Jajka jako przystawka Wielkanocna - słyszałaś/eś o nr 4?

Pięknie udekorowane jajka posypane przyprawami i szczypiorkiem ułożone na salaterce, a także przepisy na jajka Wielkanocne
Jajka po szkocku to wyjątkowa przystawka, która z pewnością zadziwi każdego, kto będzie je jadł, fot. Tanjilas Gallery
ikona podziel się
Opublikowano: 23.03.2024 r., 14:51 | Autor: Paulina Lipińska
Zwykłe jajka w majonezie to przeżytek? Zrób coś, czego być może wielu z twoich gości nie jadło. W końcu jajka można zrobić na wiele ciekawych sposobów. Przy okazji może być prosto i szybko – niekoniecznie skomplikowanie. Prezentujemy super przepisy na jajka w różnych wersjach. Będzie do wyboru, do koloru.

Z sosem

Sos tatarski do jajek to bardzo dobry pomysł. Jajka w takim sosie są smaczne, a dodatkowo robi się je naprawdę szybko. Tatarski sos składa się z majonezu, ogórków konserwowych, pieczarek marynowanych oraz cebuli. Wszystkie składniki są pokrojone bardzo drobno.

Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, super opcją jest wymiana zwykłego majonezu na ten typu light. Ma on nawet o połowę mniej kilokalorii, więc używając go, oszczędzasz bardzo wiele z wartości energetycznej.

Z łososiem

Kolejna propozycja to połączenie jajek oraz łososia wędzonego. Faszerowane pastą łososiową jajka przepysznie smakują, a do ich przygotowania potrzebne jest tylko kilka produktów. Wystarczy, że masz serek śmietankowy, majonez, sok z cytryny, szczypiorek oraz łososia wędzonego.

Jajka nadziewane pastą z łososia wędzonego idealnie komponują się z innymi potrawami, które serwowane są w święta Wielkanocne. Jeśli masz w gronie gości tych, którzy uwielbiają rybę wędzoną, te jajka znikną w mgnienia oku.

Z suszonymi pomidorami

Ciekawy pomysł na podanie jajek? Oto jajka nadziewane suszonymi pomidorami. Na farsz do jajek składają się suszone pomidory, koperek, majonez oraz musztarda. Nadziane jajka posypuje się prażonym słonecznikiem dla lepszych doznań smakowych.

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami są znakomitym sposobem na urozmaicenie świątecznych przystawek. Podaj je wraz ze świeżym, a jeszcze lepiej - tostowanym - pieczywem.

Szkockie

O takich jajkach chyba jeszcze nie słyszałaś/eś. Są to jajka po szkocku. Inaczej - jajka na twardo otoczone mięsem mielonym, a do tego są panierowane i smażone na głębokim oleju. Brzmi ekstra? Tak! Tym bardziej powinnaś/eś tego spróbować.

Gwarantowane jest, że wszyscy obecni na świętach będą bardzo zaskoczeni. Co więcej, te danie jest naprawdę bardzo smaczne i robi wrażenie. Znasz ten przepis?

W skorupkach

Na koniec jeszcze mamy dla ciebie przepis na jajka smażone w skorupkach. Bardzo intrygujący sposób na podanie jajek. Polega on na ugotowaniu jajek, a następnie zrobieniu z nich farszu. Nim nadziewa się skorupki jajek. Następnie obsypuje się je bułką tartą i smaży na maśle.

Tak przygotowane jajka są super świąteczną przystawką. Najlepiej smakują na gorąco. Próbowałaś/eś?

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto