Makaron sojowy - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w makaronie sojowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Makaron sojowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
makaron sojowy 29 25
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego makaronu sojowego

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak makaron sojowy indeks glikemiczny wynosi 29, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z makaronem sojowym
Makaron ryżowy, Mleko sojowe, Makarony, Makaron pełnoziarnisty razowy, Makaron durum, Makaron z ciecierzycy, Makaron gryczany, Makaron z soczewicy, Makaron orkiszowy, Makaron kukurydziany, Makaron z zielonego groszku, Tofu, Sos sojowy, Makaron soba

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla makaronu sojowego

Makaron sojowy
Kategoria produktu Warzywa
Alergie* Soja i produkty pochodne
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 29
(niski)

Przepisy z makaronem sojowym

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto