Suflet serowy

Opublikowano: 17.07.2022 r., 20:11 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszysty suflet z serem
Suflet serowy
Suflet serowy to pyszny i szybki w przygotowaniu deser idealny dla całej Twojej rodziny. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się sam, jaki jest pyszny.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
386 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 5 łyżek (50 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Ser cheddar - 4 łyżki (40 g)
  • Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, okrągła kokilka średnica 10 cm

Przepis na suflet serowy krok po kroku

Masło rozpuść na patelni i wsypuj stopniowo mąkę.

Mieszaj, aż nie powstanie zasmażka.

Dodaj przyprawy i stopniowo wlewaj mleko, wciąż mieszając.

Wbij żółtka i starty ser.

Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj.

Wlej ciasto do kokilek i upiecz ciasto w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na suflet serowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat sufletu serowego

Suflet serowy to szybki i łatwy w przygotowaniu słodki deser, który przygotujesz w swoim domu w krótkim czasie. Poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba rozpoczynająca swoją przygodę w kuchni.

Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na suflet serowy. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, które z pewnością masz w swoim domu. Zaopatrz się w: mąkę, jajka, ser – najlepiej sprawdzi się tutaj cheddar, masło, mąka i mleko.

W przepisie występuje mąka pszenna, która naturalnie zawiera gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie. Mleko możesz zamienić na napój roślinny. W obu przypadkach gofry będą dobre.

Zatem, jak zrobić suflet serowy?

W pierwszej kolejności rozpuść masło na patelni i wsyp mąkę, delikatnie wymieszaj, a następnie wlewaj mleko niewielkim strumieniem. Nie zapominaj o przyprawach, świetnie sprawdzi się tutaj sól i szczypta gałki muszkatołowej. Wbij żółtka i dodaj starty ser.

Białka jaj ubij za pomocą miksera lub zwykłego widelca ze szczyptą soli. Połącz wszystkie składniki drewnianą szpatułką i przełóż masę do kokilek. Najlepiej jakby były one wcześniej wysmarowane odrobiną masła lub były wyłożone papierem do pieczenia.

Tak przygotowane suflety upiecz w piekarniku przez 25-30 minut w 180 stopniach, po tym czasie nasz pyszny suflet jest dobry do spożycia.

Będzie to najlepszy pomysł na deser, ale też na śniadanie w wytrawnej wersji.

Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, przygotuj odpowiednie składniki i przygotuj suflet serowy. Pokochają go nie tylko dorośli, ale też dzieci.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w suflecie serowym

Lista alergenów dla sufletu serowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser cheddar
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze sufletu serowego

na 100g gotowej potrawy

Mleko krowie możesz zamienić na dowolny napój roślinny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
193.14
386.28
Białko (g)
6.33
12.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
7.07
14.13
Węglowodany przyswajalne (g)
6.98
13.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.09
0.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
15.59
31.18
Tłuszcze nasycone (g)
10.05
20.11
Tłuszcze nienasycone (g)
5.53
11.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.57
9.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.97
1.93
Cholesterol (mg)
124.79
249.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
184.73
369.45
Witamina B6 (mg)
0.08
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.56
1.13
Witamina C (mg)
0.11
0.21
Witamina D (µg (mcg))
1.10
2.20
Witamina E (mg)
0.61
1.22
Retinol (µg (mcg))
182.99
365.98
Tiamina (mg)
0.09
0.18
Ryboflawina (mg)
0.23
0.46
Niacyna (mg)
0.45
0.90
Foliany (µg (mcg))
23.63
47.26
Beta karoten (µg (mcg))
26.36
52.73

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
83.40
166.79
Potas (mg)
129.57
259.14
Wapń (mg)
114.93
229.86
Fosfor (mg)
129.10
258.20
Magnez (mg)
11.52
23.04
Żelazo (mg)
0.81
1.63
Cynk (mg)
0.74
1.48
Miedź (mg)
0.03
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny sufletu serowego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sufletu serowego

Koszt składników
22.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
50 g
5 łyżek
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 50 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Ser cheddar
40 g
4 łyżki
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.73
Za 40 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Koszt składników
22.30