Aroniówka
- Aronia (2000 g)
- Cukier - 2 szklanki (300 g)
- Spirytus - 2 szklanki (500 ml)
Przepis na aroniówkę krok po kroku
Owoce aronii umyj, osusz i włóż do zamrażarki na dobę.
Po tym czasie owoce aronii włóż do garnka i zalej wodą, aby wszystkie owoce były przykryte. Zawartość garnka gotuj, aż owoce puszczą sok.
Zawartość garnka przelej do garnka kamionkowego, dodaj do niego cukier oraz spirytus.
Garnek przykryj szczelnie i pozostaw na kolejną dobę.
Zawartość garnka kamionkowego przefiltruj i rozlej do butelek.
Butelki zakorkuj i pozostaw na 6 tygodni.
Po tym czasie aroniówka jest gotowa.
Więcej informacji na temat aroniówki
Aroniówka to tradycyjna domowa nalewka, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Nalewka zrobiona jest na spirytusie, jest więc dość mocna, powinny ją spożywać tylko osoby pełnoletnie (osoby niepełnoletnie nie powinny spożywać alkoholu). Kobiety z ciąży również nie powinny spożywać napojów alkoholowych. Nalewkę można przygotować również na wódce. Sprawdzony przepis na aroniówkę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania nalewki z owoców potrzebne będą następujące produkty: owoce aronii, cukier oraz spirytus.
A jak zrobić aroniówkę? Owoce aronii umyj, osusz i włóż do zamrażarki na dobę. Po tym czasie owoce aronii włóż do garnka i zalej wodą, aby wszystkie owoce były przykryte. Zawartość garnka gotuj, aż owoce puszczą sok. Zawartość garnka przelej do garnka kamionkowego, dodaj do niego cukier oraz spirytus. Garnek przykryj szczelnie i pozostaw na kolejną dobę. Zawartość garnka kamionkowego przefiltruj i rozlej do butelek. Butelki zakorkuj i pozostaw na 6 tygodni. Po tym czasie aroniówka jest gotowa.
Aronia to bogate źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcje organizmu. Do składników mineralnych obecnych w aronii możemy zaliczyć żelazo, wapń, molibden, miedź, jod, bor oraz mangan, natomiast do witamin witaminę C, E oraz niektóre witaminy z grupy B. W aronii znajdziemy przeciwutleniacze, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się do zmniejszania ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry.
Podsumowując: wiesz już jak zrobić smaczną nalewkę z aronii. Najlepsza aroniówka jest dobra do spożycia po około 6 tygodniach, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość. Nalewka przygotowywana jest na bazie spirytusu, dlatego nie powinny spożywać jej kobiety w ciąży oraz karmiące, a także osoby niepełnoletnie. Aroniówkę możesz podać jako smaczny dodatek do wypieków lub podać samodzielnie podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi.
Alergeny w aroniówce
Lista alergenów dla aroniówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na aroniówkę
Wartości odżywcze aroniówki
Aroniówka to nalewka przygotowywana na bazie owoców aronii oraz spirytusu. Napoje alkoholowe nie powinny by spożywane przez kobiety w ciąży oraz osoby niepełnoletnie.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.