Konfitura z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku

Kanapki z konfiturą borówkową
Konfitura z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
ikona podziel się
Opublikowano: 01.12.2023 r., 4:00 | Autor: Fajne Gotowanie

Konfitura z borówki amerykańskiej to doskonały przepis na zimę. Można wykorzystać ją nie tylko jako na przykład polewę na ciasto, ale i przekąskę saute. Jakie są najciekawsze i najprostsze w samodzielnym przygotowaniu przetwory z borówki amerykańskiej?

Konfitura z borówki amerykańskiej

Przepis na… młodość!

Jeżeli nie chcesz się zestarzeć, koniecznie rób przetwory borówkowe. Są one bowiem pełne witaminy A oraz C, odpowiadających za produkcję kolagenu. Dzięki borówkom zyskasz piękną, zdrową i młodo wyglądającą cerę!

Lista składników

  • 8 szklanek borówek
  • 4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 100 ml soku z cytryny

Przepisy na borówki są znane ze swoich właściwości, które wspomagają trawienie. Spożywając konfiturę borówkową zapewnisz sobie nie tylko spokój z dolegliwościami żołądka, ale i pokryjesz aż 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę C! A więc, do dzieła!

Przepis na konfitury z borówki amerykańskiej w naszym dziale z przepisami!

Konfitura z borówki amerykańskiej – sposób przygotowania

  1. Dodaj do garnka borówki i gotuj je przez ok. 20 minut (pod przykryciem). Zamieszaj od czasu do czasu.
  2. Rozbij gotujące się borówki, np. tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj cukier, sok z cytryny i miód.
  3. Wymieszaj całość i gotuj jeszcze ok. pół godziny pilnując, by nic nie przywarło do dna.
  4. Przełóż gorącą konfiturę do słojów, zakręć i odstaw do wystygnięcia (pod przykryciem).

Przetwory z borówki jako przepis na… odchudzanie?

Jak widzisz, z tych wyjątkowych owoców nie powstaje wyłącznie nalewka z borówki amerykańskiej! Zrobisz z nich znakomitą konfiturę, zawierającą w sobie polifenole – czyli roślinne związki o działaniu przeciwutleniającym. Związki te doskonale radzą sobie z powstrzymywaniem tkanek w organizmie przed przechowywaniem zapasów… tłuszczu. Zatem będzie to idealny przetwór na zimę, dzięki któremu wspomożesz odchudzanie!

Dżem z borówki amerykańskiej

Dżem z borówek

Smakuje i wygląda podobnie, jak przetwory z czarnej porzeczki. Przepisy na borówkowe dżemy są niezwykle smaczne oraz posiadają znakomite składniki odżywcze, a borówki nie tracą właściwości nawet po zagotowaniu. Dżem może posłużyć również jako składnik na ciasto – cała rodzina z pewnością szybko pokocha go zajadać!

Dżem i przetwory z borówki
Konfitura z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku

Lista składników

  • 4 szklanki borówek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Pamiętaj, aby dokładnie przebrać i umyć borówki!

Dżem z borówki amerykańskiej – sposób przygotowania

  1. Wrzuć do garnka trzy szklanki owoców, następnie dołóż pozostałe owoce (po rozgnieceniu ich łyżką).
  2. Gotuj borówki na małym ogniu przez ok. 10 minut. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu, następnie dodaj cukier wraz z sokiem z cytryny.
  3. Gotuj przez ok. 20 minut, ciągle mieszając – uważaj, by dżem z borówek nie przywarł do dna.
  4. Przełóż gorący wywar do wyparzonych słojów, zakręć oraz ostudź kocem.

Przetwory z borówki amerykańskiej na lepszą pamięć!

Jeżeli wciąż o czymś zapominasz, zjedz dżem z borówki amerykańskiej! Owoce te ćwiczą pamięć podobnie, jak… ćwiczenia umysłowe. Zawierają one flawonoidy usprawniające połączenia w mózgu oraz komunikację pomiędzy komórkami. Warto więc robić dżemy borówkowe co najmniej tak często, jak przetwory z czarnej porzeczki!

Konfitura z borówką i jabłkiem

Konfitura z borówki amerykańskiej - przepis na smakołyk

Przetwory z borówki świetnie wpływają na wzrok. Pod wpływem promieni świetlnych w oku człowieka wytwarzają się wolne rodniki i trzeba je jakoś… neutralizować. Gdy się tego nie dokona, wzrok szybko się popsuje. Borówka amerykańska ukryta w konfiturze to doskonałe lekarstwo chroniące przed takimi schorzeniami!

Lista składników

  • 1 kg borówki amerykańskiej
  • 1,5 kg papierówek
  • 300 g cukru

Umyj jabłka, obierz oraz je pokrój. Następnie zabierz się do dalszego przygotowywania!

Konfitura borówkowa z jabłkiem – sposób przygotowania

  1. Zasyp owoce cukrem i podsmaż, czekając aż zmiękną. Dodaj umyte wcześniej borówki i podsmaż je tak, by owoce się połączyły.
  2. Przełóż jeszcze gorącą konfiturę do słojów. Zakręć i zapasteryzuj (ok. 10 minut). Odstaw słoje do góry dnem na kilka minut, następnie pozostaw do wystygnięcia.

Na co jeszcze pomaga konfitura z borówki amerykańskiej?

W borówkach jest sporo kwasu galowego, a więc pomagają one hamować rozwój nowotworów np. płuc, wątroby czy przewodu pokarmowego. Borówki są również źródłem kwasu foliowego, chroniącego przed nowotworami macicy – przeciwdziałając również wadom rozwojowym układu nerwowego u noworodków. Dobrze oddziałują również na rozwój płodu – stąd też konfitury z borówek polecane są zwłaszcza kobietom w ciąży!

Jak wybierać i przechowywać borówki?

Jeżeli z owoców ma powstać dżem z borówek bądź nalewka z borówki amerykańskiej, muszą być one intensywnie niebieskie i pokryte białawym (kredowym) nalotem. Musisz sprawdzać, czy owoce nie są przypadkiem wilgotne, zgniłe bądź czy nie zaszły pleśnią. Mrożona borówka musi być sypka i nie zbita w jedną masę. Możesz przechowywać owoce w lodówce maksymalnie do tygodnia czasu. Jeżeli nie zjesz borówek od razu, nie myj ich! Aby je z kolei zamrozić, połóż nieumyte owoce na pergaminie i włóż do zamrażarki. Gdy zamarzną, przełóż je do plastikowego woreczka – możesz tak trzymać je nawet przez cały rok!

ikona podziel się Przekaż dalej
Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto