Pasty stanowią bazę kanapkom, nadają smaku, dodają wartości odżywczej. Idealne jako alternatywa dla mięsa dla wegetarian i wegan, bogate w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy, umożliwiają kreatywne połączenia z warzywami, owocami, serami. Możliwości przygotowania past są prawie nieograniczone, co pozwala eksperymentować i dostosowywać smak kanapek do indywidualnych preferencji. Przepisy na pasty kanapkowe na śniadanie i każdą inną okazję można znaleźć na stronie https://smakota.pl/pasty-do-kanapek

Pasta jajeczna

Klasyczna pasta jajeczna to ulubiona pasta zarówno małych, jak i dużych. To na pewno cieszy rodziców, którzy muszą namawiać swoje dzieci do zjedzenia śniadania. Wystarczy połączyć dosłownie kilka składników, by cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Zmiksuj razem ugotowane na twardo jajka, majonez, sól i czarny pieprz. Do masy dodaj posiekany drobno szczypiorek. W zależności od tego jakiej konsystencji pasty lubisz, jajka możesz drobno posiekać nożem, rozgnieść widelcem lub zmiksować za pomocą blendera. W każdym przypadku smakować będzie tak samo pysznie, zmieni się jedynie struktura pasty jajecznej.

Pasta z tuńczyka

Pasta z tuńczyka niewiele różni się od pasty jajecznej pod względem przygotowania. Zamiast ugotowanych jajek dodajemy tuńczyka z puszki (w sosie własnym lub oleju) i miksujemy razem z majonezem i przyprawami. Aby wzbogacić smak ryby warto dodać też śmietanę, czosnek i sok z cytryny. W ten prosty sposób uzyskujemy zdrową i smaczną pastę kanapkową. Jest to bardzo popularna pasta w menu osób dbających o linię i pragnących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Jeśli właśnie na tym Ci zależy, wybierz wersję pasty z tuńczyka o mniejszej ilości kalorii z tuńczykiem w sosie własnym, a większą część majonezu zamień na jogurt naturalny.

Pasta z awokado

Oto kolejna pasta dla miłośników zdrowego odżywiania. Pasta z awokado jest tak bardzo lubiana nie tylko ze względu na wyjątkowo kremowy i łagodny smak, ale także ze względu na dużą ilość zawartych w niej zdrowych tłuszczy. Pastę z awokado możesz przygotować na wiele sposobów dodając do niej różne dodatki. Dojrzałe awokado przekrój na pół, usuń pestkę, a miąższ przełóż do miski i zblenduj na gładko. Dodaj sól, pieprz i czosnek granulowany. Jeśli chcesz, możesz dodać także ugotowane na twardo jajka, tuńczyka z puszki lub suszone pomidory. W tej paście majonez możesz całkowicie zamienić na jogurt naturalny.

Pasta z makreli wędzonej

Pasta z makreli wędzonej to wybór dla osób, które naprawdę lubią smak wędzonych ryb. Tę pastę można przygotować na dwa sposoby: z dodatkiem ugotowanych jajek lub bez. W obu przypadkach należy za to dodać drobno posiekaną białą cebulę i kiszone ogórki, które wspaniale podkreślają smak ryby. W tym przepisie wymieniamy również tradycyjnie wykorzystywany w pastach majonez na musztardę, połączoną z jogurtem naturalnym. Warto pamiętać, by taką pastę z makreli wędzonej przed podaniem schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Dzięki temu będzie lepiej smakować i łatwiej rozsmarowywać się na pieczywie czy plackach tortilli.

Pasta twarogowa

Wysoka zawartość białka sprawia, że pasta twarogowa to częsty gość na stołach sportowców, którym białko jest niezbędne do budowania mięśni. Jeśli nie jesteś sportowcem też z pewnością pokochasz ten klasyczny smak. Istnieje wiele różnych przepisów na pastę twarogową: z jajkiem, awokado, suszonymi pomidorami… Do przygotowania jej wybierz naturalny twaróg chudy lub półtłusty i zblenduj go razem z jogurtem naturalnym na gładko. Następnie dodaj swoje ulubione składniki. Możesz też skorzystać z gotowych przepisów, które pokażą Ci jak w kreatywny sposób łączyć smaki i tworzyć wyjątkowe pasty twarogowe z różnych składników.

ikona podziel się Przekaż dalej