Suflet serowy
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 5 łyżek (50 g)
- Jajko (4 szt.)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Ser cheddar - 4 łyżki (40 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
Przepis na suflet serowy krok po kroku
Masło rozpuść na patelni i wsypuj stopniowo mąkę.
Mieszaj, aż nie powstanie zasmażka.
Dodaj przyprawy i stopniowo wlewaj mleko, wciąż mieszając.
Wbij żółtka i starty ser.
Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj.
Wlej ciasto do kokilek i upiecz ciasto w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat sufletu serowego
Suflet serowy to szybki i łatwy w przygotowaniu słodki deser, który przygotujesz w swoim domu w krótkim czasie. Poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba rozpoczynająca swoją przygodę w kuchni.
Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na suflet serowy. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, które z pewnością masz w swoim domu. Zaopatrz się w: mąkę, jajka, ser – najlepiej sprawdzi się tutaj cheddar, masło, mąka i mleko.
W przepisie występuje mąka pszenna, która naturalnie zawiera gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie. Mleko możesz zamienić na napój roślinny. W obu przypadkach gofry będą dobre.
Zatem, jak zrobić suflet serowy?
W pierwszej kolejności rozpuść masło na patelni i wsyp mąkę, delikatnie wymieszaj, a następnie wlewaj mleko niewielkim strumieniem. Nie zapominaj o przyprawach, świetnie sprawdzi się tutaj sól i szczypta gałki muszkatołowej. Wbij żółtka i dodaj starty ser.
Białka jaj ubij za pomocą miksera lub zwykłego widelca ze szczyptą soli. Połącz wszystkie składniki drewnianą szpatułką i przełóż masę do kokilek. Najlepiej jakby były one wcześniej wysmarowane odrobiną masła lub były wyłożone papierem do pieczenia.
Tak przygotowane suflety upiecz w piekarniku przez 25-30 minut w 180 stopniach, po tym czasie nasz pyszny suflet jest dobry do spożycia.
Będzie to najlepszy pomysł na deser, ale też na śniadanie w wytrawnej wersji.
Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, przygotuj odpowiednie składniki i przygotuj suflet serowy. Pokochają go nie tylko dorośli, ale też dzieci.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w suflecie serowym
Lista alergenów dla sufletu serowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser cheddar
- Mleko 2%
Wartości odżywcze sufletu serowego
Mleko krowie możesz zamienić na dowolny napój roślinny.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
-
mąka pszenna,
jajka,
masło,
ser żółty,
mleko,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.