Przepis na pao de queijo krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, szpatułka, rondelek

Do rondelka wlej mleko i olej. Dodaj sól. Składniki wymieszaj i podgrzej. Zdejmij z palnika.

Dodaj mąkę z tapioki i wymieszaj składniki szpatułką. Następnie za pomocą miksera wymieszaj masę, aż będzie gładka.

Do chłodnej masy stopniowo dodaj roztrzepane jajka, a następnie tarty parmezan. Mieszaj tak długo, aż składniki połączą się.

Na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia układaj małe bułeczki. Zrób to za pomocą łyżki. Będzie łatwiej, ponieważ konsystencja ciasta jest lepka i ciągnąca się.

Bułeczki piecz w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Pao de queijo na blaszce
Pao de queijo
Koszt przygotowania dania
15.79 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
77 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
72

Pao de queijo - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pao de queijo

Pyszne pao de queijo to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Brazylijskie bułeczki są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić pao de queijo? Przygotowanie ich jest proste. Na początku do rondelka wlewamy mleko i olej oraz dodajemy sól. Składniki mieszamy i podgrzewamy na palniku. Jeśli mleko będzie ciepłe, to garnek zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy mąkę z tapioki i mieszamy całość szpatułką do połączenia. Aby masa była gęsta i jednolita dalej mieszamy ją za pomocą miksera. Do chłodnej masy wlewamy stopniowa roztrzepane jajko oraz starty parmezan. Dalej za pomocą miksera mieszamy całość do połączenia się składników. Na koniec blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej bułeczki za pomocą łyżki. Z jej użyciem będzie o wiele łatwiej, ponieważ masa będzie lepka i ciągnąca się. Bułeczki pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na pao de queijo nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych oraz mają ciekawą historię. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to również źródło kwasów omega - 3 i 6. Jajka to źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.

Bułeczki pao de queijo odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Wartości odżywcze pao de queijo

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(25g)
Energia (kalorie)
309.91 kcal
77.48 kcal
Białko
12.03 g
3.01 g

Węglowodany w pao de queijo

Na 100g
Na porcję
(25g)
Węglowodany
15.96 g
3.99 g
Węglowodany przyswajalne
2.42 g
0.61 g
Brak danych dla: mąka z tapioki.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka z tapioki.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(25g)
Tłuszcz
21.60 g
5.40 g
Tłuszcze nasycone
6.55 g
1.64 g
Tłuszcze nienasycone
15.05 g
3.76 g
Tłuszcze jednonasycone
11.13 g
2.78 g
Brak danych dla: mąka z tapioki.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.92 g
0.98 g
Brak danych dla: mąka z tapioki.
czytaj dalej
Cholesterol
73.74 mg
18.44 mg
Brak danych dla: mąka z tapioki.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pao de queijo

Na 100g
Na porcję
(25g)
Witamina D
0.76 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka z tapioki.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pao de queijo

Na 100g
Na porcję
(25g)
Sód
334.77 mg
83.69 mg
Brak danych dla: mąka z tapioki.
czytaj dalej
Potas
91.13 mg
22.78 mg
Brak danych dla: mąka z tapioki.
czytaj dalej
Wapń
349.88 mg
87.47 mg
Brak danych dla: mąka z tapioki.
czytaj dalej
Żelazo
0.46 mg
0.11 mg
Brak danych dla: mąka z tapioki.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pao de queijo 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pao de queijo

Lista alergenów dla pao de queijo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Ser parmezan
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pao de queijo

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Olej rzepakowy
50 ml
1/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Mąka z tapioki
60 g
1/2 szklanki
7.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 60 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
36.00
Jak oceniasz przepis na pao de queijo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób