Pasty rybne w najlepszej odsłonie - 5 prostych przepisów

Kromka chleba posmarowana pastą rybną leży na desce do krojenia, obok jest konserwa rybna, w tle jest bochen chleba, a także 5 przepisów na pasty rybne
Pastę rybną zrobisz nie tylko z makreli wędzonej, ale też z łososia czy makreli konserwowej, fot. MartaSzloser
ikona podziel się
Opublikowano: 06.03.2024 r., 7:07 | Autor: Paulina Lipińska
Jak dobrze zacząć dzień? Od pysznego śniadania. Zamiast robić zwykłe kanapki z szynką i serem, postaw tym razem na pastę. Przedstawiamy różne propozycje na pasty kanapkowe, gdzie główną rolę grają ryby. Dodatkowo taki posiłek dostarczy ci zdrowe tłuszcze, które znajdują się w rybie. Która pasta jest twoim faworytem?

Coś z klasyki?

To najbardziej popularna pasta - z makreli. Do niej koniecznie trzeba dodać jajko ugotowane na twardo, ogórka kiszonego oraz cebulę. Majonez i musztarda świetnie wzbogacą ten dodatek do kanapki. By całość smakowała jeszcze lepiej, nie może obyć się bez szczypiorku.

Zrobienie tej pasty jest dosyć szybkie, chociaż usuwanie ości może być trochę mozolne. Mimo to, jest to pasta smaczna i idealnie pasuje do świeżego pieczywa.

Proteinowa pasta odpowiednia na dietę?

Jesteś na diecie wysokobiałkowej? Idealnie! Oto przepis, który zawiera jego ogromną ilość. Poza białkiem, które jest bardzo ważne także w diecie na masę czy podczas redukcji, znajdziesz tu nienasycone kwasy tłuszczowe. Nic, tylko jeść.

Do pasty z tuńczyka i twarogu doskonale sprawdzi się pełnoziarniste pieczywo. To najlepszy zestaw do odżywczego i smacznego śniadania.

Jest tu fan łososia?

To dobrze, bo mamy dla ciebie coś ekstra. Oto pasta na kanapki z łososiem wędzonym. Dodaj do niego koperek, serek kanapkowy, jajka, musztardę i dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Jeśli zrobisz taką pastę na kolację lub śniadanie, twoja rodzina będzie zadowolona. W końcu taki dodatek do pieczywa jest pyszny, a do tego odżywczy i prosty w zrobieniu.

Z pstrąga też się da?

Pasta z pstrąga wędzonego to wyśmienite smarowidło, które fajnie wzbogaci codzienne śniadania. Oprócz wędzonego pstrąga dodaje się tu też jajka ugotowane na twardo, jogurt naturalny i do smaku czosnek oraz natkę pietruszki. Całość wymieszana jest z musztardą i majonezem.

Podawaj pastę na grzance z chleba lub bułki. Idealna będzie też bagietka albo bajgiel. Taki zestaw na pewno przygotujesz jeszcze nie raz.

Została ci makrela w puszce?

Robimy pastę! Tak, naprawdę. Z makreli w pomidorach możesz stworzyć świetną pastę na kanapki. Jeżeli jeszcze nie jadłaś/eś takiej wersji, koniecznie musisz to zmienić. Dodaj do niej jajka, kukurydzę, cebulę oraz majonez i dopraw koperkiem. Po prostu bomba!

Ta pasta może pozostać w twoim domu już na zawsze. Jest godna polecenia, bo to zawsze coś innego i nowego. A tutaj dodatkowo nie trzeba usuwać ości :) Kto jadł?

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto