Przepis na polewkę babci krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek

Do garnka wlej szklankę wody, dodaj sól i doprowadź do wrzenia.

Maślankę powoli wlewaj do wrzącej wody, ciągle mieszając.

Dodaj śmietanę oraz masło i chwilę gotuj.

Ugotowane ziemniaki pokrój na kawałki i podawaj z zupą.

Polewka babci podana z jajkiem
Polewka babci
Koszt przygotowania dania
11.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
450 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Polewka babci - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o polewce babci

Pyszna polewka babci, czyli staropolska zupa przygotowana z maślanki to bardzo prosty, ale również sycący pomysł na posiłek. Taka tradycyjna zupa podana z ziemniakami to świetny pomysł na obiad.

Ten sprawdzony przepis na polewkę potrzebuje tylko kilku składników. Do garnka wlej szklankę wody, dodaj sól i doprowadź do wrzenia. Maślankę powoli wlewaj do wrzącej wody, ciągle mieszając. Dodaj śmietanę oraz masło i chwilę gotuj. Ugotowane ziemniaki pokrój na kawałki i podawaj z zupą. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić polewkę i ta najlepsza zupa zagości na Twoim stole. Proponuje również podpytać babci, jak ona wykonywała taką zupę. Prawdopodobnie zamiast maślanki używała także kwaśnego mleka, kefiru lub przygotowywała taką zupę z serwatki. Poznańska polewka babci przygotowywana była głównie podczas Wielkiego Postu i w piątki.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.

Aby w pełni udała się ta smaczna zupa, to należy sięgnąć po ziemniaki typu C- typ mączysty. Zawierają one najwięcej skrobi i najmniej wody.

Wartości odżywcze polewki babci

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
112.68 kcal
450.70 kcal
Białko
2.60 g
10.41 g

Węglowodany w polewce babci

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
9.52 g
38.06 g
Węglowodany przyswajalne
8.87 g
35.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.65 g
2.59 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
7.26 g
29.03 g
Tłuszcze nasycone
5.97 g
23.89 g
Tłuszcze nienasycone
1.28 g
5.13 g
Tłuszcze jednonasycone
1.08 g
4.32 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.20 g
0.81 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
11.76 mg
47.03 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na polewkę babci

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
43.89 µg (mcg)
175.57 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
1.01 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
4.22 mg
16.86 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.70 µg (mcg)
2.81 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.10 mg
0.40 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
43.00 µg (mcg)
172.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.40 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.52 mg
2.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
6.03 µg (mcg)
24.11 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
8.70 µg (mcg)
34.81 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na polewkę babci

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
134.90 mg
539.58 mg
Potas
196.54 mg
786.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
64.43 mg
257.73 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
60.86 mg
243.46 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
12.59 mg
50.38 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.12 mg
0.47 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.31 mg
1.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polewki babci 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polewce babci

Lista alergenów dla polewki babci przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • maślanka 3%
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Cena przygotowania polewki babci

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maślanka 3%
1000 g
1.50
Za 330.0 g
Liczba opakowań 4
4.55
Za 1000 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Masło
50 g
3 łyżki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Ziemniaki ugotowane
600 g
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Koszt składników
17.00
Jak oceniasz przepis na polewkę babci
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95.7% osób