Mazurek to nieodłączny element Wielkanocy - poznaj super przepisy

Tradycyjne wielkanocne mazurki z bakaliami
Mazurek Wielkanocny to symbol zakończenia postu oraz nagroda za wytrwanie 40 dni wyrzeczeń, fot. Monika
ikona podziel się
Opublikowano: 17.03.2024 r., 15:13 | Autor: Paulina Lipińska
Mazurek to charakterystyczne ciasto, które robi się na święta wielkanocne. W wielu polskich domach ciasto to jest bardzo ważne. Nie wyobrażamy sobie świąt bez tego wypieku. Przedstawiamy najlepsze, słodkie przepisy na mazurki w przeróżnych wersjach. Aż ciężko się zdecydować, który wybrać!

Mazurek - czy ma jakieś znaczenie?

Czy wiesz, że mazurek, jak też inne potrawy przygotowywane na dzień świąt wielkanocnych, ma swoje znaczenie? Na przykład jajka są symbolem odrodzenia, przyjścia wiosny oraz życia. Dawniej post był bardzo ważnym elementem przygotowań do Wielkanocy. Oznaczało to duże wyrzeczenia, z których niełatwo niektórym zrezygnować.  

Mazurek to znak wytrwałości, którą wykazało się podczas postu przez niejedzenie mięsa. Oznacza on, że post się skończył i zaczyna się obchodzenie świąt.

Mazurek jest ciastem bardzo słodkim. Zwykle przygotowuje się go w kształcie prostokąta, a dodatkowo wierzch ozdabia pięknymi elementami nawiązującymi do tych bardzo ważnych świąt. Składa się on z ciasta kruchego oraz różnych dodatków.

Zapraszamy po najlepsze przepisy na mazurka wielkanocnego.

Mleko w proszku i czekolada?

Mleczna, czekoladowa masa i kruche ciasto - ten mazurek z mlekiem w proszku jest wyśmienity. Dodatek mleka w proszku nadaje super konsystencję, a czekolada - świetny smak. Taki deser to świetny pomysł na świąteczne ciasto.

Mazurka z mlekiem w proszku może zrobić każdy, nawet najmniej doświadczona w pieczeniu osoba. Jest tutaj niewiele składników, więc przepis jest prosty i nie za bardzo wymagający.

Czekolada i bakalie?

Lubisz czekoladę z bakaliami? W takim razie musisz postawić na tę propozycję. Mazurek z czekoladą i bakaliami jest przepyszny. Zawiera dużą ilość słodyczy. Znajdziesz w nim same najlepsze rzeczy. Ten mazurek jest bardzo smaczny, zwłaszcza dla dzieciaków.

Mazurek z czekoladą i bakaliami to dobry sposób na osłodzenie sobie świąt Wielkiej Nocy. Warto go przygotować, by goście mogli cieszyć się tym pysznym smakiem.

Mazurek czekoladowy z bakaliami

Mazurek czekoladowy z bakaliami to idealna propozycja na ciasto wielkanocne. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
190 g
Czekoladowy mazurek z bakaliami

Lista składników do przygotowania mazurka czekoladowego z bakaliami

  • Mąka pszenna typ 500 350 g
  • Mąka ziemniaczana 100 g
  • Masło 200 g (1 kostka)
  • Cukier 200 g (1 szklanka)
  • Proszek do pieczenia 20 g
  • Kakao 16% (proszek) 40 g
  • Orzechy laskowe 200 g
  • morele suszone 100 g
  • Suszona żurawina 100 g
  • Czekolada gorzka 300 g
  • Śmietanka kremowa 30% 200 g
  • Jajko 3 szt.

Przygotowanie mazurka czekoladowego z bakaliami krok po kroku

Przygotuj ciasto: w misce ubij białka z cukrem, cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku. Roztop masło i dodaj do ubitych jajek. Przesiej mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj do połączenia składników.

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ją ciastem i piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Bakalie pokrój w kostkę, posiekaj orzechy.

Rozpuść nad kąpielą wodną czekoladę gorzką i dodaj do niej śmietankę, wymieszaj.

Do masy czekoladowej dodaj orzechy i bakalie.

Na wystudzony spód wyłóż masę czekoladową z bakaliami.

Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki, aby masa stężała.

A może coś z karmelem?

Kilka składników, kilka chwil i ciasto gotowe. Mazurek z kajmakiem i orzechami to idealna opcja na święta. Ciasto jest niesamowicie słodkie. Idealne dla największych łasuchów. Jeśli kochasz karmel i orzechy - ten przepis jest dla ciebie.

Dodatkowym plusem jest bardzo łatwe przygotowanie. Niestety jest niezwykle kaloryczny. Jeśli nie chcesz przytyć, lepiej uważaj na porcje. Ciasto wciąga, bo jest pyszne.

Z chałwą też się da?

Taki przepis jest idealny dla wszystkich, którzy przepadają za lekkim przełamaniem słodkiego smaku. Oprócz chałwy i czekolady jest także konfitura, która doskonale pasuje do tego połączenia! Poza tym, mazurek z chałwą bardzo ładnie wygląda, więc zachwyci każdego.

Całe ciasto jest bardzo smaczne. Nie dość, że jest tu ciasto kruche, to jeszcze pyszna chałwowa masa. Wiśnie przełamią słodycz, a czekolada pięknie ozdobi ciasto.

Mazurek chałwowy

Prosty przepis na mazurek z chałwą to dobry pomysł na pyszny wypiek na święta Wielkanocne. Z masą chałwową, konfiturą wiśniową i mleczną czekoladą.
W skrócie
Czas przygotowania
45 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
150 g
Kawałek mazurka chałwowego na talerzu

Lista składników do przygotowania mazurka chałwowego

  • Masło 200 g
  • Cukier puder 90 g
  • Mąka pszenna typ 500 350 g
  • Żółtko jajka 3 szt.
  • Konfitura wiśniowa 300 g
  • Chałwa 300 g
  • Śmietanka kremowa 30% 100 g
  • Czekolada mleczna 100 g

Przygotowanie mazurka chałwowego krok po kroku

Przesiej mąkę ze szczyptą soli do miski, dodaj cukier oraz masło pokrojone w kostkę.

Nożem siekaj, aż powstaną grudki, następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto na jednolitą masę.

Ciasto schładzaj w lodówce przez pół godziny.

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Do blaszki włóż papier do pieczenia.

Ciasto ułóż równomiernie na dnie blaszki, wyłóż także brzegi na grubość około 1 cm (ma powstać "okienko" na masę chałwową). Zrób kilka nakłuć widelcem na dnie.

Ciasto piecz 35 minut. Ostudź.

Chałwę lekko zblenduj, by była rozdrobniona.

Do garnka włóż pokruszoną chałwę i dodaj śmietankę.

Masę gotuj kilka minut, by lekko się zagęściła. Bardzo dobrze wystudź.

Bardzo zimną śmietankę z chałwą ubij mikserem na gładką masę.

Na upieczony spód wyłóż konfiturę.

Wiśnie posmaruj masą chałwową.

Roztop połowę czekolady i rób niteczki na wierzchu (za pomocą łyżeczki).

Resztę czekolady zetrzyj na tarce i wiórkami posyp mazurka.

Cytrynowa nutka?

Taki mazurek cytrynowy to jest idealny sposób na to, by wprawić w zachwyt każdego, kto go zje. Ciasto wygląda cudownie! Poza tym smakuje wspaniale. Kochasz cytrynowe ciasta? Ta propozycja jest świetna dla ciebie.

Jeśli masz palnik, jest to dodatkowy atut. Opalisz bezę, a całość będzie prezentować się jak najlepszy deser prosto z restauracji.

Mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowy to przepyszne wielkanocne ciasto z idealnie kwaskowatym kremem i przykryte bezą włoską, która bilansuje swoją słodyczą kwaśny smak kremu.
W skrócie
Czas przygotowania
60 min
Poziom
trudności
trudny
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
160 g
Mazurek cytrynowy z cytryną i miętą

Lista składników do przygotowania mazurka cytrynowego

  • Mąka pszenna typ 500 200 g
  • Masło 100 g
  • Cukier 380 g (300 g do bezy, 30 g do ciasta i 50 g do kremu)
  • Jajko 1 szt.
  • Białko jajka 3 szt.
  • Cytryna 400 g (3 sztuki)
  • mascarpone 500 g

Przygotowanie mazurka cytrynowego krok po kroku

Masło posiekaj z mąką.

Dodaj 1 żółtko i cukier i szybko zagnieć ciasto.

Schowaj ciasto na godzinę do lodówki.

Ciasto rozwałkuj i wyłóż do blachy posmarowane masłem lub oliwą. Nakłuj ciasto widelcem.

Rozgrzej piekarnik do180 C i piecz ciasto przez około 25-30 minut

Cytryny umyj, zetrzyj z ich żółtą część skórki i wyciśnij sok.

Mascarpone zmiksuj z 50 g cukru i sokiem oraz skórką z cytryny.

W garnku 300 g cukru zagotuj z 60 ml wody. Gotować aż z syropu będą robiły się nitki (po nabraniu syropu na łyżkę z ostatniej skapującej kropli powinien zrobić się włos/nitka).

Białka w tym czasie ubić na sztywną piane.

Gotowy syrop dodaj do białek, cały czas miksując. Miksuj około 8-10 minut, aż masa zacznie stygnąć.

Na upieczone ciasto wyłóż masę cytrynową a na nią bezę - możesz rozsmarować ją łyżką lub wyciskać przez rękaw cukierniczy.

Na koniec opcjonalnie możesz opalić bezę palnikiem.

Mazurek z pistacjami?

Pistacje są świetnym dodatkiem do deserów. Dlaczego nie zrobić mazurka pistacjowego? Oto prosty przepis na ciasto kruche z kremem pistacjowym. Ten mazurek z pistacjami najlepszy będzie dla wszystkich, którzy kochają te orzechy.

Pistacje są bardzo zdrowe. Nie dość, że smakują cudownie, to jeszcze są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jedzenie pistacji wspiera pamięć i pracę mózgu!

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto