Przepis na zapiekankę wegańską krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, zioła prowansalskie, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka

Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku, jednak nie do pełnej miękkości.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej szpinak do zwiędnięcia.

Do naczynia żaroodpornego przełóż makaron.

Dodaj do niego pokrojone w kostkę paprykę oraz pieczarki, a także tofu.

Posyp kukurydzą.

Na wierzch wyłóż szpinak.

Mleczko kokosowe wymieszaj z tartym wege serem i przyprawami.

Całość wylej na zapiekankę.

Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Zapiekanka wegańska podana w naczyniu żaroodpornym na szarym blacie.
zapiekanka wegańska
Koszt przygotowania dania
34.01 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
396 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
54

Zapiekanka wegańska - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance wegańskiej

Zapiekanka wegańska jest świetna opcją na pyszne i łatwe danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Choć nie zawiera ani grama mięsa jest niezwykle sycąca, a przy tym również bardzo kolorowa i smaczna. Będzie idealnym wyborem nie tylko dla wegan, ale również dla miłośników mięs, którzy chcą spróbować czegoś lżejszego.

Przepis na wegańską zapiekankę jest niezwykle prosty, ale to nie jedyny jego plus. Pozwala na stworzenie posiłku smacznego i równie zdrowego. To dlatego, że jego bazą są warzywa, których w naszej diecie wciąż zbyt mało. Dlatego warto użyć wszelkich możliwych sposób, by było ich coraz więcej. ta zapiekanka pozwala to zrobić w naprawdę łatwy sposób, gdyż jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Jej bazę stanowi makaron. Można oczywiście użyć zwykłego pszennego, lepiej jednak pokusić się o strączkowy, który doda całości nie tylko błonika, ale również więcej białka, co w wege potrawie jest kluczowe. Makaron świetnie komponuje się z warzywami i sosem, w dodatku nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. Makaron został połączony ze szpinakiem, który jest warzywem niezbyt lubianym, choć w połączeniu z pysznym sosem i makaronem smakuje wybornie, jest też wspaniałym źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. W zapiekance jest też miejsce dla papryki, która jest wspaniałym źródłem witaminy C, chroniącej komórki przed szkodliwym działaniem niekorzystnych czynników środowiskowych, a także beta karotenu, mającego ogromny potencjał antyoksydacyjny. Do zapiekanki dodaje się również kukurydzy, która nie tylko jest świetnym źródłem błonnika, ale również tryptofanu, który pozwala na zrelaksowanie układu nerwowego. Całość robi się bez mięsa, ale również bez jajek, za to ze wspaniałym serem wegańskim, dzięki któremu zapiekanka zachęca wspaniałym aromatem i cudowną skorupką, która tworzy się na wierzchu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegańską zapiekankę w piekarniku, by była naprawdę dobra, to ten sprawdzony przepis przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego potrawa łatwa, ale również pyszna.

Wartości odżywcze zapiekanki wegańskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(274g)
Energia (kalorie)
144.68 kcal
396.44 kcal
Białko
6.99 g
19.14 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w zapiekance wegańskiej

Na 100g
Na porcję
(274g)
Węglowodany
17.82 g
48.83 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
8.32 g
22.81 g
Brak danych dla: makaron z zielonego groszku, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.56 g
9.76 g
Brak danych dla: ser wegański parmezan violife, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(274g)
Tłuszcz
4.92 g
13.49 g
Tłuszcze nasycone
2.40 g
6.57 g
Tłuszcze nienasycone
2.36 g
6.48 g
Brak danych dla: ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.68 g
1.85 g
Brak danych dla: makaron z zielonego groszku, ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę wegańską

Na 100g
Na porcję
(274g)
Sód
201.11 mg
551.05 mg
Brak danych dla: makaron z zielonego groszku.
czytaj dalej
Potas
131.72 mg
360.92 mg
Brak danych dla: makaron z zielonego groszku, ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej
Wapń
89.14 mg
244.23 mg
Brak danych dla: makaron z zielonego groszku, ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej
Żelazo
1.19 mg
3.27 mg
Brak danych dla: makaron z zielonego groszku, ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki wegańskiej 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance wegańskiej

Lista alergenów dla zapiekanki wegańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem

Cena przygotowania zapiekanki wegańskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron z zielonego groszku
200 g
12.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 200 g
Tofu wzbogacane wapniem
180 g
1 kostka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 180 g
Pieczarki
100 g
5 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Papryka zielona
115 g
pół szt
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 115 g
Szpinak mrożony
100 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.89
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
85 g
pół mini puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 85 g
Mleczko kokosowe
200 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Ser wegański parmezan Violife
100 g
18.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
75.50
Jak oceniasz przepis na zapiekankę wegańską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób