Przepis na czarna polewka krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, ocet jabłkowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Obierz marchew i seler ze skórki i pokrój w kostkę.

Do garnka wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz warzywa.

Gotuj przez 10 minut.

Dodaj owoce suszone i gotuj jeszcze 15 minut.

Krew wymieszaj z mąką pszenną i octem, wlej do zupy i zagotuj.

Dopraw zupę solą, pieprzem, cukrem oraz majerankiem.

W misce umieść mąkę pszenną, dodaj jajko i wodę.

Wymieszaj dokładnie i do gotującej zupy kładź kluseczki.

Gotuj, aż wypłyną.

Zupę wlej do głębokich talerzy.

Czarna polewka podana w garnku.
Czarna polewka
Koszt przygotowania dania
64.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
279 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
52

Czarna polewka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o czarnej polewce

Czarna polewka to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę na niedzielny obiad. Zupa inaczej zwana czerniną podawana była niegdyś kawalerom w odmowie wydania ręki panny, o którą się starali. Czernina swój specyficzny kolor i smak zawdzięcza dodatkowi krwi kaczej. Przepis na czarną polewkę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion drobiowy, suszone owoce, krew kacza, mąka pszenna, jajko, sól, pieprz, cukier, marchew, seler, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, ocet jabłkowy.

Jak zrobić czarną polewkę? Obierz marchew i seler ze skórki i pokrój w kostkę. Do garnka wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz warzywa. Gotuj przez 10 minut. Dodaj owoce suszone i gotuj jeszcze 15 minut. Krew wymieszaj z mąką pszenną i octem, wlej do zupy i zagotuj. Dopraw zupę solą, pieprzem, cukrem oraz majerankiem. W misce umieść mąkę pszenną, dodaj jajko i wodę. Wymieszaj dokładnie i do gotującej zupy kładź kluseczki. Gotuj, aż wypłyną. Zupę wlej do głębokich talerzy.

Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest ona bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Związki zawarte w selerze mają działanie moczopędne i łagodzące skurcze. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta — karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen.

Podsumowując tradycyjna zupa domowa świetnie sprawdzi się podana na obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis gwarantuje ugotowanie smacznej zupy. Czernina zupa z krwi kaczki zapomniana na jakiś czas wraca na nasze stoły. Pyszna zupa doskonale sprawdzi się, jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości.

Wartości odżywcze czarnej polewki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(560g)
Energia (kalorie)
49.91 kcal
279.47 kcal
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Białko
2.08 g
11.64 g
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej

Węglowodany w czarnej polewce

Na 100g
Na porcję
(560g)
Węglowodany
9.41 g
52.71 g
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
8.78 g
49.18 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.63 g
3.53 g
Brak danych dla: krew kacza, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(560g)
Tłuszcz
0.61 g
3.39 g
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.37 g
2.09 g
Tłuszcze nienasycone
0.23 g
1.31 g
Tłuszcze jednonasycone
0.14 g
0.81 g
Brak danych dla: krew kacza, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.09 g
0.50 g
Brak danych dla: krew kacza, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
13.17 mg
73.77 mg
Brak danych dla: krew kacza, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na czarna polewka

Na 100g
Na porcję
(560g)
Witamina A
79.65 µg (mcg)
446.03 µg (mcg)
Brak danych dla: krew kacza, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.27 mg
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Brak danych dla: krew kacza, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
1.19 mg
6.64 mg
Brak danych dla: krew kacza, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.06 µg (mcg)
0.36 µg (mcg)
Brak danych dla: krew kacza, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
5.16 µg (mcg)
28.90 µg (mcg)
Brak danych dla: krew kacza, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.52 mg
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.55 mg
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Niacyna
0.79 mg
4.42 mg
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Foliany
14.29 µg (mcg)
80.01 µg (mcg)
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Beta karoten
750.37 µg (mcg)
4202.05 µg (mcg)
Brak danych dla: krew kacza, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na czarna polewka

Na 100g
Na porcję
(560g)
Sód
234.48 mg
1313.08 mg
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Potas
92.94 mg
520.47 mg
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Wapń
12.51 mg
70.06 mg
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Fosfor
30.07 mg
168.38 mg
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Magnez
7.23 mg
40.47 mg
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Żelazo
0.65 mg
3.63 mg
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Cynk
0.22 mg
1.22 mg
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.28 mg
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny czarnej polewki 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w czarnej polewce

Lista alergenów dla czarnej polewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na czarna polewka nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • krew kacza
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania czarnej polewki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
2000 g
8 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Marchewka
300 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Seler korzeniowy
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Krew kacza
300 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 2
7.20
Za 300 ml
Śliwki suszone
250 g
lub mieszanka owoców suszonych
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.88
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
87.50
Jak oceniasz przepis na czarna polewka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób