Przepis na jajka po szkocku krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, rozmaryn, szałwia
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, blender, pojemnik blendera

W naczyniu blendera umieść mielone mięso, dodaj przyprawy i zmiksuj.

Ugotuj 5 jajka na twardo. Do głębokich talerzy wbij kolejno pozostałe jajka, mąkę i bułkę. Jajka roztrzep widelcem.

Zmielone mięso podziel na 5 części i ręcznie uformuj kulki. Spłaszcz, na środku ułóż jajko i owiń je mięsem.

Obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce.

Na patelni rozgrzej warstwę oleju i smaż jajka ok. 8-10 minut z każdej strony.

jajka z mięsem mielonym w panierce
jajka po szkocku
Koszt przygotowania dania
7.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
955 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
50

Jajka po szkocku - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o jajkach po szkocku

Jajka po szkocku, z angielskiego scotch eggs, to potrawa charakterystyczna dla kuchni brytyjskiej. Są to jajka ugotowane na twardo, półtwardo lub na miękko z płynnym żółtkiem (wedle preferencji), zawinięte w mielone, dobrze doprawione mięso wieprzowe smażone w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. Najczęściej podaje się je jako pyszne przekąski w pubach i barach, sprawdzą się również na śniadanie, na kolację lub przystawkę na imprezę. Najprawdopodobniej przepis na jajka po szkocku został wymyślony w latach 30-tych XVII wieku i były one przygotowywane i podawane głównie jako przekąski na podróż. Mimo, że nazwa sugeruje ich szkockie pochodzenie, tak naprawdę nie ma w tej kwestii jasności - niektórzy uważają, że dobre jajka po szkocku inspirowane były daniem kuchni indyjskiej, jakim są kofty. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajka po szkocku to zdecydowanie dobre miejsce. Nasz przepis będzie dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracją. Choć danie to nie należy do najłatwiejszych w przygotowaniu, ponieważ jest dość czasochłonne i wymaga dużej precyzji i dokładności w kuchni zdecydowanie warto chociaż raz je spróbować. Aby przygotować jajka po szkocku potrzebne Ci będą jajka, mięso wieprzowe mielone, mąka pszenna, bułka tarta, olej oraz przyprawy. Najczęściej wykorzystywane są gałązki rozmarynu, listki szałwi, gałka muszkatołowa, ostra papryka. Dzięki nim mięso jest dobrze doprawione, aromatyczne i ma wyrazisty smak nadający charakter całej potrawie. Jeśli lubisz eksperymenty i połączenia różnych smaków możesz wykorzystać również rybki anchois. Przygotowanie jajek po szkocku najlepiej zacząć od ugotowania jajek - na twardo, półtwardo lub miękko, obrania i ostudzenia. Kolejnym krokiem będzie doprawienie mięsa oraz przygotowanie składników panierki. Najtrudniejszym etapem jest owinięcie jajek w mięso - możesz zrobić to ręcznie, wspomóc się folią aluminiową. Spróbuj kilku sposobów, aby znaleźć najłatwiejszy dla siebie. Ostatnim etapem jest obtoczenie jajek w mące, jajkach i bułce i ich smażenie na głębokim tłuszczu. Jajka po szkocku to niecodzienny pomysł na przygotowanie oryginalnej przekąski i przystawki - wypróbuj koniecznie.

Wartości odżywcze jajek po szkocku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
273.13 kcal
955.94 kcal
Białko
12.28 g
42.97 g

Węglowodany w jajkach po szkocku

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
8.03 g
28.10 g
Węglowodany przyswajalne
7.75 g
27.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.28 g
0.99 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
20.90 g
73.15 g
Tłuszcze nasycone
5.30 g
18.55 g
Tłuszcze nienasycone
15.60 g
54.59 g
Tłuszcze jednonasycone
11.12 g
38.91 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.48 g
15.68 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
230.53 mg
806.84 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na jajka po szkocku

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina B6
0.19 mg
0.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
0.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.36 mg
1.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.65 mg
5.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
41.13 µg (mcg)
143.94 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na jajka po szkocku

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
140.36 mg
491.25 mg
Potas
158.04 mg
553.15 mg
Wapń
47.73 mg
167.04 mg
Fosfor
167.12 mg
584.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.17 mg
53.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.74 mg
6.08 mg
Cynk
1.35 mg
4.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek po szkocku 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajkach po szkocku

Lista alergenów dla jajek po szkocku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta

Cena przygotowania jajek po szkocku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
100 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Bułka tarta
30 g
3 łyżki
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
26.80
Jak oceniasz przepis na jajka po szkocku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób