Desery kawowe - zachwycą każdego wielbiciela kawy i nie tylko

Na stoliku stoi ciasto, a obok niego, kawa, a także przepisy na desery kawowe
Kawa i ciasto? Połącz to i zrób świetny deser kawowy, fot. cwa
ikona podziel się
Opublikowano: 16.03.2024 r., 17:03 | Autor: Paulina Lipińska
Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? Do tego koniecznie coś słodkiego? A może by tak połączyć te obie rzeczy? Desery kawowe są wspaniałe – pyszne, pobudzające i przede wszystkim bardzo proste. Sprawdź, jak smaczne słodkości możesz zrobić z wykorzystaniem kawy.

Tradycyjne tiramisu - a jakże by inaczej?

Nie może obejść się bez kawowego klasyka. Tiramisu z mascarpone to znany z kuchni włoskiej deser. Tradycyjnie, wykonuje się go z użyciem żółtek jaj. Ta propozycja ich nie zawiera. Wystarczą biszkopty, napar kawowy, mascarpone, kahula, śmietanka i cukier.

By deser był gotowy do zjedzenia, warto go pozostawić na minimum dwie godziny. Dzięki temu, biszkopty zdążą zmięknąć, a cały deser nabierze odpowiedniego aromatu. Do tego przepisu pasuje napar zarówno z kawy parzonej, jak i rozpuszczalnej.

Serniczka?

To ciasto to mega bomba! Ciasteczkowy spód, kajmak, kremowy sernik oraz kawowa bita śmietana. Wyobrażasz sobie to? No po prostu musisz to zrobić. Sernik pozostanie u ciebie w domu już na zawsze - będziesz go robić, jak tylko najdzie cię ochota na kawowy deser.

Jeśli chcesz zaskoczyć przyjaciółkę albo swoją drugą połówkę czymś przepysznym, przygotuj sernik z kawową nutką. Gwarancja dokładki!

Sernik z kajmakiem i warstwą kawową

To ciasto jest po prostu nieziemsko pyszne. Ciasteczkowy spód, kajmak, waniliowy sernik oraz kawowa warstwa – kompletne mistrzostwo smakowe.
W skrócie
Czas przygotowania
45 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
18
Wielkość
jednej porcji
155 g
Sernik z kajmakiem i warstwą kawową

Lista składników do przygotowania sernika z kajmakiem i warstwą kawową

  • Herbatniki z czekoladą 420 g
  • Masło 60 g
  • kajmak 500 g (1 puszka)
  • Ser twarogowy chudy 500 g
  • mascarpone 500 g
  • Jajko 3 szt.
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 40 g
  • Śmietanka kremowa 30% 330 g
  • Czekolada biała 300 g
  • cappuccino (proszek) 40 g

Przygotowanie sernika z kajmakiem i warstwą kawową krok po kroku

Białą czekoladę połam na mniejsze kawałki i zalej śmietanką.

Podgrzej do rozpuszczenia (nie zagotuj!).

Śmietankę z białą czekoladą ostudź i schowaj do lodówki, by była maksymalnie zimna (najlepiej na minimum 2 godziny).

Jajka, ser, masa kajmakowa i 250 g serka mascarpone do sernika muszą być w temperaturze pokojowej.

Nastaw piekarnik na 180 st. C z termoobiegiem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (na brzegach także).

Rozpuść masło i zblenduj je razem z herbatnikami, by powstała jednolita masa.

Ciasteczkowy spód wyłóż na dno tortownicy i wyrównaj. Wstaw do lodówki.

Ser biały zblenduj blenderem, by był bez grudek.

W misce umieść zblendowany, gładki ser, dodaj mascarpone, 3 łyżki masy kajmakowej oraz aromat waniliowy.

Zmiksuj do połączenia składników i dodaj jajka.

Masę miksuj krótko (połącz składniki), a następnie dodaj skrobię i chwilę miksuj.

Na ciasteczkowy spód wyłóż resztę masy kajmakowej. Równo rozsmaruj.

Na kajmak wylej masę serową i piecz ciasto około 30 minut.

Jak sernik się upiecze i na jego powierzchni powstanie cienka, zbita warstwa, oderwij ją (łatwo odchodzi). Jeżeli Ci ona nie przeszkadza — pomiń. Sernik ostudź całkowicie.

Gdy sernik jest zimny, dobrze schłodzoną śmietankę z białą czekoladą umieść w misce, dodaj cappuccino (proszek) oraz serek mascarpone. Wszystko miksuj kilka minut, aż powstanie gęsty krem.

Gęsty krem wyłóż na wierzch zimnego sernika.

Posyp ciasto kakaem.

Ciasto schowaj do lodówki (by się schłodziło) na całą noc.

Czy tiramisu z kajmakiem zda egzamin?

Zda, oj zda. Zwłaszcza, jeśli oprócz kawy, twoje serce podbija także karmel. Ciasto robi się na zimno i wystarczy do niego tylko sześć prostych składników. Wykonanie jest bardzo proste, a do tego deser jest tak pyszny - będziesz chciał/a więcej.

Taka opcja deserowa ma bardzo dużą wartość kaloryczną. Oznacza to, że lepiej nie przesadzać ze zjadaną ilością, by nie przybrać za bardzo na wadze.

Co powiesz na bezę?

A do bezy... krem kawowy. Idealne połączenie. Beza kawowa to fajny deser, który możesz podać nie tylko na co dzień, ale też na jakiejś uroczystości. Deser bardzo dobrze sprawdzi się jako coś, co podbije serca wielu. Jest słodki i ma ten pyszny, kawowy smak.

Przygotowanie bezy kawowej jest trochę wymagające, ponieważ potrzeba czasu na odpowiednie upieczenie. Deser najlepiej smakuje na następny dzień. Zrób go więc wcześniej.

Beza kawowa

Beza z kremem kawowym to doskonały pomysł na słodki dodatek w ciągu dnia. Jest pyszna w smaku oraz prosta w przygotowaniu. Spróbuj jej koniecznie!
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
12
Wielkość
jednej porcji
110 g
Beza kawowa na talerzu

Lista składników do przygotowania bezy kawowej

  • Białko jajka 6 szt.
  • Cukier 300 g
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 5 g (1 łyżeczka)
  • Śmietanka kremowa 30% 300 g
  • mascarpone 250 g
  • Cukier puder 30 g (3 łyżki)
  • Kawa rozpuszczalna 20 g

Przygotowanie bezy kawowej krok po kroku

Białka jajek ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę. Następnie powoli wsypujemy cukier i dalej miksujemy całość, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na nim bezę, tak aby na środku była dziura na krem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Wkładamy do niego blaszkę z bezą i zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Pieczemy ją około 30 minut.

Następnie zmniejszamy dodatkowo temperaturę do 100 st. C. Bezę trzymamy jeszcze w piekarniku około 40 minut.

Po wyłączeniu piekarnika jego zawartość zostawiamy jeszcze na 15 minut w środku. Drzwiczki powinny być lekko uchylone.

W między czasie kremówkę ubijamy na gęsty krem. Dodajemy do niego mascarpone i cukier puder. Dalej miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na koniec do masy wlewamy napar z kawy rozpuszczalnej. Całość raz jeszcze miksujemy do połączenia się.

Na zimną bezę układamy gęsty krem kawowy.

Przed podaniem deser schładzamy w lodówce.

Znasz ciasto cappuccino?

Taki deser być może był przygotowywany przez babcie. Pamiętasz? Ciasto cappuccino z mlekiem w proszku ma świetną konsystencję i fantastyczny smak. Jego wielką zaletą jest brak konieczności pieczenia. To ciasto na zimno jest bardzo proste.

Przygotuj je minimum dzień wcześniej. Ciasto powinno się stężeć, a także stać bardziej zwarte. Dodatkowo, całość powinna przejść smakiem kawy i czekolady.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto