Mąka z tapioki - indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny | Ładunek glikemiczny | |
mąka z tapioki | 80 | 70 |
Wskaźnik indeksu glikemicznego mąki z tapioki
Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć
Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).
Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:
- niski indeks glikemiczny - do 55
- średni indeks glikemiczny - 56-69
- wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
- W przypadku produktu takiego jak mąka z tapioki indeks glikemiczny wynosi 80, czyli mamy do czynienia z wysokim indeksem glikemicznym.
Dowiedz się również:
- jakie są wartości odżywcze mąki z tapioki?
Tabela informacyjna dla mąki z tapioki
mąka z tapioki | |
Kategoria produktu | Produkty zbożowe |
Alergie* | b/d |
Dieta wegańska | Tak |
Dieta wegetariańska | Tak |
Indeks glikemiczny |
80 (wysoki) |
Przepisy z mąką z tapioki
-
Pao de queijo
Mleko, olej rzepakowy, mąka z tapioki, jajko i ser parmezan – te składniki to klucz do stworzenia pysznych, brazylijskich bułeczek serowych znanych jako pao de queijo. Połączenie tych produktów daje delikatne ciasto o charakterystycznym smaku, idealne na przekąskę czy śniadanie. Prosto z kuchni Ameryki Południowej na Twój stół!
60 + 30 min łatwy 15 77 kcal -
Panquecas com tapioca
Mąka z tapioki, jajka, mleko 3,2%, cukier i truskawki – to tylko kilka kluczowych składników, które tworzą magię panquecas com tapioca. Połączenie tych produktów daje niepowtarzalny smak, który przeniesie Twoje kubki smakowe na nieco egzotyczne wakacje. Idealne na leniwe śniadania czy wyjątkowe desery!
20 + 30 min łatwy 10 564 kcal