Opublikowano: 07.04.2024 r., 13:08
|
Autor:
Paulina Lipińska
Obecnie w sklepach jest ogromny wybór różnych słodkości w „zdrowszych” wersjach. Niestety bardzo często takie słodkości mają bardzo długi skład, w którym znajdują się chemiczne składniki, bez których możesz sam/a zrobić swoje pyszne, domowe słodycze w domu. Przedstawiamy nasze przepisy na słodkie przekąski, które nie zawierają cukru i są bardziej odżywcze.
Ten kisiel to dosłownie 4 składniki - każdy całkowicie naturalny. Do zrobienia kisielu potrzeba jabłek, truskawek, cynamonu i skrobi ziemniaczanej. Taki kisiel to super przekąska w ciągu dnia, która składa się z owoców i to wszystko bez dodatku cukru.
Fakt, że nie trzeba tu dodawać żadnych słodzików to bardzo duży plus. Naturalną słodycz mają w sobie owoce. Poza tym, cynamon to skarbnica dobroczynnych substancji. Włączając go do diety możesz obniżyć poziom glukozy we krwi.
By zrobić ciasteczka owsiane, wystarczą same naturalne składniki. Płatki owsiane, mąka owsiana, rodzynki, a do tego banan i syrop z agawy - te produkty są dobre w zdrowej diecie. Ciasteczka zawierają dużą ilość błonnika.
To kolejna propozycja, do której nie potrzeba substancji słodzących. Zarówno syrop z agawy, jak i banan, a także rodzynki zapewniają w stu procentach naturalną słodycz. To idealna propozycja dla każdego, kto chciałby jeść fajne, proste desery.
Kisiel mleczny nazywany jest inaczej budyniem. To smaczny deser, który robi się bardzo szybko. Budyń składa się z mleka, banana, skrobi ziemniaczanej oraz ekstraktu waniliowego. Tu także nie ma potrzeby dodawania cukru i słodzików.
Budyń bez cukru może być dobrą przekąską i dla młodszych, i dla starszych. Można dodać do niego owoce i orzechy i już powstaje fajny, odżywczy posiłek.
Te roślinne brownie jest idealne w diecie wegańskiej! Masz tutaj jedynie cztery produkty. W skład ciasta wchodzi ciecierzyca konserwowa, masło orzechowe, daktyle suszone oraz kakao. Tylko tyle, a powstaje smaczny placek w stylu brownie.
Taki deser zrobiony jest z ciecierzycy, więc jest to roślina strączkowa. Ciecierzyca bogata jest w białko, które pochodzi z roślin. Brownie bez cukru jest więc super pomysłem na diecie, w której należy dbać o wysoką podaż białka. Dodatkowo nie ma tu mąki i nabiału. To ciasto, które będzie idealne w diecie wegańskiej.
Kasza jaglana doskonale sprawdza się w wypiekach. Możesz zrobić muffiny z kaszy jaglanej. Są zdrowe i zawierają same naturalne produkty. Słodzone są bananem i rodzynkami. Kasza jaglana to także cenny składnik diety, ponieważ jest naprawdę wartościowa.
Taki deser jest odpowiedni w diecie bezglutenowej. Dzięki wykorzystaniu specjalnego proszku do pieczenia, który nie zawiera glutenu, może być podany osobom chorym między innymi na celiakię czy nietolerancję glutenu.