Kochasz ciasta, ale nie lubisz ich piec? Przygotuj ich wersję w pucharku - nr 4 na pewno cię zaskoczy
Opublikowano: 09.04.2024 r., 13:12
|
Autor: Ewa Cierpiał
Choć tradycyjne ciasta są zazwyczaj przygotowywane na dużą skalę, jednoporcjowe wersje pozwalają cieszyć się ulubionymi smakami w pojedynkę, bez konieczności pieczenia całej partii. Takie ciasta w pucharku dają ogromną swobodę w kwestii personalizacji. Możesz dostosować smaki i składniki do swoich upodobań.
To ciasto znają wszyscy. Szczególnie jesienią jej przygotowanie jest nieodłączne w wielu domach. Jednak nie potrzeba szykować całej blachy i ryzykować, że duża część się zmarnuje. No dobrze, wiem, że raczej to tego nie dojdzie. Jednak przynajmniej zaoszczędzicie czas na zagniatanie ciasta.
Koniecznie sprawdźcie jak wykonać to ciasto w pucharku! Będziecie na pewno zaskoczeni.
@xgosiax001 MINI SZARLOTKI Z OWOCAMI* [Reklama ] Chrupiący spód, pyszna frużelina o smaku jabłek z cynamonem, bita śmietana a do tego świeże owoce ...niebo w gębie spróbujcie sami Składniki na 6 szt o poj 120 ml Kruszonka : 100 g mąki pszennej 50 g cukru 60 g zimnego masła Zagnieść składniki na kruszonkę ,wysypać na blache do pieczenie i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 15-20 min .co jakiś czas mieszając aż kruszonka zrobi się brązowa,wystudzić . Krem : 100 g śmietanki 36% 100 g mascarpone 1lyżeczka cukru pudru Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania sztywnego kremu Dodatkowo : 6 łyżek frużeliny o smaku jabłko z cynamonem od @allnutrition ze sklepu @sklep.sfd Świeże owoce do dekoracji Łyżka podkrążonych na suchej patelni płatków migdałowych Na dno pojemniczka wsypać po 2 łyżki kruszonki ,następnie po 1 łyżce frużeliny . Kolejna warstwa to bitą smietana,ja wyciskam za pomocą rękawa cukierniczego . Udekorować owocami i płatkami migdałów . Smacznego Polub, zapisz,udostępnij a po więcej przepisów zaobserwój mój profil @gotujzgosia_ Z Moim kodem GOTUJZGOSIA10 macie -10% do sklepu @sklep.sfd #deser#minideser#szarlotka#miniszarlotka#deserkinaslodkistol#deserkiwpucharkach#minidesery#frużelinajabłkowa#sklepsfd#reklamasfd#przepisnaslodko#przepisy#gotowanie If You Had My Love - TWOPILOTS & De Hofnar
Malinowa chmurka
Kiedyś pokusiłam się o przygotowanie tego ciasta na święta. I było to najlepsze, ale jednak najdłuższe w przygotowaniu ciasto. Na szczęście jest również świetny sposób na przygotowanie tego ciasta w małym pucharku i zajmuje to dosłownie kilka chwil.
Malinowa chmurka to połączenie biszkoptu, galaretki malinowej, owoców, kremu i bezy. I wszystko to idealnie mieści się w jednym pucharku, jednocześnie smakując wybornie!
macznego Malinowa chmurka w pucharkach bez pieczenia Składniki galaretka: -1 opakowanie galaretki malinowej (na 500 ml wody) -400g wrzątku -150g malin Masa śmietankowa -200g śmietanki 30% dobrze schłodzonej -200g serka mascarpone -2 łyżki cukru pudru Dodatki -20g płatków migdałów -50g mini bez -5 biszkoptów (z przepisu wyjdzie 5 pucharków , jeden pucharek ma pojemność 280ml , zamiennie możecie zrobić w szklankach) Wykonanie: Do pucharków wykładamy po biszkopcie.Galaretkę rozpuszczamy w 400ml wrzątku, studzimy.Do ostudzonej galaretki dodajemy umyte maliny,mieszamy.Odkładamy galaretkę do lodówki i czekamy ,aż zacznie tężeć ( tzn jest w konsystencji gęstego kisielu).Gdy zacznie tężeć wykładamy ją do pucharków.Następnie wkładamy deserki do lodówki, aby całkowicie stężała galaretka w pucharkach.Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy,pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier puder.Do ubitej śmietanki dodajemy stopniowo serek mascarpone i dalej ubijamy ,aż masy się połączą,krem ma być gęsty.Gotowy krem przekładamy do pucharków ( na gotową galaretkę). Deserki lecą do ponownie do lodówki. Na gotowe deserki wykładamy bezy i posypujemy migdałami smacznego!!
Tiramisu można traktować w kategorii zarówno ciasta, jak i deseru. Można więc kupić mono porcje w restauracjach lub większe przypominające pół blachy ciasta desery w sklepie.
Jednak i tak najlepsze będzie takie przygotowane w domu. W końcu wtedy najlepiej dopasujesz sobie smak do swoich potrzeb i upodobań.
Powiedzcie, że tego ciasta nie spodziewaliście się w tym zestawieniu! A i to, przepyszne polskie ciasto da się przygotować w pucharku.
Karpatka to połączenie budyniowego kremu zamkniętego w płatach z parzonego ciasta i oprószonego cukrem pudrem. A wiecie, co jeszcze powstaje z podobnego ciasta? Groszek ptysiowy! Dlatego tak łatwo wykonać nieodbiegającą w niczym od standardowej karpatkę w pucharku. Czy to nie świetna wiadomość?
Z tym ciastem w pucharku może już nie pójść tak szybko, ponieważ konieczne jest upieczenie szpinakowego biszkoptu. Jednak takie podanie w pucharku będzie niezwykle okazałe i zdecydowanie zachęci twoich gości do skosztowania. Pamiętaj, że biszkopt można również mrozić, więc jeśli masz chwilę więcej czasu, to możesz przygotować taki zielony biszkopt na zapas.
Leśny mech to ciasto, które łączy w sobie piękny, zielony biszkopt z kremem na bazie śmietanki i mascarpone oraz świeże owoce. Najlepiej wybrać owoce jagodowe, które jeszcze bardziej nadadzą leśnego wyglądu całemu deserowi.