Skrobia kukurydziana - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w skrobi kukurydzianej oraz jakie alergie mogą powodować.
Skrobia kukurydziana - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
skrobia kukurydziana 100 87
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego skrobi kukurydzianej

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak skrobia kukurydziana indeks glikemiczny wynosi 100, czyli mamy do czynienia z wysokim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z skrobią kukurydzianą
Kukurydza, Makaron kukurydziany, Płatki kukurydziane, Kukurydza konserwowa, Maślanka, Mąka kukurydziana, Chrupki kukurydziane, Wafle kukurydziane, Kasza kukurydziana

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla skrobi kukurydzianej

skrobia kukurydziana
Kategoria produktu Warzywa
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 100
(wysoki)

Przepisy z skrobią kukurydzianą

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto