Marynata do tofu
- Sól (20 g)
- Papryczka chili czerwona świeża (30 g)
- Cytryna - 1 mała sztuka (50 g)
- Czosnek (40 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Cukier - 3 łyżki stołowe (30 g)
Przepis na marynata do tofu krok po kroku
W miseczce umieść olej, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili i cukier.
Cytrynę sparz wrzątkiem, do miski z marynatą zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z połówki.
Posiekaj natkę pietruszki, dodaj sól i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Więcej informacji na temat marynaty do tofu
Marynata do tofu to doskonała propozycja na nadanie smaku sojowemu serowi. Tofu jest bardzo uniwersalne w smaku, należy je dobrze przyprawić aby było dobre do jedzenia. W innym przypadku nasze pierwsze spotkanie z tofu będzie również tym ostatnim. Do marynowania tofu możemy używać ulubionych przypraw, w płynie lub w proszku. Przepis na marynatę do tofu jest bardzo łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją przygotować. Do zrobienia marynaty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: olej rzepakowy, czosnek, papryczka chili, cukier, sok z cytryny i natka pietruszki oraz sól.
Jak zrobić marynatę do tofu? W miseczce umieść olej, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili i cukier. Cytrynę sparz wrzątkiem zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok z połówki. Posiekaj natkę pietruszki, dodaj sól i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Tofu najlepiej marynować pokrojone w kostkę lub grubsze plastry. W marynacie powinno spędzić przynajmniej dwie godziny, im dłużej tym głębszego smaku nabierze.
Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Cytryna jest źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw gdyż poprawiają trawienie. Papryczka chili jest odmianą ostrej papryki. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza obecności kapsaicyny. Ma ona działanie pobudzające zakończenia nerwowe i wywołuje uczucie ciepła. Kapsaicyna ponadto wzmaga apetyt i wspomaga trawienie.
Podsumowując najlepsza domowa marynata do tofu to dobra propozycja na wzbogacenie smaku tofu. Sprawdzony przepis na marynatę gwarantuje, że tofu nabierze mocnego aromatu. Do marynaty możesz dodaj ulubione przyprawy. Jeśli nie używasz oleju do marynaty dodaj wody. Proporcje możesz dowolnie modyfikować.
Alergeny w marynacie do tofu
Lista alergenów dla marynaty do tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marynata do tofu
Wartości odżywcze marynaty do tofu
Marynata do tofu to dobra domowej roboty przyprawa. Domowe przyprawy nie zawierają konserwantów. Są także pozbawione nadmiaru soli i cukru. Warto przygotowywać domowe marynaty.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.