Rozpoznasz swój region Polski? Poznaj tradycyjne dania jedzone w Wielkanoc

Wielkanocne potrawy na Kaszubach i Podlasiu
Kaszuby słyną z zylcu i prażnicy, na Podlasiu spotkasz paschę, fot. Stanisław Błachowicz
ikona podziel się
Opublikowano: 21.03.2024 r., 15:10 | Autor: Paulina Lipińska
Podczas świąt wielkanocnych królują typowe potrawy, które są tradycyjnie serwowane w całej Polsce. Jednakże, poza tymi wszystkimi znanymi potrawami, w różnych miejscach Polski są przygotowywane charakterystyczne dla danego obszaru dania. Chcesz wiedzieć, z czego słynie między innymi województwo śląskie czy może Kujawy? Przeczytaj i dowiedz się więcej.

Kiedy jest Wielkanoc i jakie są typowe polskie wielkanocne potrawy?

Wielkanoc jest najważniejszym świętem w wierze katolickiej. Obchodzona jest na upamiętnienie Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Oznacza triumf w walce życia ze śmiercią. Święta Wielkanocne występują po 40-dniowym poście oraz Triduum Paschalnym. Są to święta ruchome, w chrześcijańskiej wierze obchodzone są w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca. 

Wielkanoc ma swoje tradycyjne potrawy. W całej Polsce znane są takie dania, jak:

Oto inne, charakterystyczne dania, które robi się w całej Polsce na te wyjątkowe święta - czytaj dalej!

Śląsk

Święta Wielkanocne na Śląsku obchodzi się przy słynnym, śląskim żurze. Z dań wytrawnych jest także przygotowywany święcelnik. Jest to placek drożdżowy pieczony z dodatkiem wędlin wędzonych.

W tym regionie Polski na święta wielkanocne przygotowuje się też desery. Do nich należą słodkie bułki drożdżowe, nazwane buchtami. Mogą być z nadzieniem albo bez. Dodatkowo ze słodyczy robi się babkę majonezową, strucle i kołacze.

Poniżej przedstawiamy przepis na kołacz z serem.

Kołacz z serem

Kołacz z serem to tradycyjny słodki wypiek z masą serową, który rozpływa się w ustach. Zrobiony jest z ciasta drożdżowego i posypany słodką kruszonką.
W skrócie
Czas przygotowania
45 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
15
Wielkość
jednej porcji
137 g
Świeży kołacz z serem

Lista składników do przygotowania kołacza z serem

  • Mąka pszenna typ 500 620 g (500 g do ciasta i 120 do kruszonki)
  • Masło 200 g (100 g do ciasta i 100 g do kruszonki)
  • Mleko 2% 250 ml
  • Cukier 190 g (50 g do ciasta, 70 g do twarogu i 70 g do kruszonki)
  • drożdże suche 8 g
  • twaróg sernikowy 500 g
  • Budyń (proszek) 40 g (1 opakowanie)
  • Jajko 4 szt. (1 do ciasta i 3 do sera)
  • Cukier wanilinowy 16 g (1 opakowanie)

Przygotowanie kołacza z serem krok po kroku

Podgrzej mleko do około 35 stopni Celsjusza i wymieszaj je z drożdżami 2 łyżkami cukru i mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do miski z mąką na ciasto dodaj wyrośnięty zaczyn, 1 jajko, cukier i cukier wanilinowy.

Zagnieć ciasto.

Gdy ciasto będzie jednolite stopniowo dodawaj masło i cały czas wyrabiaj.

Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

Twaróg zmiksuj z cukrem, budyniem i jakami.

Składniki na kruszonkę (masło, mąka, cukier) rozetrzyj w palcach.

Wyrośnięte ciasto zagnieć i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na kolejne 30 minut, w ciepłe miejsce.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Na wyrośnięte ciasto wyłóż twaróg i posyp kruszonkę.

Piecz w 180 C, przez 45 minut.

Pomorze

W rejonach Pomorza słynna jest babka drożdżowa z kruszonką, którą nazywa się "młodzowym kuchem z kruszonką". Może być też wersja "biedna" - "marchewny kuch", czyli ciasto wykonane z marchewki, wody oraz mąki.

Jeśli chodzi o potrawy wytrawne, przygotowywana jest tam szynka w cieście, a także jajka smażone na słoninie.

Kujawy

Kujawy to obszar Polski, w którym serwuje się żur kujawski. To gęsta zupa, której bazą jest zakwas żytni.

Na słodko natomiast, na Kujawach rządzi kujawiok. To wielkanocna babka z ciasta drożdżowego na słodko.

Małopolska

Małopolska wyróżnia się takim daniem, jak strząstka. Jest to masa z jajek, chrzanu i świątecznych wędlin zalana octem i wodą. Podaje się też tutaj jagnięcinę, na przykład ze śliwkami. Danie z jarmużem, fasolą, suszonymi śliwkami i oscypkiem to fizoły.

Jest tu także, typowa dla tego miejsca, chrzanówka lanckrońska. To zupa, w której składzie jest chrzan, mięso, warzywa, śmietana i mąka. Do tego dodaje się jajko oraz koperek. Kolejną zupa je sodra, zwana także chrzonicą, krzonowiną oraz święceliną. To też wielkanocna zupa z chrzanem.

Podlasie

Barszcz czerwony z kiszonych buraków to tradycyjna zupa zalewajka z grzybami. Jest ona przygotowywana na Podlasiu.

Na Podlasiu znajdziesz sękacze, czyli ciasto biszkoptowe w kształcie okręgu. Tutaj także podaje się paschę, czyli smaczny deser zrobiony z bakalii oraz twarogu. Podrzucamy przepis na paschę, ponieważ jest prosta do wykonania.

Wielkopolska

W Wielkopolsce królują głównie potrawy na bazie mięsa. Cielęcina z czosnkiem to jedno z typowych dań, które w tym miejscu są podawane na Wielkanocnym stole.

Poza tym, Wielkopolska słynie z galarety zrobionych z nóżek wieprzowych, czyli studzieniny. Podawana jest z octem oraz pieczywem.

Kaszuby

Rzeżucha jest ważnym składnikiem świąt Wielkanocnych na Kaszubach. Podaje się ją do świątecznych dań. W tym regionie Polski jest robiona także jajecznica, nazwana prażnicą. Jest to jajecznica na bogato: z boczkiem, słoniną lub rybą wędzoną (węgorz).

Dodatkowo tutaj przygotowuje się gotowaną szynkę. Robiony jest też zylc, na który podajemy przepis poniżej.

Czy są inne dania, które można tutaj wpisać?

W Polsce potrawy wielkanocne są przeróżne. Dla wielu osób są one bardzo ważnym symbolem. W święta te królują przede wszystkim potrawy bogate w mięso. Nie można zapomnieć o ciastach, które zwykle nie mają kremów, a raczej są w formie prostych wypieków.

Czy znasz jakieś inne dania, które mogłyby się pojawić na liście tradycyjnych, mniej znanych potraw wielkanocnych?

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto