Chrupki kukurydziane - indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny | Ładunek glikemiczny | |
chrupki kukurydziane | 63 | 50 |
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Wskaźnik indeksu glikemicznego chrupek kukurydzianych
Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć
Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).
Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:
- niski indeks glikemiczny - do 55
- średni indeks glikemiczny - 56-69
- wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
- W przypadku produktu takiego jak chrupki kukurydziane indeks glikemiczny wynosi 63, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
Dowiedz się również:
- jakie są wartości odżywcze chrupek kukurydzianych?
Tabela informacyjna dla chrupek kukurydzianych
chrupki kukurydziane | |
Kategoria produktu | Produkty zbożowe |
Alergie* | b/d |
Dieta wegańska | Tak |
Dieta wegetariańska | Tak |
Indeks glikemiczny | 63 (średni) |