Przepis na pastę z tuńczyka i twarogu krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
blender, duża miska

Twaróg podziel widelcem na mniejsze części.

Rybę odcedź z zalewy i dodaj ją do twarogu. Całość wymieszaj z jogurtem, dopraw pieprzem, solą i dokładnie zblenduj.

Szczypiorek pokrój drobno i dodaj do pasty, całość wymieszaj.

Pasta z tuńczyka i twarogu podana na chlebie.
pasta z tuńczyka i twarogu
Koszt przygotowania dania
10.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
106 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
15

Pasta z tuńczyka i twarogu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o paście z tuńczyka i twarogu

Pasta z tuńczyka i twarogu jest świetnym pomysłem na pyszne smarowidło do kanapek, które nie tylko zachwyca smakiem, ale również dostarcza zdrowych kwasów tłuszczowych i białka. Jest świetnym pomysłem na pyszne i wartościowe śniadanie, a także kolację. Idealnie komponuje się ze świeżym chlebem oraz warzywami, zwłaszcza ogórkiem kiszonym. Całość jest niezwykle sycąca.

Przepis na pastę z tuńczyka i twarogu jest niesamowicie łatwy. Do jej przygotowania potrzeba tylko kilku produktów, przy czym każdy można z łatwością znaleźć w każdym większym sklepie. Do tej pasty najlepiej użyć tuńczyka w oleju, który charakteryzuje się niesamowitym smakiem i idealnie komponuje się z cebulką i twarogiem. Do tego dania najlepiej wybrać chudy twaróg, gdyż ryba dostarcza odpowiednio dużo tłuszczy. Dzięki temu można otrzymać naprawdę dobrze zbilansowane danie, które wspaniale sprawdzi się każdego dnia. Chudy nabiał ma sporo białka, więc sprawdzi się również w diecie redukcyjnej. Według najnowszych zaleceń żywieniowych nabiał powinien pełnotłusty powinien zostać w diecie wymieniony na chudszy wariant w trosce o zdrowie układu krążenia. W duecie z pyszną rybą sprawdza się on wyśmienicie.

Ta pasta to idealny wybór na kanapki, zwłaszcza na śniadanie. Ze względu na spory udział białka syci na długo, więc zmniejsza prawdopodobieństwo sięgnięcia po przekąskę, zwłaszcza słodką. Jednak całość sprawdzi się również na kolacje.

To idealny pomysł na alternatywę dla wędlin, zawiera również sporo białka, a jest zdrowsza i ciekawsza. Świetnie sprawdza się w towarzystwie świeżych warzyw.

Ta pasta jest niezwykle pyszna, to ze względu na naprawdę spory udział ryby, szczypiorku i gęstego jogurtu. Jogurt można zamienić na majonez, wtedy będzie smakowała jeszcze lepiej, ale nie będzie już tak zdrową opcją. Można też zastąpić tylko połowę jogurtu, co stanowi świetny kompromis.

To dobra opcja dla wszystkich, którzy nie mają zbyt dużo czasu na przygotowywanie dań na co dzień. Tą potrawę można zrobić w kilka chwil. W dodatku jest niezwykle smaczne i szybka. Sprawdzi się do kanapek, ale również do tortilli czy jako nadzienie babeczek. A to wszystko z użyciem tuńczyka z puszki.

Wartości odżywcze pasty z tuńczyka i twarogu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(104g)
Energia (kalorie)
102.82 kcal
106.93 kcal
Białko
13.74 g
14.29 g
Fenyloalanina
0.57 mg
0.60 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny.
czytaj dalej

Węglowodany w paście z tuńczyka i twarogu

Na 100g
Na porcję
(104g)
Węglowodany
3.69 g
3.84 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.42 g
3.56 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.27 g
0.28 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(104g)
Tłuszcz
3.53 g
3.67 g
Tłuszcze nasycone
1.39 g
1.45 g
Tłuszcze nienasycone
2.14 g
2.22 g
Tłuszcze jednonasycone
1.21 g
1.26 g
Tłuszcze wielonasycone
0.93 g
0.96 g
Cholesterol
14.99 mg
15.59 mg

Witaminy w przepisie na pastę z tuńczyka i twarogu

Na 100g
Na porcję
(104g)
Witamina A
58.10 µg (mcg)
60.42 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.18 mg
Witamina B12
0.94 µg (mcg)
0.97 µg (mcg)
Witamina C
6.41 mg
6.66 mg
Witamina D
0.14 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Witamina E
0.67 mg
0.69 mg
Retinol
34.46 µg (mcg)
35.84 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.03 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.19 mg
Niacyna
3.52 mg
3.66 mg
Foliany
18.13 µg (mcg)
18.86 µg (mcg)
Beta karoten
285.90 µg (mcg)
297.34 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę z tuńczyka i twarogu

Na 100g
Na porcję
(104g)
Sód
272.54 mg
283.44 mg
Potas
219.35 mg
228.12 mg
Wapń
88.60 mg
92.15 mg
Fosfor
174.70 mg
181.69 mg
Magnez
21.01 mg
21.85 mg
Żelazo
0.43 mg
0.45 mg
Cynk
0.56 mg
0.58 mg
Miedź
0.07 mg
0.07 mg
Mangan
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z tuńczyka i twarogu 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z tuńczyka i twarogu

Lista alergenów dla pasty z tuńczyka i twarogu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Twaróg półtłusty
    • Jogurt naturalny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w oleju

Cena przygotowania pasty z tuńczyka i twarogu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg półtłusty
200 g
3.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Tuńczyk w oleju
120 g
1 puszka
6.00
Za 170.0 g
Liczba opakowań 1
4.24
Za 120 g
Jogurt naturalny
50 ml
2 łyżki
1.80
Za 180.0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 ml
Szczypiorek
45 g
pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koszt składników
15.30
Jak oceniasz przepis na pastę z tuńczyka i twarogu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób