Marynata musztardowo miodowa

Opublikowano: 20.08.2023 r., 13:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynata musztardowo-miodowa na kurczaka
Marynata musztardowo miodowa
Marynata musztardowo miodowa to doskonała propozycja na marynatę do mięsa lub smaczny dressing do sałatek. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 5 min
891 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Musztarda (80 g)
  • Miód - 2 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Olej rzepakowy - 8 łyżek stołowych (80 ml)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
praska do czosnku, miska

Przepis na marynatę musztardowo musztardową krok po kroku

Do miski wlej olej, dodaj do niego miód, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do miski dodaj również po pół łyżeczki soli oraz pieprzu.

Składniki dokładnie wymieszaj.

Gotową marynatę wykorzystaj do marynowania mięsa.

Mięso pozostaw w marynacie na minimum 12 godzin.

Jak oceniasz przepis na marynatę musztardowo musztardową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,0% osób

Więcej informacji na temat marynaty musztardowo musztardowej

Marynata musztardowo miodowa to doskonała propozycja na marynatę do mięsa. Marynowanie mięsa sprawia, że jest ono bardziej kruche. Pyszna, domowa marynata ma wszechstronne zastosowanie i możesz wykorzystać ją również jaki dressing do sałatek. Przepis na marynatę musztardowo miodową jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania marynaty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: musztarda, miód, olej rzepakowy, czosnek, sól i pieprz.

A jak zrobić marynatę musztardowo miodowa? Do miski wlej olej, dodaj do niego miód, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do miski dodaj również po pół łyżeczki soli oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj. Gotową marynatę wykorzystaj do marynowania mięsa. Mięso pozostaw w marynacie na minimum 12 godzin.

Musztarda to zimny sos, którego główny składnik stanowią nasiona gorczycy białej, czarnej lub sarepskiej. Do przygotowania musztardy poza gorczycą wykorzystuje się także ocet, sól oraz cukier. W sklepach znajdziemy wiele odmian musztard, do których możemy zaliczyć np. musztardę stołową, sarepską, kremską, dijon, francuską, bawarską lub rosyjską.

Miód pszczeli składa się w głównej mierze z węglowodanów (w największej ilości występują monosacharydy, do których zaliczyć możemy glukozę oraz fruktozę). Miód zawiera także składniki mineralne, do których zaliczyć możemy: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan oraz kobalt. Miód zawiera także niewielkie ilości witaminy A, C oraz niektórych witamin z grupy B. Obecność antyoksydantów w miodzie ma wpływ na zmniejszenie produkcji wolnych rodników, oraz zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując: wiesz już, jak samemu wykonać smaczną marynatę miodowo-musztardową w domu. Najlepsza marynata świetnie sprawdzi się jako dressing do sałatek. Smaczna, domowa marynata jest dobra do użycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Produkty niezbędne do jej przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w marynacie musztardowo musztardowej

Lista alergenów dla marynaty musztardowo musztardowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze marynaty musztardowo musztardowej

na 100g gotowej potrawy

Marynata musztardowo miodowa to doskonała propozycja na pyszną marynatę do mięsa. Marynowanie mięsa sprawia, że jest ono bardziej aromatyczne oraz kruche.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
424.53
891.52
Białko (g)
2.08
4.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
19.61
41.18
Węglowodany przyswajalne (g)
17.83
37.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.78
3.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
38.50
80.85
Tłuszcze nasycone (g)
3.88
8.15
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
411.23
863.59
Potas (mg)
93.47
196.28
Wapń (mg)
37.19
78.09
Żelazo (mg)
0.79
1.66
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty musztardowo musztardowej 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty musztardowo musztardowej

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Musztarda
80 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.89
Za 80 g
Miód
40 g
2 płaskie łyżki stołowe
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Olej rzepakowy
80 ml
8 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
27.00