Polewka czosnkowa

Opublikowano: 19.06.2022 r., 12:58 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
polewka czosnkowa
Polewka czosnkowa
Polewka czosnkowa to tradycyjna zupa, którą przygotujesz w szybki i prosty sposób. Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
175 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Czosnek 1 główka (100 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Masło klarowane 3 łyżki (30 g)
  • Mascarpone 1 opakowanie (200 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na polewkę czosnkową krok po kroku

Masło klarowane rozpuść w garnku, dodaj posiekaną cebulę i czosnek.

Całość krótko zeszklij, wlej bulion warzywny lub drobiowy.

Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zagotuj całość.

W trakcie gotowania dodaj obrany czosnek. Gotuj zupę jeszcze około 20 minut.

Pod koniec dodaj serek mascarpone i przyprawy.

Jak oceniasz przepis na polewkę czosnkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat polewki czosnkowej

Czeska polewka czosnkowa to tradycyjna, domowa zupa na bazie ziemniaków, czosnku, masła i bulionu. Powstaje ona niegdyś z bardzo tanich składników, które były ogólnodostępne lub gospodarze mieli je ze swoich gospodarstw. Dzisiaj o tym przepisie niewiele z nas pamięta, a nawet jeśli pamiętamy, mało kto jest przekonany do przygotowania zupy na bazie śmietany i masła.

Dzisiaj jednak przypomnę Ci przepis na polewkę czosnkową, do jej przygotowania będą potrzebne Ci takie składniki jak: ziemniaki, czosnek, bulion najlepiej warzywny, masło klarowane, cebula i mascarpone. Serek mascarpone, który użyłam to wersja tradycyjna, która jest wysokoenergetyczna. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu oraz 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Możesz skorzystać z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Dokładnie jak zrobić polewkę czosnkową, która jest szybka i łatwa w przygotowaniu opisuję nieco niżej. Dlatego koniecznie poznaj mój prosty przepis.

W pierwszej kolejności rozpuść masło klarowane w garnku, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklij krótko. Następnie wlej bulion i delikatnie zagotuj. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj do miękkości warzyw. W trakcie gotowania dodaj obrany czosnek, a tak przygotowaną zupę gotuj przez około 20 minut. Pod koniec gotowana dodawaj stopniowo serek mascarpone i przyprawy.

Nasza pyszna zupa jest dobra do spożycia.

Możesz podawać ją z pieczywem posmarowanym masłem, wtedy smakuje jeszcze lepiej i będzie zdecydowanie bardziej sycąca. Zwróć uwagę aby było ono dobre jakościowo z pełnego przemiału, najlepiej na zakwasie.

Skoro już znasz mój prosty przepis na zupę, która jest smaczna i mało wymagająca w przygotowaniu wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jaka jest dobra. Będzie to świetny pomysł na włączenie do Twojej diety świeżego czosnku, który jest bogactwem witamin.

Przygotuj ją w swoim domu i przekonaj się, czy zasmakuje Twoim domownikom.

Alergeny w polewce czosnkowej

Lista alergenów dla polewki czosnkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • mascarpone

Wartości odżywcze polewki czosnkowej

na 100g gotowej potrawy

Polewkę możesz podawać z pieczywem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
87.77
175.54
Białko (g)
1.39
2.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
7.56
15.12
Węglowodany przyswajalne (g)
6.82
13.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
1.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
5.79
11.58
Tłuszcze nasycone (g)
5.25
10.49
Tłuszcze nienasycone (g)
0.54
1.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.46
0.91
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.17
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
16.79
33.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
19.27
38.55
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.31
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.31
14.62
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.81
25.62
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.37
0.75
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.03
10.05
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
61.08
122.17
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
159.46
318.92
Potas (mg)
148.37
296.74
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
29.08
58.16
Fosfor (mg)
25.80
51.60
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.29
16.58
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.34
0.68
Cynk (mg)
0.16
0.32
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polewki czosnkowej 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polewki czosnkowej

Koszt składników
58.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Czosnek
100 g
1 główka
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 100 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Masło klarowane
30 g
3 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Mascarpone
200 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
58.50