Przepis na czarna polewka krok po kroku
- Bulion drobiowy 2000 g 8 szklanek
- Marchewka 300 g 2 średnie sztuki
- Seler korzeniowy 200 g
- Krew kacza 300 ml
- Śliwki suszone 250 g lub mieszanka owoców suszonych
- Mąka pszenna typ 500 250 g
- Jajko 2 szt.
Obierz marchew i seler ze skórki i pokrój w kostkę.
Do garnka wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz warzywa.
Gotuj przez 10 minut.
Dodaj owoce suszone i gotuj jeszcze 15 minut.
Krew wymieszaj z mąką pszenną i octem, wlej do zupy i zagotuj.
Dopraw zupę solą, pieprzem, cukrem oraz majerankiem.
W misce umieść mąkę pszenną, dodaj jajko i wodę.
Wymieszaj dokładnie i do gotującej zupy kładź kluseczki.
Gotuj, aż wypłyną.
Zupę wlej do głębokich talerzy.

(liczba kalorii)
Czarna polewka - cechy przepisu
Więcej o czarnej polewce
Czarna polewka to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę na niedzielny obiad. Zupa inaczej zwana czerniną podawana była niegdyś kawalerom w odmowie wydania ręki panny, o którą się starali. Czernina swój specyficzny kolor i smak zawdzięcza dodatkowi krwi kaczej. Przepis na czarną polewkę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion drobiowy, suszone owoce, krew kacza, mąka pszenna, jajko, sól, pieprz, cukier, marchew, seler, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, ocet jabłkowy.
Jak zrobić czarną polewkę? Obierz marchew i seler ze skórki i pokrój w kostkę. Do garnka wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz warzywa. Gotuj przez 10 minut. Dodaj owoce suszone i gotuj jeszcze 15 minut. Krew wymieszaj z mąką pszenną i octem, wlej do zupy i zagotuj. Dopraw zupę solą, pieprzem, cukrem oraz majerankiem. W misce umieść mąkę pszenną, dodaj jajko i wodę. Wymieszaj dokładnie i do gotującej zupy kładź kluseczki. Gotuj, aż wypłyną. Zupę wlej do głębokich talerzy.
Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest ona bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Związki zawarte w selerze mają działanie moczopędne i łagodzące skurcze. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta — karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen.
Podsumowując tradycyjna zupa domowa świetnie sprawdzi się podana na obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis gwarantuje ugotowanie smacznej zupy. Czernina zupa z krwi kaczki zapomniana na jakiś czas wraca na nasze stoły. Pyszna zupa doskonale sprawdzi się, jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości.
Wartości odżywcze czarnej polewki
Energia i białka
(560g)
Węglowodany w czarnej polewce
(560g)
Tłuszcze
(560g)
Witaminy w przepisie na czarna polewka
(560g)
Składniki mineralne w przepisie na czarna polewka
(560g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w czarnej polewce
Lista alergenów dla czarnej polewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
- Seler korzeniowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na czarna polewka nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- krew kacza