Beza kawowa

Opublikowano: 04.04.2022 r., 18:34 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Beza kawowa na talerzu
Beza kawowa
Beza z kremem kawowym to doskonały pomysł na słodki dodatek w ciągu dnia. Jest pyszna w smaku oraz prosta w przygotowaniu. Spróbuj jej koniecznie!
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas ubijania 60 min
330 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
97
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Białko jajka (6 szt.)
  • Cukier (300 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 1 łyżeczka (5 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Cukier puder 3 łyżki (30 g)
  • Kawa rozpuszczalna (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na bezę kawową krok po kroku

Białka jajek ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę. Następnie powoli wsypujemy cukier i dalej miksujemy całość, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na nim bezę, tak aby na środku była dziura na krem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Wkładamy do niego blaszkę z bezą i zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Pieczemy ją około 30 minut.

Następnie zmniejszamy dodatkowo temperaturę do 100 st. C. Bezę trzymamy jeszcze w piekarniku około 40 minut.

Po wyłączeniu piekarnika jego zawartość zostawiamy jeszcze na 15 minut w środku. Drzwiczki powinny być lekko uchylone.

W między czasie kremówkę ubijamy na gęsty krem. Dodajemy do niego mascarpone i cukier puder. Dalej miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na koniec do masy wlewamy napar z kawy rozpuszczalnej. Całość raz jeszcze miksujemy do połączenia się.

Na zimną bezę układamy gęsty krem kawowy.

Przed podaniem deser schładzamy w lodówce.

Jak oceniasz przepis na bezę kawową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,8% osób

Więcej informacji na temat bezy kawowej

Pyszna beza kawowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Krem kawowy do bezy z mascarpone jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna masa kawowa zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić tort bezowy z kremem kawowym? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku białka jajek ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę. Następnie powoli wsypujemy cukier i dalej miksujemy całość, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na nim bezę, tak aby na środku była dziura na krem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy do niego blaszkę z bezą i zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Pieczemy ją około 30 minut. Następnie zmniejszamy dodatkowo temperaturę do 100 stopni. Bezę trzymamy jeszcze w piekarniku około 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika jego zawartość zostawiamy jeszcze na 15 minut w środku. Drzwiczki powinny być lekko uchylone. W międzyczasie kremówkę ubijamy na gęsty krem. Dodajemy do niego mascarpone i cukier puder. Dalej miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec do masy wlewamy napar z kawy rozpuszczalnej. Całość raz jeszcze mieszamy za pomocą miksera do połączenia się. Na zimną bezę układamy gęsty krem kawowy. Przed podaniem deser schładzamy w lodówce.

Sprawdzony przepis na tort bezowy z kremem kawowym nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.

Beza kawowa z mascarpone odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na tort bezowy na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w bezie kawowej

Lista alergenów dla bezy kawowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Wartości odżywcze bezy kawowej

na 100g gotowej potrawy

Beza ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
300.03
330.03
Białko (g)
3.64
4.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
32.98
36.28
Węglowodany przyswajalne (g)
32.95
36.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
17.17
18.89
Tłuszcze nasycone (g)
17.16
18.88
Tłuszcze nienasycone (g)
0.01
0.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina C (mg)
0.02
0.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
39.90
43.90
Wapń (mg)
34.26
37.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.12
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bezy kawowej 97
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bezy kawowej

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 5 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Kawa rozpuszczalna
20 g
20.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Koszt składników
48.00