Przepis na polewkę czosnkową krok po kroku
- Ziemniaki późne 500 g
- Czosnek 100 g 1 główka
- Bulion warzywny 1000 ml
- Masło klarowane 30 g 3 łyżki
- Mascarpone 200 g 1 opakowanie
- Cebula 100 g 1 sztuka
Masło klarowane rozpuść w garnku, dodaj posiekaną cebulę i czosnek.
Całość krótko zeszklij, wlej bulion warzywny lub drobiowy.
Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zagotuj całość.
W trakcie gotowania dodaj obrany czosnek. Gotuj zupę jeszcze około 20 minut.
Pod koniec dodaj serek mascarpone i przyprawy.

(liczba kalorii)
Polewka czosnkowa - cechy przepisu
Więcej o polewce czosnkowej
Czeska polewka czosnkowa to tradycyjna, domowa zupa na bazie ziemniaków, czosnku, masła i bulionu. Powstaje ona niegdyś z bardzo tanich składników, które były ogólnodostępne lub gospodarze mieli je ze swoich gospodarstw. Dzisiaj o tym przepisie niewiele z nas pamięta, a nawet jeśli pamiętamy, mało kto jest przekonany do przygotowania zupy na bazie śmietany i masła.
Dzisiaj jednak przypomnę Ci przepis na polewkę czosnkową, do jej przygotowania będą potrzebne Ci takie składniki jak: ziemniaki, czosnek, bulion najlepiej warzywny, masło klarowane, cebula i mascarpone. Serek mascarpone, który użyłam to wersja tradycyjna, która jest wysokoenergetyczna. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu oraz 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.
Możesz skorzystać z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.
Dokładnie jak zrobić polewkę czosnkową, która jest szybka i łatwa w przygotowaniu opisuję nieco niżej. Dlatego koniecznie poznaj mój prosty przepis.
W pierwszej kolejności rozpuść masło klarowane w garnku, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklij krótko. Następnie wlej bulion i delikatnie zagotuj. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj do miękkości warzyw. W trakcie gotowania dodaj obrany czosnek, a tak przygotowaną zupę gotuj przez około 20 minut. Pod koniec gotowana dodawaj stopniowo serek mascarpone i przyprawy.
Nasza pyszna zupa jest dobra do spożycia.
Możesz podawać ją z pieczywem posmarowanym masłem, wtedy smakuje jeszcze lepiej i będzie zdecydowanie bardziej sycąca. Zwróć uwagę aby było ono dobre jakościowo z pełnego przemiału, najlepiej na zakwasie.
Skoro już znasz mój prosty przepis na zupę, która jest smaczna i mało wymagająca w przygotowaniu wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jaka jest dobra. Będzie to świetny pomysł na włączenie do Twojej diety świeżego czosnku, który jest bogactwem witamin.
Przygotuj ją w swoim domu i przekonaj się, czy zasmakuje Twoim domownikom.
Wartości odżywcze polewki czosnkowej
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w polewce czosnkowej
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na polewkę czosnkową
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na polewkę czosnkową
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w polewce czosnkowej
Lista alergenów dla polewki czosnkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- mascarpone