Tradycyjne potrawy na Wielkanoc - 5 sprawdzonych przepisów

Żurek w chlebie z jajkiem i białą kiełbasą, wokół leżą jajka, a także przepisy na tradycyjne potrawy Wielkanocne
Żur to jedna z tradycyjnych potraw, które serwuje się na święta Wielkanocne., fot. shaiith
ikona podziel się
Opublikowano: 20.03.2024 r., 14:56 | Autor: Paulina Lipińska
Wielkanoc to piękny okres w życiu katolików. W Wielką Sobotę wszyscy święcą swoje koszyczki ze święconką, a w Niedzielę Wielkanocną zjadamy ją na śniadanie. Poza samą święconką, należy przygotować kilka potraw, które tradycyjnie robi się na te święta. Sprawdź nasze propozycje na świąteczne potrawy.

Śniadanie wielkanocne - z czego się składa?

Wielkanoc to ważne święta, które są ruchome. Obchodzone są w okresie wiosennym. W Wielką Niedzielę każdy zbiera się w gronie rodzinnym i świętuje Zmartwychwstanie Pańskie.

Uczta Wielkanocna zależy od regionu. W Polsce jada się takie potrawy, jak:

  • żur, barszcz biały lub zupę chrzanową - z jajkiem i kiełbasą (białą i klasyczną),
  • jajka w różnych formach (w sosach, z majonezem, faszerowane),
  • wędliny, kiełbasy, pasztety,
  • sałatki jajeczne i rybne,
  • ciasta (babki wielkanocne, mazurki).

Przed tobą najlepsze przepisy na potrawy Wielkanocne.

Żur czy barszcz?

Jaką zupę się u ciebie podaje w święta wielkanocne? Czy to jest żur, żurek, biały barszcz czy może zupa chrzanowa? Być może są jeszcze jakieś inne zupy, które je się u ciebie w domu - daj znać.

Żur wielkanocny to zupa aromatyczna i pyszna. Jest sycąca, a do tego pasuje dodać chrzan ze święconki. Całość komponuje się idealnie. Żur można podać w specjalnych miseczkach z chleba - pychota!

Połączysz jajka z chrzanem?

Taka kompozycja pasuje do siebie, jak nic innego. W Wielkanoc właśnie takie smaki królują. Chrzan z jajkiem jest wersją sałatki jajecznej. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs czy pieczywa.

Zrobisz to sam w bardzo prosty sposób. Potrzebujesz jedynie 5 składników: jajek, chrzanu tartego, cukru, śmietany i soli. Przygotowanie tej potrawy to kwestia kilku chwil.

Jajka w majonezie to nuda?

Istnieje lepsze rozwiązanie - jajka w sosie chrzanowym. One są tak pyszne, że goście szybko je zjedzą. Sos jest idealnie chrzanowy, a poza tym nie trzeba go gotować. Przygotowuje się go na zimno, więc to zajmie dosłownie chwilę.

Jajka w sosie chrzanowym nawołują do świąt. Bez nich wiele osób nie wyobraża sobie świętować. Nic dziwnego - tak dobre jajka najlepiej smakują właśnie w tym okresie.

Pieczesz białą kiełbasę?

Dobre mięso to podstawa. W Wielkanoc najbardziej pożądanym mięsem jest między innymi kiełbasa. Białą kiełbasę możesz upiec wraz z cebulą. To super potrawa na stół Wielkanocny. Jest banalnie łatwa, a poza tym nakład pracy jest znikomy.

Białą kiełbasę możesz upiec chwilę wcześniej w piekarniku i podać dopiero, jak przyjdą goście. Dzięki temu kiełbasa będzie gorąca i nie wystygnie.

Lubicie jajka faszerowane?

Proponujemy na farsz szynkę i pora. Do tego majonez oraz musztarda i całość smakowicie się komponuje. Jajka faszerowane to zawsze fajna przekąska na święta lub imprezy. Szybko znikają ze stołu - no i nic dziwnego.

Jajka faszerowane takim nadzieniem mają fajny smak, który bez problemu sprawdzi się dla większości. Zrób je na święta - są pyszne, proste i szybkie.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto