Wege Wielkanoc? To możliwe! Poznaj 6 przepisów na bezmięsne dania wielkanocne

Wegetariańska Wielkanocna uczta przy stole
Śniadanie Wielkanocne może być równie smaczne bez grama mięsa, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 16.03.2024 r., 15:11 | Autor: Ewa Cierpiał
Śniadanie wielkanocne to jeden z najważniejszych posiłków w roku dla osób wierzących. Poświęcone dzień wcześniej pokarmy spożywa się wówczas w gronie najbliższych. Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegetariańską, warto więc przyrządzić dania tak, by cała rodzina mogła się nimi cieszyć. Przekonaj się, że wegetariańskie śniadanie wielkanocne nie różni się od tradycyjnego, bogatego w mięso.
Z tego artykułu dowiesz się:
  1. Żurek
  2. Chlebek
  3. Jajka
  4. Baranek
  5. Mazurek
  6. Sernik

Żurek

Żurek to nieodłączny element śniadania wielkanocnego. Ta pyszna zupa cudownie smakuje z dodatkiem jajka i pieczywa. Jej lekko kwaśny smak cudownie pobudza kubki smakowe, aż nie ma się ochoty przestać jej jeść. Nasz żurek wegetariański przygotujesz z dodatkiem jajek i śmietany, możesz jednak użyć śmietany roślinnej i pominąć jajka, jeśli stosujesz dietę wegańską.

Chlebek

Żurek najlepiej smakuje podany w chlebie, dlatego i my mamy na niego wegetariański przepis. Wystarczą trzy składniki, by podać żurek niczym w najlepszej, tradycyjnej restauracji. Taki żytni chleb świetnie nada się również do koszyczka wielkanocnego, wystarczy przygotować go dzień wcześniej, by cieszyć się jego wspaniałym smakiem.

Jajka

Jajka, czyli symbol nowego życia to również istotna część śniadania wielkanocnego. W Wielką Sobotę święcimy je w koszyczku, by w Niedzielę Wielkanocną spożywać je ze smakiem. Jednak nie ma co, ograniczać się tylko do pisanek. Warto przygotować również smaczne jajka faszerowane, które wspaniale smakują.

Baranek

Nieodłącznym elementem Wielkanocy jest również baranek. Ma on symbolizować postać Jezusa, a także jego łagodność i ofiarność. I choć składanie ofiar ze zwierząt już (na szczęście) nie występuje w naszej kulturze, to baranek musi się pojawić. Najlepiej w formie pysznego, miękkiego ciasta. Taka wegetariańska opcja na pewno wszystkim zasmakuje!

Mazurek

Niedziela Wielkanocna to czas, gdy wiele osób kończy postanowione sobie niejedzenie słodyczy przez czas Wielkiego Postu. Dlatego też na ten dzień wykonuje się pyszne ciasta, przede wszystkim mazurki. To pyszne niskie ciasto na kruchym spodzie to nieodłączny element tego dnia. Jest wiele przepisów i sposobów na jego przyrządzenie, jednak najlepszy będzie oczywiście mazurek wegański, który nie potrzebuje jajek ani nabiału, by go przyrządzić.

Sernik

Kolejny tradycyjny, słodki wypiek na Wielkanoc to oczywiście sernik! I choć wiele osób deklaruje, że dieta wegetariańska jest niesmaczna, to jednak każdy zapomina, że to przepyszne ciasto również jest laktoowowegetariańskie, ponieważ używamy tu jaj, twarogu i śmietany. Kto by pomyślał, że stosujemy dietę wege, nawet o tym nie wiedząc.

Sernik wielkanocny

Sernik wielkanocny to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty podczas Świąt Wielkanocnych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na puszyste ciasto.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
20
Wielkość
jednej porcji
95 g
Świąteczny sernik na drewnianej desce

Lista składników do przygotowania sernika wielkanocnego

  • twaróg sernikowy 1000 g
  • Masło 200 g (1 kostka)
  • Cukier puder 220 g
  • Jajko 6 szt.
  • Cukier wanilinowy 16 g (1 opakowanie)
  • Śmietanka kremowa 30% 125 g (pół szklanki)
  • Mąka ziemniaczana 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
  • Bułka tarta 20 g

Przygotowanie sernika wielkanocnego krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywna pianę.

Miękkie masło ubij na puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj cukier puder oraz po jednym żółtku ciągle ubijając masę.

Obroty miksera zmniejsz na średnie, dodaj ser twarogowy i wymieszaj do połączenia.

Następnie dodawaj po kolei cukier wanilinowy, śmietankę i mąkę ziemniaczaną cały czas miksując masę na średnich obrotach miksera.

Na koniec do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą.

Masę serową przełóż do tortownicy i wyrównaj ją.

Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 60 minut.

Upieczony sernik zacznij studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Następnie przestudzony sernik wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto