Pasta z łososia

Opublikowano: 22.06.2021 r., 22:58 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta z łososia znajduje się na ciemnym pieczywie i w szklance. Obok leży nóż. Kanapki z pastą leżą na desce do krojenia.
Pasta z łososia
Pasta z łososia wędzonego jest bardzo prosta do zrobienia. Taka pasta rybna idealnie nadaje się na kanapki. Sprawdź, jak wygląda przepis na pastę z łososia!
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Blendowanie 10 min
25 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
12
Indeks glikemiczny
Składniki dla 18 porcji
  • Łosoś wędzony 2 opakowania (200 g)
  • Jajko 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
  • Koperek 3 łyżeczki (12 g)
  • Sok z cytryny 2 łyżki (20 ml)
  • Musztarda 1 łyżeczka (10 g)
  • Serek śmietankowy 3 łyżeczki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, miska

Przepis na pastę z łososia krok po kroku

Koperek posiekaj.

Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie (10 minut). Następnie ostudź je, obierz ze skorupki i pokrój w ćwiartki.

Wędzonego łososia podziel na mniejsze kawałki.

W misce blendera umieść łososia, jajka, serek śmietankowy, sok z cytryny i musztardę. Wszystko razem zblenduj.

Na koniec dodaj nieco świeżo mielonego pieprzu oraz koperek i całość wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na pastę z łososia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pasty z łososia

Pasta z łososia to dobry pomysł na smarowidło do chleba. Taką pastę robi się szybko, więc można ją przygotować także dla niespodziewanych gości. W zależności od wybranych dodatków pasta może mieć łagodny lub bardziej wyrazisty smak. Pastę z łososia można podać m.in. na świeżym pieczywie, grzankach lub krakersach i podać jako przekąski typu finger food.

Jak zrobić pastę z łososia? Jajka należy ugotować na twardo. Później wystarczy je obrać i pokroić w ćwiartki. Jajka należy umieścić w misie blendera i dodać do nich pozostałe składniki: pokrojonego łososia, serek śmietankowy, musztardę i sok z cytryny. Całość trzeba miksować tak długo, aż uzyska się pożądaną konsystencję pasty. Koperek nie musi być tak mocno blendowany. Wystarczy, że zostanie posiekany i dosypany do pasty. Warto dodać także nieco pieprzu.

Ten przepis na pastę z łososia możesz dowolnie zmodyfikować, aby dopasować pastę do swojego gustu smakowego. Pasta może być bardzo mocno lub nieco słabiej zmiksowana. Do tej pasty odpowiedni będzie zarówno sok z cytryny, jak i sok z limonki. Możesz do niej dodać swoje ulubione zioła i przyprawy. Zamiast koperku możesz dać szczypiorek, natkę pietruszki, bazylię lub kolendrę. Serek śmietankowy możesz zastąpić jogurtem naturalnym (np. greckim).

Taką pastę z łososia wędzonego możesz przygotować z różnymi dodatkami. Możesz zdecydować się m.in. na majonez, miód, chrzan, czosnek oraz swoją ulubioną musztardę. Opcji jest wiele. Możesz zrobić kilka past, aby móc je ze sobą porównać i wybrać najlepszą z nich.

Warto mieć na uwadze to, że wędzony łosoś zazwyczaj jest już wystarczająco słony. Gdyby jednak tak nie było, do pasty można dodać nieco soli. Jeżeli zdecydujesz się na świeżego łososia, należy go wcześniej upiec lub ugotować. Pastę należy przygotować z ostudzonej ryby.

Pasta rybna idealnie nadaje się na kanapki. Takie kanapki można podać na śniadanie lub kolację dla całej rodziny. Przekąski typu finger food z pastą z łosią sprawdzą się na przyjęciach i spotkaniach ze znajomymi.

Alergeny w paście z łososia

Lista alergenów dla pasty z łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy

Wartości odżywcze pasty z łososia

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
129.70
25.94
Białko (g)
13.99
2.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
1.20
0.24
Węglowodany przyswajalne (g)
1.01
0.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.19
0.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
7.38
1.48
Tłuszcze nasycone (g)
3.45
0.69
Tłuszcze nienasycone (g)
3.93
0.79
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.77
0.55
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.16
0.23
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
126.23
25.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A (µg (mcg))
95.63
19.13
Witamina B6 (mg)
0.21
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
1.99
0.40
Witamina C (mg)
4.71
0.94
Witamina D (µg (mcg))
9.57
1.91
Witamina E (mg)
0.31
0.06
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
83.25
16.65
Tiamina (mg)
0.03
0.01
Ryboflawina (mg)
0.21
0.04
Niacyna (mg)
2.64
0.53
Foliany (µg (mcg))
21.47
4.29
Beta karoten (µg (mcg))
2.36
0.47
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
457.73
91.55
Potas (mg)
172.66
34.53
Wapń (mg)
35.96
7.19
Fosfor (mg)
155.35
31.07
Magnez (mg)
16.65
3.33
Żelazo (mg)
1.29
0.26
Cynk (mg)
0.62
0.12
Miedź (mg)
0.15
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z łososia 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z łososia

Koszt składników
37.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś wędzony
200 g
2 opakowania
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 200 g
Jajko
2 szt.
2 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koperek
12 g
3 łyżeczki
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 12 g
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Musztarda
10 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Serek śmietankowy
30 g
3 łyżeczki
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 30 g
Koszt składników
37.40