Jajka w sosie tatarskim

Opublikowano: 21.09.2021 r., 12:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajka w sosie tatarskim są dopiero przygotowywane. Składniki do ich przygotowania leżą na blacie.
Jajka w sosie tatarskim
Jajka w sosie tatarskim to doskonała propozycja na pyszne wyraziste w smaku jajka. Sos tatarski doskonale podkręca smak jajek. Koniecznie spróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
356 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (10 szt.)
  • Majonez (200 g)
  • Ogórek konserwowy 5 małych sztuk (200 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (140 g)
  • Pieczarki marynowane konserwowe 7 sztuk (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na jajka w sosie tatarskim krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupek i przekrój na pół.

Pokrój drobno ogórki konserwowe, pieczarki i cebulę. Wymieszaj z majonezem i dopraw solą i pieprzem.

Jajka dekoruj sosem.

Jak oceniasz przepis na jajka w sosie tatarskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat jajek w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim to doskonała propozycja na pyszne jajka z wyrazistym w smaku sosem. Przepis na jajka w sosie tatarskim jest bardzo prosty do wykonania dlatego nie potrzebujesz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do wykonania tego przepisu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, ogórki konserwowe, pieczarki marynowane, cebula, majonez, sól i pieprz.

Jak zrobić jajka w sosie tatarskim? Na początek ugotuj jajka na twardo. Ostudź je i obierz ze skorupki. Przekrój na pół i ułóż na talerzu. Pokrój w drobną kostkę ogórek konserwowy, pieczarki marynowane, cebulę i wymieszaj z majonezem, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie. Udekoruj jajka przygotowanym sosem.

Jajka będące głównym składnikiem tego przepisu są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Witaminy z grupy B odgrywają bardzo ważną rolę w metabolizmie węglowodanów. Biorą także udział w produkcji składowych krwi a także regulacji ekspresji genów. Witamina A jest naturalną substancją chroniącą nas przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Jest także niezbędna do prawidłowego procesu widzenia, chroni nasz organizm przez nowotworami. Znalazła także zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych.

Cebula jest źródłem witaminy C, która ma działanie przeciwutleniające. Cebula ma także właściwości bakteriobójcze. Stosowana jest w przeziębieniu i stanach zapalnych gardła. Zawarta w niej kwercetyna chroni nasz organizm przez wolnymi rodnikami.

Podsumowując pyszne jajka to idealny pomysł na święta jako przystawka. Sos tatarski do jajek ma bardzo wyrazisty smak dzięki czemu wspaniale podkręca smak jajek. Dobre jajka tradycyjnie podaj na Wielkanoc lub przygotuj je na co dzień.

Alergeny w jajkach w sosie tatarskim

Lista alergenów dla jajek w sosie tatarskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • ogórek konserwowy
    • Pieczarki marynowane konserwowe

Wartości odżywcze jajek w sosie tatarskim

na 100g gotowej potrawy

Jajka w sosie tatarskim to danie pełne białka zwierzęcego oraz składników mineralnych zawartych w jajkach. Dodatek sosu tatarskiego sprawia że danie jest dość wysokokaloryczne. Jeśli jesteś na diecie przygotuj sos tatarski ze śmietaną zamiast majonezu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
178.49
356.98
Białko (g)
6.09
12.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
2.89
5.78
Węglowodany przyswajalne (g)
2.43
4.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
0.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
15.78
31.57
Tłuszcze nasycone (g)
3.83
7.65
Tłuszcze nienasycone (g)
11.96
23.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.17
8.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.78
15.57
Cholesterol (mg)
165.12
330.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
71.32
142.64
Witamina B6 (mg)
0.10
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
0.81
Witamina C (mg)
1.36
2.72
Witamina D (µg (mcg))
0.91
1.83
Witamina E (mg)
0.98
1.96
Retinol (µg (mcg))
70.54
141.09
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.26
0.52
Niacyna (mg)
0.50
1.01
Foliany (µg (mcg))
25.98
51.95
Beta karoten (µg (mcg))
8.02
16.03

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
431.67
863.35
Potas (mg)
136.08
272.16
Wapń (mg)
36.60
73.21
Fosfor (mg)
102.91
205.83
Magnez (mg)
8.68
17.36
Żelazo (mg)
0.90
1.80
Cynk (mg)
0.68
1.35
Miedź (mg)
0.08
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek w sosie tatarskim 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek w sosie tatarskim

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
10 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
10.00
Za 10 szt.
Majonez
200 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.96
Za 200 g
Ogórek konserwowy
200 g
5 małych sztuk
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 g
Cebula
140 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 140 g
Pieczarki marynowane konserwowe
200 g
7 sztuk
4.00
Za 290,0 g
Liczba opakowań 1
2.76
Za 200 g
Koszt składników
29.00