Przepis na krewetki z ryżem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej czosnek.

Następnie na patelnie dodaj krewetki oraz groszek mrożony. Całość podgrzewaj, aż składniki się rozmrożą.

Zawartość patelni dopraw do smaku solą, pieprzem i podlej winem. Całość duś przez około 2 minuty.

Bulion podgrzej i rozpuść w nim skrobię kukurydzianą.

Skrobię rozpuszczoną w bulionie dodaj na patelnie z krewetkami i gotuj, aż sos zgęstnieje a krewetki będą miały jasnoróżowy kolor.

Gotowe krewetki podawaj z dodatkiem powstałego sosu oraz ugotowanego ryżu na ciepło.

Krewetki z ryżem podane na ciemnym talerzu.
Krewetki z ryżem
Koszt przygotowania dania
72.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
308 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
68

Krewetki z ryżem - cechy przepisu

Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o krewetkach z ryżem

Krewetki z ryżem to doskonały pomysł na obiad lub wykwintną kolację. Pyszne krewetki przygotowywane są na białym winie. Przepis na krewetki z ryżem jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty: ryż biały, oliwa z oliwek, czosnek, krewetki królewskie, groszek mrożony, wino białe wytrawne, skrobia kukurydziana oraz bulion warzywny, sól, pieprz oraz oregano. Krewetki dostępne w polskich sklepach niestety są mrożone, dlatego przed przygotowaniem warto je rozmrozić.

Jak zrobić krewetki z ryżem? Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej czosnek. Następnie na patelnie dodaj krewetki oraz groszek mrożony. Całość podgrzewaj, aż składniki się rozmrożą. Zawartość patelni dopraw do smaku solą, pieprzem i podlej winem. Całość duś przez około 2 minuty. Bulion podgrzej i rozpuść w nim skrobię kukurydzianą. Skrobię rozpuszczoną w bulionie dodaj na patelnie z krewetkami i gotuj, aż sos zgęstnieje, a krewetki będą miały jasnoróżowy kolor. Gotowe krewetki podawaj z dodatkiem powstałego sosu oraz ugotowanego ryżu na ciepło.

Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż ich smak nie wymaga dodatkowego wzbogacania. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B oraz jod, wapń i selen.

Podsumowując szybkie i łatwe w przygotowaniu krewetki z ryżem świetnie sprawdzą się jako obiad lub wykwintna kolacja. Najlepsze krewetki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują podane na ciepło. Potrawa stanowi dobre źródło węglowodanów oraz białka. Do krewetek możesz dodać również posiekaną natkę pietruszki, która wzbogaci potrawę np. w witaminę C.

Wartości odżywcze krewetek z ryżem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kalorie)
112.01 kcal
308.04 kcal
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Białko
10.66 g
29.31 g
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej

Węglowodany w krewetkach z ryżem

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany
10.66 g
29.31 g
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
9.61 g
26.43 g
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.05 g
2.89 g
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz
2.19 g
6.03 g
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.46 g
1.26 g
Brak danych dla: ryż biały, skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.62 g
4.45 g
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.33 g
3.65 g
Brak danych dla: ryż biały, skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.29 g
0.80 g
Brak danych dla: ryż biały, skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Cholesterol
70.61 mg
194.19 mg
Brak danych dla: ryż biały, skrobia kukurydziana.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krewetki z ryżem

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód
109.50 mg
301.14 mg
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Potas
169.32 mg
465.64 mg
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Wapń
36.34 mg
99.94 mg
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Fosfor
123.73 mg
340.26 mg
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Magnez
24.49 mg
67.34 mg
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Żelazo
0.64 mg
1.77 mg
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Cynk
0.90 mg
2.47 mg
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Miedź
0.22 mg
0.60 mg
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krewetek z ryżem 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w krewetkach z ryżem

Lista alergenów dla krewetek z ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

W przepisie na krewetki z ryżem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • skrobia kukurydziana
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania krewetek z ryżem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Krewetki
500 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
61.11
Za 500 g
Groszek zielony mrożony
250 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.06
Za 250 g
Wino białe wytrawne
125 ml
pół szklanki
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.57
Za 125 ml
Skrobia kukurydziana
10 g
Bulion warzywny
125 ml
pół szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml
Jak oceniasz przepis na krewetki z ryżem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób