Mizeria bez śmietany
- Jogurt tofu (75 g)
- Ogórek (300 g)
- Koperek (20 g)
Przepis na mizerię bez śmietany krok po kroku
Ogórki pokrój w cienkie plastry i wrzuć do miski.
Jogurt połącz z posiekanym drobno koperkiem, solą, pieprzem i czosnkiem (1 łyżeczka).
Wymieszaj z ogórkami.
-
Mizeria
-
Mizeria z octem
-
Mizeria na zimę
-
Mizeria do słoika
-
Mizeria do słoików
-
Mizeria na słodko
-
Mizeria na zimę do śmietany
-
Mizeria z jogurtem
-
Mizeria na zimę bez octu
-
Mizeria z cukinii
-
Mizeria z cebulą
-
Mizeria z sałaty
-
Mizeria z pomidorów
-
Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią
-
Mizeria
Więcej informacji na temat mizerii bez śmietany
Mizeria bez śmietany to doskonała opcja dla wszystkich osób, które z jakiegoś powodu nie mogą lub nie chcą jeść nabiału. To opcja dobra również na diecie wegańskiej.
Przepis na mizerię bez śmietany to doskonała opcja do obiadu. To znana i smaczna surówka w tej wersji zmienia się w naprawdę lekki dodatek. Brak udziału śmietany sprawia, że całość ma znacznie mniej kalorii i nasyconych kwasów tłuszczów, dlatego znacznie lepiej sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Ze względu na brak produktów odzwierzęcych sprawdzi się również na diecie roślinnej. Możesz oczywiście zastosować dowolny ulubiony jogurt - w tym przepisie przedstawiono wersję na bazie jogurtu sojowego, który zawiera sporo białka. Dzięki czemu w połączeniu z głównym daniem zadba o odpowiednią sytość. Co jest ważne, zwłaszcza dla osób, które się odchudzają.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mizerię bez śmietany, by była pyszna i dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To najlepsza wersja, jeśli lubisz mizerię, a z jakiegoś powodu nie możesz tradycyjnej wersji. Ta domowa opcja bez śmietany jest równie smaczna, a przy okazji znacznie lżejsza. Możesz ją zrobić samemu w domu w kilka chwil. Głównym składnikiem tego przepisu są oczywiście ogórki. To warzywa niezwykle lubiane przez wszystkich. Doskonale sprawdzają się zarówno latem, jak i wiosną. Ogórek w większości składa się z wody, dlatego doskonale nawadnia. Jeśli chcesz zadbać o odpowiednie nawodnienie, a wciąż zapominasz o piciu wody, to zadbaj o włączenie tego warzywa do swojej diety. Ogórki zawierają krzem - pierwiastek, którego ilość w organizmie spada wraz z wiekiem. Zależy od niego budowa skóry, włosów i paznokci. Poza tym działa moczopędnie, dzięki czemu pozwala oczyszczać nerki. Dzięki zawartości potasu korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, chronią organizm przed chorobami serca. W połączeniu z jogurtem tworzy naprawdę zdrowy dodatek, który wspaniale sprawdzi się na odżywczej i zbilansowanej diecie. Dobrze jest wzbogacić surówkę również o dodatek świeżego koperku.
Alergeny w mizerii bez śmietany
Lista alergenów dla mizerii bez śmietany przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jogurt tofu
Wartości odżywcze mizerii bez śmietany
To opcja, która zawiera sporo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(198g)
Węglowodany
(198g)
Tłuszcze
(198g)
Witaminy
(198g)
Składniki mineralne
(198g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.