Surówka z białej rzodkwi z jogurtem
- Biała rzodkiew (300 g)
- Jabłko - 2 małe sztuki (200 g)
- Jogurt naturalny 2% (300 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
Przepis na surówka z białej rzodkwi z jogurtem krok po kroku
Rzodkiew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
Obierz jabłko i zetrzyj.
Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w drobną kostkę.
Dodaj do warzyw jogurt naturalny, sól i pieprz, wymieszaj dokładnie.
Więcej informacji na temat surówki z białej rzodkwi z jogurtem
Surówka z białej rzodkwi z jogurtem to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu lub kolacji. Szybka i łatwa do zrobienia surówka może być przygotowana bezpośrednio przed podaniem. Przepis na surówkę z białej rzodkwi z jogurtem jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: biała rzodkiew, jabłko, cebula, jogurt naturalny, sól, pieprz.
Jak zrobić surówkę z białej rzodkwi z jogurtem? Rzodkiew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Obierz jabłko i zetrzyj. Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Dodaj do warzyw jogurt naturalny, sól i pieprz, wymieszaj dokładnie.
Biała rzodkiew to warzywo z rodziny kapustnych. Zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit oraz zapobiega zaparciom. Błonnik dodatkowo pozwala zachować uczucie sytości na dłużej. Ma także działanie obniżające poziom cukru we krwi. Rzodkiew biała jest bardzo nisko kaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Bardzo dobrze sprawdza się na dietach redukcyjnych. Rzodkiew jest także świetnym źródłem składników mineralnych takich jak potas, żelazo, magnez czy cynk. Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych.
Podsumowując pyszna surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Surówkę można spożywać od razu po przygotowaniu. Można ją także przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Surówka po przechowywaniu w lodówce może stracić swoją chrupiącą konsystencję. Możesz dodać łyżkę majonezu, aby nieco wzbogacić smak surówki. Aby surówka była bardziej kolorowa, pokusić się można o dodatek marchwi lub natki pietruszki.
Alergeny w surówce z białej rzodkwi z jogurtem
Lista alergenów dla surówki z białej rzodkwi z jogurtem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze surówki z białej rzodkwi z jogurtem
Surówka z białej rzodkwi z jogurtem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Surówka jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Świetnie nadaje się dla diabetyków i osób walczących z nadmierną masą ciała.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.