Przepis na jaja faszerowane na wielkanoc krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska, rękaw cukierniczy

Jajka umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 10 minut.

Wystudź i obierz ze skorupki.

Przekrój jajka na pół i wydrąż żółtka.

Posiekaj szczypior i koper.

Żółtka umieść w misce, dodaj musztardę i majonez, dopraw sola i pieprzem, wymieszaj.

Dodaj koper i szczypior, wymieszaj.

Przełóż farsz do rękawa cukierniczego i nafaszeruj jajka.

Jaja faszerowane na wielkanoc podane na białym talerzu.
Jaja faszerowane na wielkanoc
Koszt przygotowania dania
16.44 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
192 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
0

Jaja faszerowane na Wielkanoc - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o jajach faszerowanych na Wielkanoc

Jaja faszerowane na Wielkanoc to dobry pomysł na szybką do zrobienia przekąskę idealną na śniadanie Wielkanocne. Nadziewane jajka to tradycyjne danie na święta. Przepis na jaja faszerowane na Wielkanoc jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia faszerowanych jajek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, musztarda, majonez, szczypiorek, koper, sól, pieprz.

Jak zrobić jaja faszerowane na Wielkanoc? Jajka umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 10 minut. Wystudź i obierz ze skorupki. Przekrój jajka na pół i wydrąż żółtka. Posiekaj szczypior i koper. Żółtka umieść w misce, dodaj musztardę i majonez, dopraw sola i pieprzem, wymieszaj. Dodaj koper i szczypior, wymieszaj. Przełóż farsz do rękawa cukierniczego i nafaszeruj jajka.

Jajka są produktem pochodzenia zwierzęcego. W Polsce najczęściej spożywanymi jajami są jaja kurze, dużo rzadziej kacze czy gęsie. Największym jajkiem jakie występuje jest jajko strusia, które odpowiada wielkością około 30 jajkom kurzym. Jajka są bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Białko zawarte w jajkach jest białkiem pełnowartościowym. Białko jest składnikiem niezbędnym do budowy naszego ciała. Bierze ono udział w procesach regeneracyjnych oraz w syntezie enzymów i hormonów. Jajka są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak witamina A, D, E czy K. Zawierają także dużą ilość składników mineralnych. Witamina K w największych ilościach występuje w roślinach, może być także syntetyzowana przez bakterie żyjące w naszym jelicie. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości.

Podsumowując pyszne jajka to doskonała przystawka na święta i w dni powszednie. Jajka faszerowane można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez około 2 dni. Jajka można faszerować różnymi dodatkami takimi jak pasty warzywne. Jajka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu.

Wartości odżywcze jaj faszerowanych na Wielkanoc

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
240.08 kcal
192.07 kcal
Białko
8.62 g
6.89 g

Węglowodany w jajach faszerowanych na wielkanoc

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
1.48 g
1.19 g
Węglowodany przyswajalne
0.95 g
0.76 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.53 g
0.43 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
22.03 g
17.63 g
Tłuszcze nasycone
5.29 g
4.23 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
16.51 g
13.21 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
5.87 g
4.69 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
10.64 g
8.52 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
239.41 mg
191.53 mg

Witaminy w przepisie na jaja faszerowane na wielkanoc

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A
131.41 µg (mcg)
105.13 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.10 mg
Witamina B12
0.58 µg (mcg)
0.46 µg (mcg)
Witamina C
6.89 mg
5.51 mg
Witamina D
1.28 µg (mcg)
1.03 µg (mcg)
Witamina E
1.37 mg
1.09 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
102.32 µg (mcg)
81.86 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.31 mg
0.25 mg
Niacyna
0.19 mg
0.15 mg
Foliany
42.93 µg (mcg)
34.34 µg (mcg)
Beta karoten
150.49 µg (mcg)
120.39 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na jaja faszerowane na wielkanoc

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
302.37 mg
241.89 mg
Potas
148.17 mg
118.54 mg
Wapń
54.80 mg
43.84 mg
Fosfor
140.80 mg
112.64 mg
Magnez
15.72 mg
12.57 mg
Żelazo
1.61 mg
1.29 mg
Cynk
0.95 mg
0.76 mg
Miedź
0.07 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny jaj faszerowanych na Wielkanoc 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajach faszerowanych na Wielkanoc

Lista alergenów dla jaj faszerowanych na Wielkanoc przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania jaj faszerowanych na Wielkanoc

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Musztarda
50 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Majonez
150 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 150 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Szczypiorek
40 g
2 małe pęczki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na jaja faszerowane na wielkanoc
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób