Przepis na naleśniki z budyniem krok po kroku

Składniki
  • Budyń (proszek) 40 g
  • Jajko 1 szt.
  • Mleko 2% 200 ml niecała szklanka
  • Olej rzepakowy 30 ml
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia do naleśników, blender, miska

Wszystkie składniki włóż do jednej miski i zblenduj za pomocą blendera na gładką masę.

Ciasto pozostaw na kwadrans, żeby odpoczęło.

Patelnie do naleśników dobrze rozgrzej na ogniu.

Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej ciasto naleśnikowe (w 6 partiach) i każdego naleśnika usmaż z dwóch stron na złocisty kolor.

Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Naleśniki z budyniem podane na patelni.
Naleśniki z budyniem
Koszt przygotowania dania
2.71 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
92 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
41

Naleśniki z budyniem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o naleśnikach z budyniem

Puszyste naleśniki z budyniem waniliowym to doskonała propozycja na smaczne śniadanie, kolację, deser lub przekąskę. Naleśniki z dodatkiem budyniu podajemy na słodko, np z dodatkiem dżemu, nutelli lub świeżych sezonowych owoców. Przepis na naleśniki z budyniem jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je przygotować. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz następujących produktów spożywczych: budyniu w proszku, jajka, mleka oraz oleju rzepakowego. Aby uzyskać bardziej puszystą masę do ciasta naleśnikowego możesz dodać wodę gazowaną.

A więc jak przygotować te pyszne i puszyste naleśniki bez mąki? Wystarczy, że wszystkie składniki dokładnie zmiksujesz na jednolitą masę. Następnie pozostaw je na 15 minut, aby odpoczęło. Specjalną patelnię do smażenia naleśników dobrze rozgrzej i smaż na niej porcje ciasta z dwóch stron do uzyskania rumianego koloru. Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Placki naleśnikowe to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego, które występuje w jajkach oraz mleku. Dodatkowo jajka i mleko są dobrym źródłem witaminy A, które pozytywnie wpływają na narząd wzroku i zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Mleko jest rownież źródłem magnezu, potasu, wapnie, witamin z grupy B, witaminy D, witaminy K oraz witaminy E. Jest to również produkt niskokaloryczny (w przepisie wykorzystujemy mleko 2%), dlatego chętnie wybierany jest w diecie osób odchudzających się.

Podsumowując naleśniki z jajek i budyniu to doskonały pomysł na smaczne śniadanie, obiad na słodko lub kolację. Naleśniki te świetnie sprawdzą się jako przekąska dla dzieci. Jako nadzienie do naleśników możesz użyć twarogu, serka homogenizowanego, dżemu, nutelli lub musu ze świeżych owoców. Z naleśników tych możesz przygotować również pyszny tort naleśnikowy przekładany masą śmietankową. Jest to doskonała propozycja na urozmaicenie codziennego jadłospisu. Dzieci uwielbiają takie potrawy, dlatego koniecznie wypróbuj naszego przepisu na te puszyste naleśniki.

Wartości odżywcze naleśników z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (50g)
Energia (kalorie)
184.69 kcal
92.35 kcal
Białko
4.22 g
2.11 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w naleśnikach z budyniem

Na 100g
Na porcję (50g)
Węglowodany
14.65 g
7.33 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
14.58 g
7.29 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (50g)
Tłuszcz
12.06 g
6.03 g
Tłuszcze nasycone
2.22 g
1.11 g
Tłuszcze nienasycone
9.83 g
4.92 g
Tłuszcze jednonasycone
6.96 g
3.48 g
Tłuszcze wielonasycone
2.87 g
1.44 g

Witaminy w przepisie na naleśniki z budyniem

Na 100g
Na porcję (50g)
Ryboflawina
0.17 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki z budyniem

Na 100g
Na porcję (50g)
Sód
123.48 mg
61.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
123.66 mg
61.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
87.63 mg
43.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
97.14 mg
48.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.49 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z budyniem 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach z budyniem

Lista alergenów dla naleśników z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania naleśników z budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
200 ml
niecała szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Liczba porcji:
Razem
16.50
Łączny koszt
2.71
Jak oceniasz przepis na naleśniki z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób