Naleśniki na pyszny deser - numer 5 zabierze cię w kulinarną podróż

Flambirowane naleśniki w syropie pomarańczowym
Naleśniki to pyszna potrawa, którą można zastąpić deser, fot. Microgen
ikona podziel się
Opublikowano: 09.02.2024 r., 17:00 | Autor: Paulina Lipińska
Naleśniki są potrawą, która smakuje jak deser. Te cienkie placki można podawać na wiele różnych sposobów. Jakie dodatki do słodkich naleśników lubisz ty? A jak je składasz – rulon, trójkąt, koperta? Zobacz, jakie przepisy na naleśniki na słodko są najlepsze i które bez zastanowienia można nazwać pysznym deserem.

Pyszne naleśniki z mascarpone i malinami

Naleśniki z kremem mascarpone z dodatkiem malin są doskonałym deserem. Idealne dla każdego. Nie są całkiem słodkie, ponieważ dodatek malin świetnie przełamuje smak swoją kwaskowatością.

Naleśniki z malinami i mascarpone robi się bardzo prosto i dosyć szybko. Jeśli masz dietę bogatoresztkową, pszenną mąkę o typie 550 zamień na mąkę pełnoziarnistą. Dobra będzie na przykład mąka orkiszowa o typie 2000.

Czekoladowe naleśniki z bananami

Pyszny deser czekoladowy z kremem na bazie mascarpone i z bananami to super danie dla dzieci i starszych. Każdy z chęcią zje takie naleśniki. Prosto się je robi, a smak jest przepyszny.

Naleśniki czekoladowe z kremem i bananem to świetny sposób na osłodzenie sobie dnia. Taki deser na pewno będzie super propozycją dla każdego, kto uwielbia słodkości.

Naleśniki budyniowe jako baza do super deseru

Ten przepis na ciasto do naleśników jest specyficzny. Nie używa się do niego mąki pszennej, a gotowego proszku budyniowego. Dzięki temu naleśniki mają bardzo ciekawy smak i strukturę.

Gotowe naleśniki podawaj z czym lubisz. Proponujemy nutellę i truskawki, a całość posyp posiekanymi pistacjami. A ty, co byś dodał/a?

Podpiekane naleśniki z serem

Klasyczne naleśniki z serem białym się znudziły? Podpiecz je w piekarniku. Super pomysł na deser na każdy dzień. Jeśli lubisz naleśniki z serem, te są jeszcze fajniejsze. Mają super smak dzięki zapiekaniu.

Najlepsze są na gorąco, ale na zimno też są okej. Sam zdecyduj, która wersja jest dla ciebie lepsza - o ile załapiesz się na przestudzonego naleśnika - wszystkie bardzo szybko znikają.

Naleśniki z serem zapiekane

Naleśniki z serem zapiekane w piekarniku są podawane na słodko. Należy je zapiekać w naczyniu żaroodpornym. Sprawdź, jaki jest przepis na naleśniki zapiekane z serem!
W skrócie
Czas przygotowania
35 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
170 g
Zapiekane naleśniki z serem

Lista składników do przygotowania naleśników z serem zapiekane

  • Olej rzepakowy 30 ml (3 łyżki)
  • Jajko 4 szt. (4 jajka rozmiar M)
  • Mleko 2% 115 ml (1/2 szklanki mleka)
  • Masło klarowane 15 g (1 łyżka)
  • Mąka pszenna typ 500 100 g (3/4 szklanki)
  • Sól 2 g (1/3 łyżeczki, szczypta)
  • Ser twarogowy półtłusty 250 g (1 opakowanie)
  • Śmietana 18% 75 g (3 łyżki)
  • Cukier wanilinowy 32 g (2 opakowania)
  • Cukier kokosowy 5 g (1/3 opakowania)
  • Śmietanka kremowa 30% 200 g (1 opakowanie)
  • Cukier puder 4 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie naleśników z serem zapiekane krok po kroku

Do miski wbij całe 2 jajka i wsyp szczyptę soli. Dolej 1/2 szklanki gazowanej wody, 3 łyżki oleju i 1/2 szklanki mleka. Połącz składniki przy użyciu miksera.

Przesianą mąkę dodaj stopniowo do masy i miksuj, dopóki nie uzyskasz jednolitej konsystencji. W miarę gęste ciasto odstaw na 10 min.

Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij przy pomocy widelca. Następnie dodaj do niego 3 łyżki śmietany, 1/3 opakowania cukru kokosowego, 1 opakowanie cukru waniliowego i kilka kropel ekstrakt z wanilii. Całość dobrze wymieszaj.

Patelnie wysmaruj masłem i dobrze rozgrzej. Naleśniki smaż z obu stron na średniej mocy kuchenki.

Gotowe naleśniki posmaruj farszem i ładnie zawiń.

Nafaszerowane naleśniki przetnij na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Śmietanę 30% przelej do miski i nieco ubij, a następnie dodaj 2 jajka, 1 łyżeczkę cukru pudru i 1 opakowanie cukru wanilinowego. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy, a następnie wlej ją do naczynia żaroodpornego.

Piekarnik nagrzej do 185 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez 25-30 min.

Francuskie naleśniki - suzette

Flambirowane naleśniki - to jest ekstra! Są to naleśniki w syropie pomarańczowym. Czy miałaś/eś już okazję robić to cudo? Jeśli nie, zmień to. Uwaga! Tutaj w grę wchodzi ogień. Należy bardzo uważać, żeby się nie poparzyć.

Ze względu na obecność alkoholu, ten deser nie jest przeznaczony dla dzieci. Dorośli jednak mogą sobie na niego pozwolić. Smacznego!

Naleśniki suzette

Naleśniki suzette to francuski deser, przy którego wykonaniu wykorzystano metodę flambé. Naleśniki warto podać jako deser. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
450 g
Naleśniki suzette na talerzu.

Lista składników do przygotowania naleśników suzette

  • Mąka pszenna typ 500 250 g
  • Mleko 3,2% 150 ml
  • Woda gazowana 60 ml (ćwierć szklanki)
  • Jajko 1 szt.
  • Olej rzepakowy 20 ml (2 łyżki stołowe)
  • Cukier 30 g
  • Sok z cytryny 20 ml
  • Skórka z pomarańczy 20 g
  • Sok pomarańczowy 125 ml (pół szklanki)
  • Masło 50 g
  • likier pomarańczowy 20 ml
  • Brandy 40 ml
  • bita śmietana 100 g

Przygotowanie naleśników suzette krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj mąkę, mleko, wodę gazowaną, olej rzepakowy oraz odrobinę soli. Składniki zmiksuj na jednolitą masę (ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).

Ciasto naleśnikowe odstaw na 30 minut do lodówki.

Na rozgrzanej patelni naleśnikowej smaż partiami ciasto z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

Usmażone naleśniki odłóż na talerz.

Patelnie o średnicy około 20 cm rozgrzej na średnim ogniu, następnie na jej środek wsyp cukier, skrop go sokiem z cytryny i całość podgrzewaj przez 2 minuty (cukru nie mieszaj w tym czasie).

Gdy cukier stanie się brązowy, dodaj do niego skórkę z pomarańczy oraz sok pomarańczowy i energicznie wymieszaj.

Następnie na patelnię dodaj masło i mieszaj do momentu, aż syrop stanie się gładki.

Następnie wlej likier pomarańczowy i dokładnie wymieszaj.

Patelni nie zdejmuj z ognia, ułóż na niej jeden naleśnik, wymaczaj go w sosie i złóż w kopertę, którą pozostaw na patelni. Naleśnik przesuń na bok patelni i dołóż do niej 3 naleśniki (postępując tak samo, jak w przypadku pierwszego naleśnika).

Na sos z naleśnikami wlej brandy i podpal zawartość patelni (uważaj, aby nie zrobić sobie krzywdy).

Gotowe naleśniki wyłóż na talerz i podawaj z dodatkiem bitej śmietany.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto