Przepis na sernik z kajmakiem i warstwą kawową krok po kroku

Składniki dla 18 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm

Białą czekoladę połam na mniejsze kawałki i zalej śmietanką.

Podgrzej do rozpuszczenia (nie zagotuj!).

Śmietankę z białą czekoladą ostudź i schowaj do lodówki, by była maksymalnie zimna (najlepiej na minimum 2 godziny).

Jajka, ser, masa kajmakowa i 250 g serka mascarpone do sernika muszą być w temperaturze pokojowej.

Nastaw piekarnik na 180 st. C z termoobiegiem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (na brzegach także).

Rozpuść masło i zblenduj je razem z herbatnikami, by powstała jednolita masa.

Ciasteczkowy spód wyłóż na dno tortownicy i wyrównaj. Wstaw do lodówki.

Ser biały zblenduj blenderem, by był bez grudek.

W misce umieść zblendowany, gładki ser, dodaj mascarpone, 3 łyżki masy kajmakowej oraz aromat waniliowy.

Zmiksuj do połączenia składników i dodaj jajka.

Masę miksuj krótko (połącz składniki), a następnie dodaj skrobię i chwilę miksuj.

Na ciasteczkowy spód wyłóż resztę masy kajmakowej. Równo rozsmaruj.

Na kajmak wylej masę serową i piecz ciasto około 30 minut.

Jak sernik się upiecze i na jego powierzchni powstanie cienka, zbita warstwa, oderwij ją (łatwo odchodzi). Jeżeli Ci ona nie przeszkadza — pomiń. Sernik ostudź całkowicie.

Gdy sernik jest zimny, dobrze schłodzoną śmietankę z białą czekoladą umieść w misce, dodaj cappuccino (proszek) oraz serek mascarpone. Wszystko miksuj kilka minut, aż powstanie gęsty krem.

Gęsty krem wyłóż na wierzch zimnego sernika.

Posyp ciasto kakaem.

Ciasto schowaj do lodówki (by się schłodziło) na całą noc.

Sernik z kajmakiem i warstwą kawową
Sernik z kajmakiem i warstwą kawową
Koszt przygotowania dania
61.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
499 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
55

Sernik z kajmakiem i warstwą kawową - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku z kajmakiem i warstwą kawową

To ciasto jest po prostu nieziemsko pyszne. Ciasteczkowy spód, kajmak, waniliowy sernik oraz kawowa warstwa – kompletne mistrzostwo smakowe. Takiego sernika jeszcze chyba nie jadłeś. Sernik jest kremowy i po prostu idealny. Całość nie jest zbyt słodka. Takie połączenie to coś znakomitego dla osób, które kochają kawę oraz kajmak. Musisz uważać, ponieważ deser jest kaloryczny, ale jednocześnie taki pyszny, że może się nie skończyć na jednym kawałku. Zobacz, jak zrobić ten wyjątkowy sernik z kajmakiem i warstwą kawową.

Sernik z kajmakiem i warstwą kawową to doskonały deser. Składa się ze spodu, który zrobiony jest z herbatników i masła. Są one posmarowane kajmakiem, a na nim znajduje się kremowy, idealny sernik słodzony kajmakiem. Na serniku jest ostatni krem – warstwa o kawowym smaku (z białej czekolady, śmietanki, mascarpone oraz cappuccino). To ciasto jest pyszne i nie ma sobie równych. Jak zrobisz raz, na pewno nie będzie ostatni.

Jeżeli chciałbyś odkryć nową odsłonę sernika, to pyszne połączenie musisz poznać. Ciastem zachwycisz wszystkich i możesz go podać na każdą okazję. Jak zrobić sernik z kajmakiem i warstwą kawową? Na samym początku należy zacząć od rozpuszczenia białej czekolady i połączenia jej ze śmietanką. Te dwa składniki po podgrzaniu trzeba bardzo dobrze ochłodzić, więc do przepisu na warstwę kawową muszą stać minimum 2 godziny w lodówce. Przepis na sernik należy wykonać z produktów o temperaturze pokojowej. Przygotuj piekarnik oraz tortownicę. Rozpuść masło i zblenduj je z herbatnikami, by powstała masa. Wyłóż ją na spód tortownicy i wstaw do lodówki. Od razu zacznij przygotowywać sernik. Do sernika, twaróg należy bardzo dobrze zblendować, ponieważ gdy się tego nie zrobi, to w cieście będą grudki. Zmiksuj więc wszystkie produkty na sernik i odstaw na bok. Spód z ciasteczek posmaruj resztą kajmaku i wylej na niego masę serową. Upiecz sernik. Na serniku po upieczeniu może powstać cienka warstwa, która się marszczy. To wynik pieczenia sernika w termoobiegu. Polecam tę skórkę zdjąć, ale nie jest to koniecznością. Ciasto dokładnie ostudź, by było całkowicie zimne. Wtedy śmietankę z białą czekoladą zmiksuj na gęsty krem razem z mascarpone oraz proszkiem cappuccino. Na upieczony i zimny sernik wyłóż warstwę kawową i posyp całość kakao. Jak zrobisz sernik z kajmakiem i warstwą kawową, wstaw go do lodówki na całą noc. Ciasto powinno stężeć i stać się bardziej zwarte.

*Zamiast zwykłego sera można użyć też twarogu sernikowego – jego nie trzeba blendować, ponieważ już jest kremowy.

Wartości odżywcze sernika z kajmakiem i warstwą kawową

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kalorie)
322.31 kcal
499.58 kcal
Brak danych dla: cappuccino (proszek).
czytaj dalej
Białko
7.14 g
11.06 g
Brak danych dla: cappuccino (proszek).
czytaj dalej

Węglowodany w serniku z kajmakiem i warstwą kawową

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany
26.09 g
40.44 g
Brak danych dla: cappuccino (proszek).
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
25.25 g
39.14 g
Brak danych dla: cappuccino (proszek).
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.84 g
1.30 g
Brak danych dla: cappuccino (proszek).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz
20.88 g
32.36 g
Brak danych dla: cappuccino (proszek).
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
17.15 g
26.58 g
Brak danych dla: cappuccino (proszek).
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.73 g
5.78 g
Brak danych dla: cappuccino (proszek).
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik z kajmakiem i warstwą kawową

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina C
0.51 mg
0.80 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cappuccino (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik z kajmakiem i warstwą kawową

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód
149.48 mg
231.69 mg
Brak danych dla: cappuccino (proszek).
czytaj dalej
Wapń
110.85 mg
171.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cappuccino (proszek).
czytaj dalej
Żelazo
0.33 mg
0.52 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cappuccino (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z kajmakiem i warstwą kawową 55
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku z kajmakiem i warstwą kawową

Lista alergenów dla sernika z kajmakiem i warstwą kawową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki z czekoladą
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki z czekoladą
    • Masło
    • kajmak
    • Ser twarogowy chudy
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada biała
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na sernik z kajmakiem i warstwą kawową nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • cappuccino (proszek)
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania sernika z kajmakiem i warstwą kawową

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki z czekoladą
420 g
2.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 6
13.65
Za 420 g
Masło
60 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Kajmak
500 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 500 g
Ser twarogowy chudy
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Śmietanka kremowa 30%
330 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.95
Za 330 g
Czekolada biała
300 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 300 g
Cappuccino (proszek)
40 g
Jak oceniasz przepis na sernik z kajmakiem i warstwą kawową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób