Nalewka agrestowa
- Agrest (500 g)
- Wódka - 2 szklanki (500 ml)
- Cukier (200 g)
Przepis na nalewkę agrestową krok po kroku
Agrest dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
Do słoika przesyp owoce agrestu, delikatnie rozgnieć, zalej wódką i słoik zakręć.
Słoik z agrestem i alkoholem odstaw na około 3 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej.
Po 3 tygodniach w garnku zagotuj niepełną szklankę wody oraz cukier. Składniki mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie syrop pozostaw do wystygnięcia.
Nalewkę przecedź do drugiego naczynia przez sitko.
Następnie do nalewki dodaj syrop cukrowy i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowaną nalewkę przelej do butelek, zakręć je i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Więcej informacji na temat nalewki agrestowej
Nalewka agrestowa na wódce to doskonała propozycja na własnoręcznie przygotowane alkohole. Nalewkę z zielonego agrestu możesz przygotować również na spirytusie. Do jej wykonania możesz wykorzystać miód, a także możesz zrobić ją z imbirem i wanilią, które dodatkowo podkręcą smak nalewki. Przepis na nalewkę agrestową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. To przygotowania nalewki potrzebne będą następujące produkty: agrest, wódka, cukier oraz woda.
A jak zrobić nalewkę z agrestu? Agrest dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Do słoika przesyp owoce agrestu, delikatnie rozgnieć, zalej wódką i słoik zakręć. Słoik z agrestem i alkoholem odstaw na około 3 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Po 3 tygodniach w garnku zagotuj niepełną szklankę wody oraz cukier. Składniki mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie syrop pozostaw do wystygnięcia. Nalewkę przecedź do drugiego naczynia przez sitko. Następnie do nalewki dodaj syrop cukrowy i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną nalewkę przelej do butelek, zakręć je i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Agrest wykorzystany do przygotowania nalewki to dobre źródło witaminy C, witaminy A, witaminy E oraz niektórych witamin z grupy B, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu oraz żelaza. Agrest jest więc doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i opóźniają procesy starzenia się skóry. Dodatkowo zawiera witaminę C, która spożywana w odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na funkcjonowanie układu odpornościowego.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi nalewkę z agrestu. Najlepsza, domowa nalewka świetnie sprawdzi się podana podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Pyszna nalewka jest dobra do spożycia po kilku tygodniach leżakowania. Nalewkę możesz wykonać również na spirytusie. Produkty niezbędne do wykonania nalewki dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w nalewce agrestowej
Lista alergenów dla nalewki agrestowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę agrestową
Wartości odżywcze nalewki agrestowej
Nalewka agrestowa to doskonała propozycja na domowy alkohole. Nalewki nie powinny spożywać osoby niepełnoletnie oraz kobiety w ciąży.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.