Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na krewetki z ryżem krok po kroku

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej czosnek.

Następnie na patelnie dodaj krewetki oraz groszek mrożony. Całość podgrzewaj, aż składniki się rozmrożą.

Zawartość patelni dopraw do smaku solą, pieprzem i podlej winem. Całość duś przez około 2 minuty.

Bulion podgrzej i rozpuść w nim skrobię kukurydzianą.

Skrobię rozpuszczoną w bulionie dodaj na patelnie z krewetkami i gotuj, aż sos zgęstnieje a krewetki będą miały jasnoróżowy kolor.

Gotowe krewetki podawaj z dodatkiem powstałego sosu oraz ugotowanego ryżu na ciepło.

Krewetki z ryżem podane na ciemnym talerzu.
Krewetki z ryżem - cechy przepisu
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - krewetki z ryżem

W skrócie
Kalorii w porcji
316 kcal
Wielkość
jednej porcji
275 g
Indeks glikemiczny
68

Wartości odżywcze krewetek z ryżem

na 100g gotowej potrawy

Krewetki z ryżem to doskonała propozycja na pyszny obiad lub kolację. Danie jest szybkie w przygotowaniu i dostarczy do organizmu sporych ilości białka oraz węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
115.12
316.58
Białko (g)
10.66
29.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
11.42
31.41
Węglowodany przyswajalne (g)
10.37
28.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
2.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
2.19
6.03
Tłuszcze nasycone (g)
0.57
1.58
Tłuszcze nienasycone (g)
1.62
4.45
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.33
3.65
Brak danych dla: ryż biały, skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.29
0.80
Brak danych dla: ryż biały, skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
70.61
194.19
Brak danych dla: ryż biały, skrobia kukurydziana.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
109.57
301.33
Potas (mg)
169.32
465.64
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Wapń (mg)
36.34
99.94
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
123.73
340.26
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.49
67.34
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.64
1.77
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.90
2.47
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.22
0.60
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krewetek z ryżem 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w krewetkach z ryżem

Lista alergenów dla krewetek z ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Więcej informacji na temat krewetek z ryżem

Krewetki z ryżem to doskonały pomysł na obiad lub wykwintną kolację. Pyszne krewetki przygotowywane są na białym winie. Przepis na krewetki z ryżem jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty: ryż biały, oliwa z oliwek, czosnek, krewetki królewskie, groszek mrożony, wino białe wytrawne, skrobia kukurydziana oraz bulion warzywny, sól, pieprz oraz oregano. Krewetki dostępne w polskich sklepach niestety są mrożone, dlatego przed przygotowaniem warto je rozmrozić.

Jak zrobić krewetki z ryżem? Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej czosnek. Następnie na patelnie dodaj krewetki oraz groszek mrożony. Całość podgrzewaj, aż składniki się rozmrożą. Zawartość patelni dopraw do smaku solą, pieprzem i podlej winem. Całość duś przez około 2 minuty. Bulion podgrzej i rozpuść w nim skrobię kukurydzianą. Skrobię rozpuszczoną w bulionie dodaj na patelnie z krewetkami i gotuj, aż sos zgęstnieje, a krewetki będą miały jasnoróżowy kolor. Gotowe krewetki podawaj z dodatkiem powstałego sosu oraz ugotowanego ryżu na ciepło.

Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż ich smak nie wymaga dodatkowego wzbogacania. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B oraz jod, wapń i selen.

Podsumowując szybkie i łatwe w przygotowaniu krewetki z ryżem świetnie sprawdzą się jako obiad lub wykwintna kolacja. Najlepsze krewetki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują podane na ciepło. Potrawa stanowi dobre źródło węglowodanów oraz białka. Do krewetek możesz dodać również posiekaną natkę pietruszki, która wzbogaci potrawę np. w witaminę C.

Szacunkowy koszt przygotowania krewetek z ryżem

Koszt składników
138.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Krewetki
500 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
61.11
Za 500 g
Groszek zielony mrożony
250 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.06
Za 250 g
Wino białe wytrawne
125 ml
pół szklanki
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.57
Za 125 ml
Skrobia kukurydziana
10 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 10 g
Bulion warzywny
125 ml
pół szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml
Koszt składników
138.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na krewetki z ryżem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób