Przepis na polewkę czosnkową krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Masło klarowane rozpuść w garnku, dodaj posiekaną cebulę i czosnek.

Całość krótko zeszklij, wlej bulion warzywny lub drobiowy.

Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zagotuj całość.

W trakcie gotowania dodaj obrany czosnek. Gotuj zupę jeszcze około 20 minut.

Pod koniec dodaj serek mascarpone i przyprawy.

polewka czosnkowa
Polewka czosnkowa
Koszt przygotowania dania
36.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
175 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
30

Polewka czosnkowa - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o polewce czosnkowej

Czeska polewka czosnkowa to tradycyjna, domowa zupa na bazie ziemniaków, czosnku, masła i bulionu. Powstaje ona niegdyś z bardzo tanich składników, które były ogólnodostępne lub gospodarze mieli je ze swoich gospodarstw. Dzisiaj o tym przepisie niewiele z nas pamięta, a nawet jeśli pamiętamy, mało kto jest przekonany do przygotowania zupy na bazie śmietany i masła.

Dzisiaj jednak przypomnę Ci przepis na polewkę czosnkową, do jej przygotowania będą potrzebne Ci takie składniki jak: ziemniaki, czosnek, bulion najlepiej warzywny, masło klarowane, cebula i mascarpone. Serek mascarpone, który użyłam to wersja tradycyjna, która jest wysokoenergetyczna. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu oraz 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Możesz skorzystać z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Dokładnie jak zrobić polewkę czosnkową, która jest szybka i łatwa w przygotowaniu opisuję nieco niżej. Dlatego koniecznie poznaj mój prosty przepis.

W pierwszej kolejności rozpuść masło klarowane w garnku, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklij krótko. Następnie wlej bulion i delikatnie zagotuj. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj do miękkości warzyw. W trakcie gotowania dodaj obrany czosnek, a tak przygotowaną zupę gotuj przez około 20 minut. Pod koniec gotowana dodawaj stopniowo serek mascarpone i przyprawy.

Nasza pyszna zupa jest dobra do spożycia.

Możesz podawać ją z pieczywem posmarowanym masłem, wtedy smakuje jeszcze lepiej i będzie zdecydowanie bardziej sycąca. Zwróć uwagę aby było ono dobre jakościowo z pełnego przemiału, najlepiej na zakwasie.

Skoro już znasz mój prosty przepis na zupę, która jest smaczna i mało wymagająca w przygotowaniu wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jaka jest dobra. Będzie to świetny pomysł na włączenie do Twojej diety świeżego czosnku, który jest bogactwem witamin.

Przygotuj ją w swoim domu i przekonaj się, czy zasmakuje Twoim domownikom.

Wartości odżywcze polewki czosnkowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
87.77 kcal
175.54 kcal
Białko
1.39 g
2.77 g

Węglowodany w polewce czosnkowej

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
7.56 g
15.12 g
Węglowodany przyswajalne
6.82 g
13.64 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.74 g
1.48 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
5.79 g
11.58 g
Tłuszcze nasycone
5.25 g
10.49 g
Tłuszcze nienasycone
0.54 g
1.09 g
Tłuszcze jednonasycone
0.46 g
0.91 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.09 g
0.17 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol
16.79 mg
33.58 mg

Witaminy w przepisie na polewkę czosnkową

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
19.27 µg (mcg)
38.55 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.31 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
7.31 mg
14.62 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol
12.81 µg (mcg)
25.62 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.09 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.05 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
0.37 mg
0.75 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
5.03 µg (mcg)
10.05 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten
61.08 µg (mcg)
122.17 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na polewkę czosnkową

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
159.46 mg
318.92 mg
Potas
148.37 mg
296.74 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
29.08 mg
58.16 mg
Fosfor
25.80 mg
51.60 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
8.29 mg
16.58 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
0.34 mg
0.68 mg
Cynk
0.16 mg
0.32 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polewki czosnkowej 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polewce czosnkowej

Lista alergenów dla polewki czosnkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • mascarpone

Cena przygotowania polewki czosnkowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Czosnek
100 g
1 główka
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 100 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Masło klarowane
30 g
3 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Mascarpone
200 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
58.50
Jak oceniasz przepis na polewkę czosnkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób