Makaron z zielonego groszku - indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny | Ładunek glikemiczny | |
makaron z zielonego groszku | - | - |
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Wskaźnik indeksu glikemicznego makaronu z zielonego groszku
Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć
Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).
Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:
- niski indeks glikemiczny - do 55
- średni indeks glikemiczny - 56-69
- wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
- W przypadku produktu takiego jak makaron z zielonego groszku indeks glikemiczny wynosi -, czyli mamy do czynienia z - indeksem glikemicznym.
Makaron ryżowy,
Groszek zielony,
Makarony,
Makaron sojowy,
Makaron pełnoziarnisty razowy,
Makaron durum,
Makaron z ciecierzycy,
Makaron gryczany,
Makaron z soczewicy,
Makaron orkiszowy,
Makaron kukurydziany,
Groszek konserwowy,
Groszek cukrowy,
Makaron soba
Dowiedz się również:
Tabela informacyjna dla makaronu z zielonego groszku
makaron z zielonego groszku | |
Kategoria produktu | Warzywa |
Alergie* | b/d |
Dieta wegańska | Tak |
Dieta wegetariańska | Tak |
Indeks glikemiczny | b/d |
Przepisy z makaronem z zielonego groszku
1