Polewka babci

Opublikowano: 31.03.2023 r., 17:47 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polewka babci podana z jajkiem
Polewka babci
Pyszna polewka babci, czyli staropolska zupa przygotowana z maślanki to bardzo prosty, ale również sycący pomysł na posiłek. Taka tradycyjna zupa podana z ziemniakami to świetny pomysł na obiad.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 30 min
450 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Maślanka 3% (1000 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Masło 3 łyżki (50 g)
  • Ziemniaki ugotowane (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na polewkę babci krok po kroku

Do garnka wlej szklankę wody, dodaj sól i doprowadź do wrzenia.

Maślankę powoli wlewaj do wrzącej wody, ciągle mieszając.

Dodaj śmietanę oraz masło i chwilę gotuj.

Ugotowane ziemniaki pokrój na kawałki i podawaj z zupą.

Jak oceniasz przepis na polewkę babci
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat polewki babci

Pyszna polewka babci, czyli staropolska zupa przygotowana z maślanki to bardzo prosty, ale również sycący pomysł na posiłek. Taka tradycyjna zupa podana z ziemniakami to świetny pomysł na obiad.

Ten sprawdzony przepis na polewkę potrzebuje tylko kilku składników. Do garnka wlej szklankę wody, dodaj sól i doprowadź do wrzenia. Maślankę powoli wlewaj do wrzącej wody, ciągle mieszając. Dodaj śmietanę oraz masło i chwilę gotuj. Ugotowane ziemniaki pokrój na kawałki i podawaj z zupą. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić polewkę i ta najlepsza zupa zagości na Twoim stole. Proponuje również podpytać babci, jak ona wykonywała taką zupę. Prawdopodobnie zamiast maślanki używała także kwaśnego mleka, kefiru lub przygotowywała taką zupę z serwatki. Poznańska polewka babci przygotowywana była głównie podczas Wielkiego Postu i w piątki.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.

Aby w pełni udała się ta smaczna zupa, to należy sięgnąć po ziemniaki typu C- typ mączysty. Zawierają one najwięcej skrobi i najmniej wody.

Alergeny w polewce babci

Lista alergenów dla polewki babci przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • maślanka 3%
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Wartości odżywcze polewki babci

na 100g gotowej potrawy

Polewka to bardzo dobra zupa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
112.68
450.70
Białko (g)
2.60
10.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
9.52
38.06
Węglowodany przyswajalne (g)
8.87
35.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
2.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
7.26
29.03
Tłuszcze nasycone (g)
5.97
23.89
Tłuszcze nienasycone (g)
1.28
5.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.08
4.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.20
0.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
11.76
47.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
43.89
175.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
1.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.22
16.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.70
2.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.10
0.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
43.00
172.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.52
2.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.03
24.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.70
34.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
134.90
539.58
Potas (mg)
196.54
786.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
64.43
257.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
60.86
243.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.59
50.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.12
0.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.31
1.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polewki babci 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polewki babci

Koszt składników
17.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maślanka 3%
1000 g
1.50
Za 330,0 g
Liczba opakowań 4
4.55
Za 1000 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Masło
50 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Ziemniaki ugotowane
600 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Koszt składników
17.00