Ciasto z rabarbarem i budyniem – 5 najsmaczniejszych przepisów

Przepisy na ciasto z rabarbarem
Przepisy na ciasto z rabarbarem
ikona podziel się
Opublikowano: 01.12.2023 r., 4:00

Ciasto z rabarbarem i budyniem to prosty i szybki przepis na placek. Takie ciasto kojarzy się z przepisem babci. W lato, gdy jest sezon na rabarbar zrobienie tego placka jest najlepszym momentem. Ciasto z rabarbarem i budyniem można zrobić na kilka sposobów. Spróbuj przepisu na klasyczne ciasto z rabarbarem i budyniem oraz wersję z ciasta drożdżowego wraz z kruszonką. Możesz skorzystać również z propozycji na ciasto kruche i dodatek budyniowej pianki lub ciasto czekoladowe z nutą kawy. Wypróbuj koniecznie także propozycję na ciasto kruche oraz piankę z bezy z rosą. Wszystkie te przepisy łączy jedno: rabarbar i budyń.

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Cudowny, łatwy przepis babci. Kruche ciasto, rabarbarowy środek oraz dodatek masy budyniowej. Ciasto te kojarzy się z wspaniałym smakiem lata. Klasyczna propozycja na wykorzystanie ciasta kruchego. Gdy tylko zacznie się sezon na rabarbar koniecznie spróbuj tego najlepszego przepisu na najlepsze ciasto kruche. Ciasto robi się szybko. Jest nieskomplikowane i posmakuje wszystkim, którzy przepadają za rabarbarem.

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Cudowny, łatwy przepis babci. Kruche ciasto, rabarbarowy środek oraz dodatek masy budyniowej. Ciasto te kojarzy się z wspaniałym smakiem lata.
W skrócie
Czas przygotowania
60 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
30
Wielkość
jednej porcji
130 g
Ciasto z rabarbarem i budyniem

Lista składników do przygotowania kruchego ciasta z rabarbarem i budyniem

  • Mąka pszenna typ 550 760 g
  • Masło 400 g
  • Cukier puder 300 g
  • Jajko 1 szt.
  • Żółtko jajka 1 szt. (1 sztuka)
  • Proszek do pieczenia 10 g (1 łyżka)
  • Rabarbar 1000 g
  • Budyń (proszek) 45 g (1 opakowanie)
  • Cukier 140 g
  • Budyń (proszek) 135 g (3 opakowania)
  • Mleko 2% 1000 ml

Przygotowanie kruchego ciasta z rabarbarem i budyniem krok po kroku

Jajka i masło powinny być schłodzone.

Mąkę pszenną, jajko, żółtko, masło, cukier puder oraz proszek do pieczenia dodaj do miski i zacznij siekać nożem. Zagnieć szybko ciasto i podziel na dwie części. Jedna część powinna być nieco większa. Zawiń ciasto w reklamówkę lub folię. Wstaw mniejszą część do zamrażalnika, większą do lodówki.

Gdy minie 30 minut większą część ciasta rozwałkuj, wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i po całości nakłuj widelcem.

Wstaw ciasto do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 15 minut.

Przygotuj rabarbar. Usuń liście, łodygi pokrój w niewielkie kawałki, około 2 cm szerokości.

Dodaj do rabarbaru 80 g cukru, skrobię ziemniaczaną oraz proszek budyniowy (1 opakowanie). Wymieszaj.

Ugotuj 3 opakowania budyniu z dodatkiem 60 g cukru.

Na podpieczone kruche ciasto wyłóż rabarbar, a następnie dodaj ugotowany budyń. Rozprowadź równo po całości.

Wyciągnij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj na tarce na grubych oczkach na wierzch tworząc kruszonkę.

Piecz ciasto przez około 60-70 minut w 170 stopniach Celsjusza.

Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.

Drożdżowe ciasto z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową

Łatwe w wykonaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem, budyniem oraz kruszonką. Dodatek polewy cytrynowej idealnie komponuje się z całością. W wersji z ciastem drożdżowym smakuje fantastycznie. Idealnie sprawdzi się na szybką przekąskę. Niezawodny przepis babci, który zachwyca smakiem. Ciasto drożdżowe bez problemu można zabrać w dłuższą podróż. Nie ma problemu by ciasto spakować na dłuższy pobyt poza domem. Wychodzi przepysznie puchate i wilgotne.

Drożdżowe ciasto z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową

Łatwe w wykonaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem, budyniem oraz kruszonką. Ciasto drożdżowe bez problemu można zabrać w dłuższą podróż.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
20
Wielkość
jednej porcji
108 g
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, budyniem, kruszonką oraz polewą cytrynową

Lista składników do przygotowania drożdżowego ciasta z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową

  • Mąka pszenna typ 550 540 g
  • Olej rzepakowy 100 ml
  • Drożdże prasowane 40 g
  • Mleko 2% 1000 ml
  • Jajko 2 szt.
  • Cukier 79 g (4 łyżki)
  • Budyń (proszek) 90 g (2 opakowania)
  • Rabarbar 400 g
  • Cukier puder 190 g
  • Masło 30 g
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 30 ml (1 łyżka)
  • Sok z cytryny 20 ml (połowka cytryny)

Przygotowanie drożdżowego ciasta z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową krok po kroku

Przygotuj blaszkę do pieczenia 25x35 cm. Drożdże i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. 250 ml mleka powinno być lekko ciepłe.

Ciepłe mleko połącz z rozkruszonymi drożdżami, łyżką mąki i łyżką cukru. Zostaw na 15 minut by wyrosło. Do dużej miski wsyp resztę mąki (z 500 g), pozostałe 3 łyżki cukru oraz jajka i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie zamieszaj. Dodaj olej, wyrób ciasto (około 5 minut). Konsystencja będzie nieco klejąca, posyp lekko mąką i zostaw do dalszego wyrastania na godzinę.

Zrób budyń - zagotuj 600 ml mleka. W pozostałych 150 ml mleka rozpuść proszki budyniowe i 30 g cukru. Wymieszaj tak by nie było grudek. Gdy mleko zacznie się gotować zmniejsz ogień i wlej wymieszane proszki budyniowe i szybko mieszaj łyżką aż powstanie odpowiednia konsystencja budyniu. Zdejmij z ognia i przykryj garnek przykrywką.

Przygotuj rabarbar - rabarbar pokrój w plasterki i następnie wymieszaj z 2 łyżkami cukru.

40 g mąki, 30 g cukru pudru oraz 30 g masła posiekaj i zagnieć szybko tworząc kruszonkę. Konsystencja powinna być sypka - łatwo będzie posypać po cieście. Schłodź w lodówce.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż wyrośnięte ciasto drożdżowe. Wygodnie będzie nakładać namoczoną w zimnej wodzie łyżką, ponieważ ciasto może się kleić. Na ciasto wyłóż budyń, a na budyń rabarbar. Posyp kruszonką i wbij ją w ciasto, by po upieczeniu nie odpadała.

Piecz ciasto w nagrzanym do 180 stopniach Celsjusza piekarniku do suchego patyczka (około godzinę).

3/4 szklanki cukru pudru, wyciśnięty sok z połowy cytryny oraz 1 łyżkę jogurtu greckiego wymieszaj tworząc polewę. Polej upieczone ciasto polewą.

Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem oraz pianką budyniową

Proste ciasto, kruchy spód, rabarbarowy środek, pianka budyniowa oraz kruszonka. Spróbuj niezwykłego przepisu na tego pysznego placka. Pianka budyniowa jest świetną alternatywą na podanie budyniu w placku rabarbarowym. Budyniowa pianka jest idealna do ciasta kruchego. Jeśli nie miałeś jeszcze okazji spróbować pianki budyniowej to koniecznie nadrób i upiecz tego placka na deser.

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą

Pianka z bezy, na której powstaje rosa jest przepyszna. Łącząc ją z kruchym ciastem, rabarbarem oraz masą budyniową powstaje coś cudownego.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
14
Wielkość
jednej porcji
120 g
Ciasto z rabarbarem i budyniem ze złotą rosą

Lista składników do przygotowania kruchego ciasta z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą

  • Mąka pszenna typ 550 200 g
  • Masło 100 g
  • Jajko 3 szt.
  • Cukier 145 g
  • Proszek do pieczenia 10 g (2 łyżeczki)
  • Rabarbar 600 g
  • Budyń (proszek) 45 g (1 opakowanie)
  • Mleko 2% 300 ml
  • Cukier puder 100 g

Przygotowanie kruchego ciasta z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą krok po kroku

Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 20x25 cm. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.

Białka oddziel od żółtek, białka wstaw do lodówki.

Zacznij od przygotowania ciasta kruchego: mąkę umieść w misce, dodaj 75 g cukru, żółtka, proszek do pieczenia oraz masło. Za pomocą noża posiekaj wszystko i następnie szybko zagnieć ciasto. Powstałe ciasto włóż do lodówki.

Następnie rabarbar pokrój w 2 centymetrowe kawałeczki. Dodaj 70 g cukru i wymieszaj.

Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do wykonania budyniu użyj 300 ml mleka. Nie dodawaj cukru.

Rabarbar puścił sok - odlej go. Owoce wymieszaj z budyniem.

Schłodzone ciasto wyłóż na dno blaszki.

Na ciasto wyłóż budyń z owocami. Zacznij piec w 180 stopniach Celsjusza przez 25 minut.

Białka ubij na sztywno wraz ze 100 g cukru pudru.

Gdy ciasto się podpiecze masę na bezę wylej na budyń z owocami. Łyżką zrób fajne kształty na bezie i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut w 155 stopniach Celsjusza. Nie piecz za długo. Zbyt długi czas pieczenia sprawi, że zamiast pianki i później rosy będzie zwykła, chrupka beza.

Gdy ciasto będzie się chłodzić rosa powinna pojawiać się na bezie.

Ciasto z czekoladą, budyniem i rabarbarem z kruszonką orzechową

Ciasto z rabarbarem oraz masą budyniową w nieco odmienionej wersji. Dodatek posiekanej czekolady sprawia, że placek nabiera innego, przepysznego smaku. Kruchy spód zawiera posiekaną czekoladę. Ciasto najlepsze jest gdy jest jeszcze ciepłe, a kawałki czekolady są większe. Czekolada staje się rozpływającą się w ustach masą czekoladową. Kruszonka zrobiona jest trochę w inny sposób niż ciasto kruche. Tutaj jako kruszonkę wykorzystano orzechy. Wszystko komponuje się naprawdę wyśmienicie.

Ciasto z czekoladą, budyniem i rabarbarem z kruszonką orzechową

Ciasto z rabarbarem oraz masą budyniową w nieco odmienionej wersji. Dodatek posiekanej czekolady sprawia, że placek nabiera innego, przepysznego smaku.
W skrócie
Czas przygotowania
60 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
22
Wielkość
jednej porcji
110 g
Ciasto z czekoladą, rabarbarem i budyniem oraz kruszonką orzechową

Lista składników do przygotowania ciasta z czekoladą, budyniem i rabarbarem z kruszonką orzechową

  • Mąka pszenna typ 550 340 g (1,5 szklanki)
  • Proszek do pieczenia 5 g (1 łyżeczka)
  • Cukier 270 g
  • Kakao 16% (proszek) 10 g (1 łyżka)
  • Czekolada mleczna 50 g (pół tabliczki)
  • Masło 100 g
  • Jajko 1 szt.
  • Budyń (proszek) 90 g (2 opakowania)
  • Mleko 2% 750 ml
  • Rabarbar 550 g
  • Migdały 100 g
  • Masło 100 g

Przygotowanie ciasta z czekoladą, budyniem i rabarbarem z kruszonką orzechową krok po kroku

Na początku rabarbar pokrój w małe kawałki. Wymieszaj z 2 łyżkami cukru i odstaw.

Czekoladę posiekaj w większe kawałki (1 cm x 1 cm).

Przygotuj formę do pieczenia (20 cm x 20 cm). Wyłóż papierem do pieczenia.

Wykonaj ciasto kruche: 240 g mąki połącz z proszkiem do pieczenia, kakao i 180 g cukru. Dodaj zimne masło i posiekaj nożem. Szybko zagnieć i dodaj zimne jajko. Wymieszaj i wsyp posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie połącz. Wstaw do lodówki.

Schłodzone ciasto wyłóż na spodzie blaszki i upiecz w 170 stopniach przez około 20 minut.

Przygotuj budyń - zagotuj 2,5 szklanki mleka, w pozostałej połowie rozrób proszek budyniowy dokładnie. Gdy mleko zacznie wrzeć zmniejsz moc palnika i wlej budyń. Szybko mieszaj aż zgęstnieje. Zestaw z ognia, przykryj.

Następny krok to wykonanie kruszonki: posiekane lub zblendowane orzechy połącz ze 100 g mąki, 100 g masła i 70 g cukru . Konsystencja powinna być sypka.

Na podpieczony spód wyłóż budyń. Na to dodaj rabarbar i na końcu posyp kruszonką.

Piecz ciasto w 175 stopniach Celsjusza przez około 50 minut.

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą

Zapewne znasz już bezę, na której pojawia się rosa. Do tej pory najbardziej znana była w połączeniu z sernikiem. Nic nie stoi na przeszkodzie by ten trik wykonać z ciastem kruchym. Pianka z bezy, na której powstaje rosa jest przepyszna. Łącząc ją z kruchym ciastem, rabarbarem oraz masą budyniową powstaje coś cudownego. Krople rosy powstające na bezie robią cudowne wrażenie wizualne.

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą

Pianka z bezy, na której powstaje rosa jest przepyszna. Łącząc ją z kruchym ciastem, rabarbarem oraz masą budyniową powstaje coś cudownego.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
14
Wielkość
jednej porcji
120 g
Ciasto z rabarbarem i budyniem ze złotą rosą

Lista składników do przygotowania kruchego ciasta z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą

  • Mąka pszenna typ 550 200 g
  • Masło 100 g
  • Jajko 3 szt.
  • Cukier 145 g
  • Proszek do pieczenia 10 g (2 łyżeczki)
  • Rabarbar 600 g
  • Budyń (proszek) 45 g (1 opakowanie)
  • Mleko 2% 300 ml
  • Cukier puder 100 g

Przygotowanie kruchego ciasta z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą krok po kroku

Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 20x25 cm. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.

Białka oddziel od żółtek, białka wstaw do lodówki.

Zacznij od przygotowania ciasta kruchego: mąkę umieść w misce, dodaj 75 g cukru, żółtka, proszek do pieczenia oraz masło. Za pomocą noża posiekaj wszystko i następnie szybko zagnieć ciasto. Powstałe ciasto włóż do lodówki.

Następnie rabarbar pokrój w 2 centymetrowe kawałeczki. Dodaj 70 g cukru i wymieszaj.

Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do wykonania budyniu użyj 300 ml mleka. Nie dodawaj cukru.

Rabarbar puścił sok - odlej go. Owoce wymieszaj z budyniem.

Schłodzone ciasto wyłóż na dno blaszki.

Na ciasto wyłóż budyń z owocami. Zacznij piec w 180 stopniach Celsjusza przez 25 minut.

Białka ubij na sztywno wraz ze 100 g cukru pudru.

Gdy ciasto się podpiecze masę na bezę wylej na budyń z owocami. Łyżką zrób fajne kształty na bezie i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut w 155 stopniach Celsjusza. Nie piecz za długo. Zbyt długi czas pieczenia sprawi, że zamiast pianki i później rosy będzie zwykła, chrupka beza.

Gdy ciasto będzie się chłodzić rosa powinna pojawiać się na bezie.

Ciasto z rabarbarem i budyniem jest to wspaniałe, proste i szybkie ciasto. Łatwo go przyrządzić, za to smak jest niezwykły. Przywołuje wspomnienia lata. Ciasto z rabarbarem i budyniem można zrobić w wersji z ciastem kruchym. Można również użyć ciasta drożdżowego. Każde przepisy będą pyszne i szybkie. Rabarbar najlepiej smakuje w sezonie letnim, gdy jest sezon na tę roślinę.

Przygotowując kruche ciasto musisz pamiętać o bardzo ważnych rzeczach. Kruche ciasto nie przepada za ciepłem. Robiąc ciasto kruche trzeba robić je szybko. Należy unikać dłuższego kontaktu składników ciasta z rękami, ponieważ w ten sposób ciasto się nagrzewa. Przez to próby wałkowania ciasta stają się bardzo trudne. Tuż po wyrobieniu ciasta warto włożyć je do lodówki owinięte folią spożywczą na minimum 30 minut. Wtedy ciasto da się o wiele łatwiej rozwałkować. Jeżeli chcesz zrobić kruszonkę można ciasto zetrzeć na tarce. To daje świetny efekt. By łatwiej było to zrobić najlepiej jest ciasto wstawić na 30-60 minut do zamrażalki. Wtedy tarcie ciasta na tarce nie sprawia żadnego problemu, gdyż jest twarde. Ocieplone ciasto sprawia, że staje się miękkie i bardziej klejące.

By zrobić najszybszą masę budyniową wystarczy ugotować budyń. Łatwe i wygodne rozwiązanie. Jako inna alternatywa można bez problemu przygotować domowy budyń. W tym celu należy użyć mleko, mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtka i wanilię. Są to składniki, które zazwyczaj są w domu, więc można skorzystać z tego sposobu, gdy nie posiadasz gotowego budyniu.

Jadłeś już te pyszne ciasta rabarbarowe? Spróbuj koniecznie także szybki sernik na zimno z mascarpone, ponadczasowe ciasto drożdżowe z serem oraz mięciutkie oponki z serem. Sernik na zimno z mascarpone będzie idealnym ciastem bez pieczenia. Ciasto drożdżowe z serem to klasyk, który każdy musi znać. Puszyste oponki z serem to pyszny przysmak. Któż nie lubi sernika na zimno z mascarpone? Podziel się ciastem drożdżowym z serem z kolegą. Oponkami z serem zadowolisz każdego.

ikona podziel się Przekaż dalej
Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto