Rogaliki drożdżowe z jabłkami

Opublikowano: 19.07.2021 r., 16:10 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rogaliki drożdżowe z jabłkami znajdują się na kratce do studzenia oraz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Rogaliki drożdżowe z jabłkami
Rogaliki drożdżowe z jabłkami sprawdzą się na podwieczorek lub jako poczęstunek dla gości. Sprawdź, jak wygląda przepis na te pyszne rogaliki z jabłkami i cynamonem!
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
113 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 32 porcji
  • Jabłko 3 sztuki (600 g)
  • Masło klarowane 2 łyżki (30 g)
  • Cukier 1/4 szklanki i 4 łyżki (98 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka (5 ml)
  • Drożdże świeże 1/3 opakowania (33 g)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Mąka pszenna typ 550 4 szklanki i 1 łyżka (555 g)
  • Jajko 2 jajka rozmir M (2 szt.)
  • Sól 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Masło 1/2 kostki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, sitko, folia spożywcza, miska, szpatułka

Przepis na rogaliki drożdżowe z jabłkami krok po kroku

Jabłka opłucz, osusz i obierz. Następnie podziel je na pół i wydrąż z nich gniazda nasienne. Jabłka pokrój na małe kawałki. Skrop je 1 łyżeczką soku z cytryny.

W garnku rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego. Następnie wrzuć jabłka i posyp je 1 łyżeczką cynamonu i 3 łyżkami cukru. Wymieszaj i podsmażaj ok. 10 minut, często mieszając. Odstaw do wystudzenia.

W misce umieść 1/2 szklanki (125 ml) letniego mleka. Następnie rozkrusz drożdże i dodaj 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min do wyrośnięcia.

1/2 kostki (100 g) masła roztop i odstaw do wystudzenia.

Do dużej miski przesiej 4 szklanki mąki. Następnie dodaj 1/4 szklanki cukru i 1/2 łyżeczkę soli. Całość wymieszaj, a potem dodaj 1/2 szklanki ciepłego mleka, 2 jajka, ostudzone masło i rozczyn. Wstępnie wymieszaj szpatułką, a potem przerzuć zawartości miski na stolnicę. Ciasto dobrze zagnieć (ok. 10 min). Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, ciasto umieść w misce i przykryj ściereczką, a potem odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 h.

Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Pierwszy kawałek umieść na podsypaną mąką stolnicy. Ciasto rozwałkuj na okrąg i podziel na 8 trójkątów. Przy podstawie każdego trójkąta nałóż czubatą łyżeczkę jabłek, a następnie zwiń rogaliki, zaczynając od strony z nadzieniem. Z pozostałymi kawałkami ciasta zrób tak samo.

Rogaliki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj je folią spożywczą i odstaw do ponownego wyrośnięcia (ok. 25 min).

Zdejmij folię. Rogaliki umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) i piecz je ok. 18-20 min (do przyrumienienia).

Jak oceniasz przepis na rogaliki drożdżowe z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat rogalików drożdżowych z jabłkami

Rogaliki drożdżowe z jabłkami to dobry pomysł na poczęstunek dla gości. Warto jednak wiedzieć, że ich przygotowanie zajmuje nieco czasu. Ciasto drożdżowe trzeba dobrze wyrobić, a także należy odczekać, aż odpowiednio wyrośnie.

Przygotowując ciasto drożdżowe, należy mieć na uwadze to, aby świeże drożdże miały temperaturę pokojową. Nie można ich rozkruszyć do gorącego mleka, ponieważ w ten sposób się je zabije. Rozczyn najlepiej robić w misce, ponieważ znacznie zwiększy swoją objętość. Samo przygotowania odpowiedniego ciasta na rogaliki jest dość pracochłonne. Trzeba je dobrze zagnieść (ok. 10 minut), aby było miękkie i jednolite. Później należy odstawić je do wyrośnięcia. Rogaliki powinny wyrastać podwójnie – drugi raz tuż po zalepieniu i ułożeniu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki można wtedy przykryć ściereczką lub folią spożywczą.

Ten przepis na rogaliki drożdżowe z jabłkami możesz zmodyfikować. Tak naprawdę ciasto to baza, która będzie dobra pod różne nadzienia. Możesz zdecydować się na marmoladę, czekoladę, krem czekoladowy lub jakieś inne nadzienie.

Pyszne będą także kruche rogaliki z jabłkami. Wtedy sposób przygotowania jabłek pozostaje taki sam, ale ciasto należy zrobić nieco inaczej. Potrzebne będzie masło, mąką, śmietana, jajka, cukier i cukier wanilinowy. Zagniecione ciasto musi odleżeć nieco czasu w lodówce (ok. 1 h), aby można wyciąć i zawinąć rogaliki.

Nadzienie jabłkowe można przygotować na różne sposoby. Najszybciej będzie jabłka obrać i pokroić na małe kawałki (gniazda nasienne należy wyrzucić). Tak pokrojone jabłka można od razu umieścić na cieście i całość zawinąć. Jednak tak przygotowane jabłka można też przysmażyć w garnku z masłem, cynamonem i miodem lub cukrem. Odpowiedni będzie także mus jabłkowy.

Zarówno rogaliki drożdżowe, jak i z kruchego ciasta będą bardzo dobrze smakowały z jabłkami i cynamonem. Te rogaliki nadają się dla dzieci i dorosłych. Można podać je jako smaczna przekąska w ciągu dnia, poczęstować nimi gości lub zabrać ze sobą na wycieczkę albo piknik.

Alergeny w rogalikach drożdżowych z jabłkami

Lista alergenów dla rogalików drożdżowych z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze rogalików drożdżowych z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
226.40
113.20
Białko (g)
5.99
3.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
33.78
16.89
Węglowodany przyswajalne (g)
32.83
16.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
7.70
3.85
Tłuszcze nasycone (g)
5.23
2.62
Tłuszcze nienasycone (g)
2.46
1.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.03
Tiamina (mg)
0.35
0.17
Ryboflawina (mg)
0.22
0.11
Niacyna (mg)
2.32
1.16
Foliany (µg (mcg))
64.04
32.02

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
82.34
41.17
Potas (mg)
116.89
58.45
Wapń (mg)
30.91
15.46
Fosfor (mg)
76.22
38.11
Magnez (mg)
16.14
8.07
Żelazo (mg)
1.94
0.97
Cynk (mg)
0.67
0.34
Miedź (mg)
0.08
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny rogalików drożdżowych z jabłkami 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rogalików drożdżowych z jabłkami

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
600 g
3 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
1.67
Za 600 g
Masło klarowane
30 g
2 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Cukier
98 g
1/4 szklanki i 4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 98 g
Sok z cytryny
5 ml
1 łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Drożdże świeże
33 g
1/3 opakowania
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 33 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 550
555 g
4 szklanki i 1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 555 g
Jajko
2 szt.
2 jajka rozmir M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Sól
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
35.00