Przepis na ciasto cappuccino z mlekiem w proszku krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm

Połowę herbatników ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Mleko zagotuj w rondelku i dodaj do niego mleko w proszku. Ostudź.

Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru. Powoli dodawaj serek i dokładnie mieszaj.

Do masy serowej dodaj mleko i kawę, całość dokładnie rozmieszaj.

Krem rozłóż na herbatnikach i przykryj je kolejną warstwą ciastek.

W rondelku roztop czekoladę i wyłóż ją na herbatnikach.

Ciasto wstaw do lodówki i schładzaj 4 godziny.

Ciasto cappuccino z mlekiem w proszku podane na białym talerzyku.
ciasto cappuccino z mlekiem w proszku
Koszt przygotowania dania
46.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
692 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
87

Ciasto cappuccino z mlekiem w proszku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście cappuccino z mlekiem w proszku

Ciasto cappuccino z mlekiem w proszku to doskonały przepis na placek bez pieczenia, którego przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. To ciasto dla miłośników kawy. Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone, dlatego warto je przygotować dzień wcześniej, dzięki temu herbatniki zdążą się dobrze rozmięknąć i całość będzie lepsza.

Przepis na ciasto cappuccino z mlekiem w proszku jest doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy kochają proste wypieki, które doskonale się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. To szybkie ciasto, dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Całość można przygotować w kilkanaście minut. Choć wydaje się skomplikowane, robi się go w ekspresowym tempie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto cappuccino z mlekiem w proszku, które będzie nie tylko szybkie, ale również pyszne, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Do wykonania go nie trzeba korzystać ze specjalnego sprzętu, gdyż ciasta nie trzeba nawet zapiekać. To świetny wybór dla osób, które nie posiadają w swojej kuchni piekarnika. Dzięki zastąpieniu blatów ciasta herbatnikami całość jest bardzo prosta i smaczna, a w dodatku zawsze wychodzi. Z tej receptury dowiesz się jak zrobić ciasto cappuccino, które ma fantastyczny smak i wspaniałą strukturę. Choć w niektórych przepisach do masy dodaje się żelatyny lub galaretki, nie jest to konieczne, całość po odpowiednim schłodzeniu dobrze się trzyma i nie spływa. Dlatego ważne jest, by nie skracać czasu, który ciasto powinno spędzić w lodówce. To ciasto to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych wypieków, gdyż ten przepis pokazuje, że ciasto może być nowoczesne i kreatywne, nawet przy użyciu niewielu składników. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom nowinek kulinarnych i nieoczywistych połączeń. To dobre rozwiązanie również dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Nie potrzeba do niego żadnego dużego doświadczenia kulinarnego. To bardzo smaczne ciasto na pewno spodoba się również wszystkim dzieciom.

Wartości odżywcze ciasta cappuccino z mlekiem w proszku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(178g)
Energia (kalorie)
389.15 kcal
692.70 kcal
Białko
6.34 g
11.29 g

Węglowodany w cieście cappuccino z mlekiem w proszku

Na 100g
Na porcję
(178g)
Węglowodany
24.53 g
43.67 g
Węglowodany przyswajalne
23.49 g
41.81 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.05 g
1.87 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(178g)
Tłuszcz
28.87 g
51.38 g
Tłuszcze nasycone
24.22 g
43.11 g
Tłuszcze nienasycone
2.68 g
4.77 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol
54.11 mg
96.32 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto cappuccino z mlekiem w proszku

Na 100g
Na porcję
(178g)
Witamina C
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mleko w proszku.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto cappuccino z mlekiem w proszku

Na 100g
Na porcję
(178g)
Sód
198.80 mg
353.87 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
193.94 mg
345.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
0.83 mg
1.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta cappuccino z mlekiem w proszku 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście cappuccino z mlekiem w proszku

Lista alergenów dla ciasta cappuccino z mlekiem w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Mleko 2%
    • Mleko w proszku
    • Czekolada deserowa

Cena przygotowania ciasta cappuccino z mlekiem w proszku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Mascarpone
750 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
19.50
Za 750 g
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Kawa rozpuszczalna
50 g
20.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 50 g
Mleko 2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Mleko w proszku
100 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Czekolada deserowa
300 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 300 g
Koszt składników
77.00
Jak oceniasz przepis na ciasto cappuccino z mlekiem w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób