Marynata do tofu

Opublikowano: 26.10.2021 r., 8:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tofu w marynacie na talerzu.
Marynata do tofu
Marynata do tofu to doskonały pomysł na pyszne tofu. Tofu jest bardzo delikatne w smaku, potrzebuje więc dużo przypraw, które nadadzą mu aromatu i odpowiedniego smaku.
Przygotowanie 5 min
686 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Sól (20 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża (30 g)
  • Cytryna - 1 mała sztuka (50 g)
  • Czosnek (40 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Cukier - 3 łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
miseczka

Przepis na marynata do tofu krok po kroku

W miseczce umieść olej, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili i cukier.

Cytrynę sparz wrzątkiem, do miski z marynatą zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z połówki.

Posiekaj natkę pietruszki, dodaj sól i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na marynata do tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat marynaty do tofu

Marynata do tofu to doskonała propozycja na nadanie smaku sojowemu serowi. Tofu jest bardzo uniwersalne w smaku, należy je dobrze przyprawić aby było dobre do jedzenia. W innym przypadku nasze pierwsze spotkanie z tofu będzie również tym ostatnim. Do marynowania tofu możemy używać ulubionych przypraw, w płynie lub w proszku. Przepis na marynatę do tofu jest bardzo łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją przygotować. Do zrobienia marynaty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: olej rzepakowy, czosnek, papryczka chili, cukier, sok z cytryny i natka pietruszki oraz sól.

Jak zrobić marynatę do tofu? W miseczce umieść olej, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili i cukier. Cytrynę sparz wrzątkiem zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok z połówki. Posiekaj natkę pietruszki, dodaj sól i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Tofu najlepiej marynować pokrojone w kostkę lub grubsze plastry. W marynacie powinno spędzić przynajmniej dwie godziny, im dłużej tym głębszego smaku nabierze.

Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Cytryna jest źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw gdyż poprawiają trawienie. Papryczka chili jest odmianą ostrej papryki. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza obecności kapsaicyny. Ma ona działanie pobudzające zakończenia nerwowe i wywołuje uczucie ciepła. Kapsaicyna ponadto wzmaga apetyt i wspomaga trawienie.

Podsumowując najlepsza domowa marynata do tofu to dobra propozycja na wzbogacenie smaku tofu. Sprawdzony przepis na marynatę gwarantuje, że tofu nabierze mocnego aromatu. Do marynaty możesz dodaj ulubione przyprawy. Jeśli nie używasz oleju do marynaty dodaj wody. Proporcje możesz dowolnie modyfikować.

Alergeny w marynacie do tofu

Lista alergenów dla marynaty do tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marynata do tofu

Wartości odżywcze marynaty do tofu

na 100g gotowej potrawy

Marynata do tofu to dobra domowej roboty przyprawa. Domowe przyprawy nie zawierają konserwantów. Są także pozbawione nadmiaru soli i cukru. Warto przygotowywać domowe marynaty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
274.50
686.25
Białko (g)
1.77
4.43
Fenyloalanina (mg)
0.15
0.38
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
21.54
53.84
Węglowodany przyswajalne (g)
20.14
50.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.40
3.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
21.14
52.85
Tłuszcze nasycone (g)
1.63
4.08
Tłuszcze nienasycone (g)
19.51
48.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.78
34.45
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.73
14.31
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
41.29
103.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.29
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
45.29
113.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.40
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.33
45.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
489.04
1222.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
3242.50
8106.25
Potas (mg)
182.92
457.29
Wapń (mg)
50.96
127.40
Fosfor (mg)
39.04
97.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.96
32.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.97
2.44
Cynk (mg)
0.34
0.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do tofu 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do tofu

Koszt składników
19.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sól
20 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 20 g
Papryczka chili czerwona świeża
30 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 30 g
Cytryna
50 g
1 mała sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 50 g
Czosnek
40 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cukier
30 g
3 łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koszt składników
19.80