Idealny dzień - budzisz się rano i... śniadanie gotowe! Przepisy na śniadania do przygotowania dzień wcześniej

Zdrowe śniadanie ma zapewnić energię na poranny rozruch całego organizmu. Powinno zawierać źródło białka, pełnoziarniste zboże i warzywa lub owoce
Śniadanie to najważniejszy posiłek, jednak rano gdy stres goni, często jest pomijany. Dlatego sprawdź przepisy na śniadania, które możesz przygotować dzień wcześniej, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 12.02.2024 r., 7:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Śniadanie zjedz jak król, obiad jak książę, a kolacje jak żebrak – kto kojarzy to przysłowie? Ciekawe, czy król rano również ma tak mało czasu i tak trudno mu wstać z przyjemnej pościeli? Bo na pewno ktoś go wyręcza w przygotowaniach. My was nie wyręczymy, ale podsuniemy kilka pomysłów na smaczne śniadanko, które rano trzeba tylko zjeść – nic więcej.

Złoty standard - nocna owsianka

Według zasad zdrowego żywienia śniadanie powinno być spożyte do półtorej godziny od obudzenia i stanowić 25-30% energii z całodziennej diety. Taki posiłek powinien być również odpowiednio zbilansowany, czyli zawierać źródło białka, pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i/lub owoce. Tanie śniadanie zapewni energię, witaminy i inne wartości odżywcze, które mają zaopatrzyć organizm w siłę potrzebną do ogólnie funkcjonowania. Według badań spożywanie śniadania polepsza koncentrację, zapamiętywanie, rozwój intelektualny i zdolność uczenia. A umówmy się, codziennie uczymy się czegoś nowego – nawet jak cienka jest granica naszej cierpliwości.

Pierwszy pomysł na śniadanie, które można przygotować dzień wcześniej, a rano tylko zjeść to oczywiście najlepsza owsianka! Koniec z długim staniem nad garnkiem wystarczy słoik i lodówka, a rano pyszne śniadanie gotowe.

Tortilla, ale nie taka, że się owijasz ciaśniej kołderką ;)

Kolejny przepis to niezastąpiona w kuchni tortilla. Takie śniadanie z łososiem przygotowane dzień wcześniej, rano dostarczy do diety ważnych kwasów omega-3 i dużo smaku! Jeśli jednak czeka was jakaś ważna rozmowa twarzą w twarz, to pamiętajcie o gumie do żucia.

Włoski początek dnia

Śniadanie po włosku, które potrzebuje nieco więcej przygotowania dzień wcześniej, ale rano na pewno wprawi cię w dobry nastrój? Rogaliki! Taki nadziewany jabłkami rogalik, a do tego pyszna kawa i jogurt naturalny dla równowagi to prawdziwe mistrzostwo wśród śniadań! Co jak co, ale włosi to wiedzą co dobre!

Rogaliki drożdżowe z jabłkami

Rogaliki drożdżowe z jabłkami sprawdzą się na podwieczorek lub jako poczęstunek dla gości. Sprawdź, jak wygląda przepis na te pyszne rogaliki z jabłkami i cynamonem!
W skrócie
Czas przygotowania
60 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
32
Wielkość
jednej porcji
50 g
Ilustracja do ptrzepisu: rogaliki drożdżowe z jabłkami

Lista składników do przygotowania rogalików drożdżowych z jabłkami

  • Jabłko 600 g (3 sztuki)
  • Masło klarowane 30 g (2 łyżki)
  • Cukier 98 g (1/4 szklanki i 4 łyżki)
  • Sok z cytryny 5 ml (1 łyżeczka)
  • drożdże świeże 33 g (1/3 opakowania)
  • Mleko 2% 250 ml (1 szklanka)
  • Mąka pszenna typ 550 555 g (4 szklanki i 1 łyżka)
  • Jajko 2 szt. (2 jajka rozmir M)
  • Sól 3 g (1/2 łyżeczki)
  • Masło 100 g (1/2 kostki)

Przygotowanie rogalików drożdżowych z jabłkami krok po kroku

Jabłka opłucz, osusz i obierz. Następnie podziel je na pół i wydrąż z nich gniazda nasienne. Jabłka pokrój na małe kawałki. Skrop je 1 łyżeczką soku z cytryny.

W garnku rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego. Następnie wrzuć jabłka i posyp je 1 łyżeczką cynamonu i 3 łyżkami cukru. Wymieszaj i podsmażaj ok. 10 minut, często mieszając. Odstaw do wystudzenia.

W misce umieść 1/2 szklanki (125 ml) letniego mleka. Następnie rozkrusz drożdże i dodaj 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min do wyrośnięcia.

1/2 kostki (100 g) masła roztop i odstaw do wystudzenia.

Do dużej miski przesiej 4 szklanki mąki. Następnie dodaj 1/4 szklanki cukru i 1/2 łyżeczkę soli. Całość wymieszaj, a potem dodaj 1/2 szklanki ciepłego mleka, 2 jajka, ostudzone masło i rozczyn. Wstępnie wymieszaj szpatułką, a potem przerzuć zawartości miski na stolnicę. Ciasto dobrze zagnieć (ok. 10 min). Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, ciasto umieść w misce i przykryj ściereczką, a potem odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 h.

Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Pierwszy kawałek umieść na podsypaną mąką stolnicy. Ciasto rozwałkuj na okrąg i podziel na 8 trójkątów. Przy podstawie każdego trójkąta nałóż czubatą łyżeczkę jabłek, a następnie zwiń rogaliki, zaczynając od strony z nadzieniem. Z pozostałymi kawałkami ciasta zrób tak samo.

Rogaliki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj je folią spożywczą i odstaw do ponownego wyrośnięcia (ok. 25 min).

Zdejmij folię. Rogaliki umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) i piecz je ok. 18-20 min (do przyrumienienia).

Zielone, a dobre

Kolejne szybkie śniadanie to oczywiście kanapki! Ja wiem, co powiecie – ale masło jest za twarde, nóż kiepsko kroi i rano (szczególnie w poniedziałki) wszystko jest nie tak! Tak, wiem. Dlatego proponuje do kanapek przepyszną, przezdrową i przezieloną pastę! Po prostu bierzesz chleb (kup krojony), nakładasz pastę i gotowe! Żeby pasta przez noc nie ściemniała, to schowaj ją w pudełko, ale dodatkowo wierzch pasty dokładnie okryj woreczkiem foliowym – przetestowane, działa, a pasta rano świeżutka jak poranna bryza!

1:0

Zakończę te śniadaniowe pomysły tak zdrowo, że zdrowiej się nie da! Taki śniadaniowy koktajl spokojnie możesz przyrządzić dzień wcześniej, dzięki czemu rano zaoszczędzisz czas na szukanie elementów blendera, przygotowywanie owoców, mycie i sprzątanie. Wieczorem wykonaj koktajl, przelej go do butelki, a rano tylko wstrząśnij i wypij. Mamy tu owoce, źródło białka i zdrowe płatki owsiane.

I proszę bardzo. Wymówki, aby nie zjeść śniadania – 0, super przepis na śniadanie przygotowane dzień wcześniej – 1.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto