Przepis na kisiel bez cukru krok po kroku
- Jabłko 1000 g 5 dużych sztuk
- Truskawki 500 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 70 g 7 płaskich łyżek stołowych
Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych.
Pokrój jabłka w kostkę i umieść w garnku.
Truskawki umyj i oczyść z szypułek, pokrój na mniejsze kawałki.
Truskawki umieść w garnku, dodaj cynamon
Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
W 500 ml wody wymieszaj mąkę ziemniaczaną i wlej do garnka.
Gotuj na wolnym ogniu przez 5-6 minut, aż kisiel zgęstnieje.
Kisiel podawaj w głębokich talerzach.
Często zadawane pytania
-
Ciasto z truskawkami
-
Pączki
-
Tarta z owocami
-
Sangria
-
Placek z truskawkami
-
Tort pavlova
-
Tarta z truskawkami
-
Dżem truskawkowy
-
Lody domowe
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Koktajl bananowy
-
Pierogi z truskawkami
-
Drożdżówki z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Dania z truskawkami

(liczba kalorii)
Kisiel bez cukru - cechy przepisu
Więcej o kisielu bez cukru
Kisiel bez cukru to bardzo dobry pomysł na pyszny i zdrowy deser. Kisiel świetnie sprawdzi się jako deser dla dzieci. Przepis na kisiel bez cukru jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia kisielu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jabłka, truskawki, mąka ziemniaczana, cynamon.
Jak zrobić kisiel bez cukru? Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój jabłka w kostkę i umieść w garnku. Truskawki umyj i oczyść z szypułek, pokrój na mniejsze kawałki. Truskawki umieść w garnku, dodaj cynamon i zacznij gotować na wolnym ogniu. Gdy owoce puszczą lekko sok, dodaj do nich wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Gotuj no wolnym ogniu przez 4-5 minut, aż kisiel zgęstnieje. Kisiel podawaj w głębokich talerzach. Truskawki są owocami sezonowymi dostępnymi w okresie od czerwca do połowy lipca. Zawierają dużą ilość witaminy C i błonnika pokarmowego. Truskawki są owocami jagodowymi i zawierają bardzo małą ilość kalorii.
Jabłko to bardzo popularny na całym świecie owoc. Posiada różne odmiany, które różnią się nie tylko smakiem, ale również kolorem i konsystencją. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Jabłka są doskonałym źródłem pektyn, które nadają przetworom z jabłek gęstej konsystencji. Jabłka zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i pomaga regulować poziom glukozy we krwi. Jabłka zawierają małą ilość kalorii i mogą być spożywane przez diabetyków.
Podsumowując pyszny kisiel to wspaniały deser nie tylko dla dzieci. Prosty przepis na kisiel możesz przygotować także z innych owoców takich jak wiśnie, maliny lub jagody. Kisiel świetnie pasuje jako zdrowy i łatwy do przygotowania podwieczorek. Kisiel bez dodatku cukru mogą spożywać także osoby na diecie bezglutenowej oraz chorujące na cukrzycę.
Wartości odżywcze kisielu bez cukru
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w kisielu bez cukru
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na kisiel bez cukru
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na kisiel bez cukru
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kisielu bez cukru
Lista alergenów dla kisielu bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kisiel bez cukru