Kompot z agrestu

Opublikowano: 13.07.2021 r., 23:29 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Letni napój owocowy w szklance
Kompot z agrestu
Kompot z agrestu najczęściej kojarzy się z wakacjami, ponieważ ma pyszny, orzeźwiający, owocowy smak. Świetnie sprawdzi się również na zimne, deszczowe jesienne lub zimowe dni.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 10 min
187 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Agrest (1000 g)
  • Cukier - 10 łyżek (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
duży garnek, słoiki

Przepis na kompot z agrestu krok po kroku

Agrest obierz z końcówek i umyj. Umieść w słoikach do ok. 1/3 wysokości.

W garnku zagotuj ok. 1 litra wody z cukrem i podgrzewaj aż się rozpuści.

Taką zalewą zalej agrest w słoikach i szczelnie je zamknij.

Pasteryzuj ok. 15 minut.

Jak oceniasz przepis na kompot z agrestu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kompotu z agrestu

Kompot z agrestu to jeden z najpyszniejszych kompotów. Pewnie wielu z nas pamięta jego smak z dzieciństwa. Najczęściej kojarzy się z wakacjami, ponieważ ma pyszny, orzeźwiający, owocowy smak. Świetnie sprawdzi się również na zimne, deszczowe jesienne lub zimowe dni. To zdecydowanie napój, który koniecznie trzeba spróbować, potrafi zadowolić nawet największych krytyków kulinarnych. Jak zrobić kompot z agrestu na zimę? Tradycyjny kompot agrestowy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy, że w dużym garnku umieścić dobrze przygotowane owoce, zalejesz je wodą, tak, aby przykrywała je w całości, dodasz cukier lub słodzik i zagotujesz. Jak ugotować kompot z agrestu i ile gotować go w garnku, aby był idealny? Zależy to od twardości owoców które wykorzystasz i nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Na ogół wystarczy około 20 minut. Postaraj się eksperymentować z proporcjami poszczególnych składników, czyli owoców agrestu, wody i cukru. W zależności od tego, jaki smak i poziom słodkości chcesz uzyskać, możesz dodać więcej lub mniej każdego z nich. Przepis na kompot z agrestu to przepis z którym poradzi sobie każdy - jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Nie wymaga ani wygórowanych umiejętności kulinarnych, ani specjalistycznego sprzętu kuchennego. Świetnie sprawdzi się do obiadu, a także jako orzeźwiający napój podczas gorących, upalnych dni. Kompot z agrestu możesz przechowywać w słoikach lub szklanych butelkach. Jeśli odpowiednio go zapasteryzujesz i szczelnie zamkniesz możesz je przechowywać nawet kilka miesięcy. Przepis na kompot z agrestu jest niezwykle prosty, a taki kompot jest zdecydowanie zdrowszy niż słodzone napoje, zwłaszcza jeśli posłodzisz go ksylitolem, czyli cukrem brzozowym, zamiast cukrem. Owoce z kompotu możesz zjeść, wykorzystać jako dodatek do ciast, ciasteczek, deserów, naleśników, placuszków, czy owsianek, dzięki temu nie martwiąc się, że cokolwiek się zmarnuje. Koniecznie wypróbuj ten przepis na kompot z agrestu, napewno się nie zawiedziesz.

Alergeny w kompocie z agrestu

Lista alergenów dla kompotu z agrestu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z agrestu

Wartości odżywcze kompotu z agrestu

na 100g gotowej potrawy

Aby kompot miał niższy indeks glikemiczny oraz mniej kalorii najlepiej zamienić cukier na ksylitol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
75.00
187.50
Białko (g)
0.80
2.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
18.33
45.82
Węglowodany przyswajalne (g)
14.42
36.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.91
9.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.56
1.39
Tłuszcze nasycone (g)
0.22
0.55
Tłuszcze nienasycone (g)
0.34
0.84
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
13.64
34.09
Witamina B6 (mg)
0.07
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
25.18
62.95
Witamina E (mg)
0.34
0.84
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Ryboflawina (mg)
0.03
0.07
Niacyna (mg)
0.27
0.68
Foliany (µg (mcg))
5.45
13.64

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
1.00
2.50
Potas (mg)
180.18
450.45
Wapń (mg)
22.82
57.05
Fosfor (mg)
24.55
61.36
Magnez (mg)
9.09
22.73
Żelazo (mg)
0.29
0.72
Cynk (mg)
0.11
0.28
Miedź (mg)
0.06
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu z agrestu 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kompotu z agrestu

Koszt składników
26.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Agrest
1000 g
6.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
20.00
Za 1000 g
Cukier
100 g
10 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
26.50