Przepis na zylc krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, cukier, ocet jabłkowy, liście laurowe
To będzie niezbędne
duży garnek, słoiki, maszynka do mielenia

Mięso i kości umyj i umieść w dużym garnku.

Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę.

Wlej wodę, tak by zakryła całą zawartość. Dodaj 3 liście laurowe, łyżkę soli, 5 kulek ziela angielskiego i gotuj na małym ogniu.

Po około dwóch godzinach, gdy mięso zacznie odchodzić od kości.

Wyjmij mięso i warzywa z garnka. Bulion zachowaj. Zostaw do ostygnięcia.

Mięso obierz z kości i razem z warzywami zmiel w maszynce do mięsa.

Do mielonego mięsa dodaj 1 l bulionu. Całość zagotuj.

Dodaj czubatą łyżeczkę majeranku, dopraw pieprzem, cukrem i 2 łyżkami octu. Dokładnie wymieszaj.

Całość rozlej do słoików i zostaw do ostygnięcia. Następnie umieść w lodówce na całą noc.

Zylc w słoiku i na kanapce
Zylc
Koszt przygotowania dania
33.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
brak danych
Liczba alergenów w daniu
brak danych
15

Zylc - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zylcu

Zylc to kaszubska, smaczna przystawka przygotowana z łopatki wieprzowej. Potrzebujesz tylko kilku składników i ta dobra galareta wieprzowa pojawi się na Twoim stole.

Przepis na zylc jest bardzo prosty w wykonaniu. Na początku mięso i kości umyj i umieść w dużym garnku. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wlej wodę, tak by zakryła całą zawartość. Dodaj 3 liście laurowe, łyżkę soli, 5 kulek ziela angielskiego i gotuj na małym ogniu. Po około dwóch godzinach, gdy mięso zacznie odchodzić od kości. Wyjmij mięso i warzywa z garnka. Bulion zachowaj. Zostaw do ostygnięcia. Mięso obierz z kości i razem z warzywami zmiel w maszynce do mięsa. Do mielonego mięsa dodaj 1 l bulionu. Całość zagotuj. Dodaj czubatą łyżeczkę majeranku, dopraw pieprzem, cukrem i 2 łyżkami octu. Dokładnie wymieszaj. Całość rozlej do słoików i zostaw do ostygnięcia. Następnie umieść w lodówce na całą noc.

Jeśli wiesz już jak zrobić zylc to pewnie zastanawiasz się, z czym go podać. Taka tradycyjna, domowa galareta świetnie smakuje z octem lub sokiem z cytryny. Taki dodatek nadaje daniu dodatkowego smaku. Tak przygotowana pyszna galareta może być przygotowana również z golonki. To naprawdę świetny pomysł na zimną przystawkę na święta lub imprezy okolicznościowe.

Zylc to tradycyjny, domowy galart przygotowywany na Kaszubach. Inaczej galaretka przygotowana z mięsa wieprzowego bez użycia żelatyny. W dawnych czasach był obowiązkowym mięsnym przetworem do słoików. Wykonywano go z resztek z podczas obrabiania świń, np. ze skórek lub okrawków mięsa. Od tradycyjnych zimnych nóżek odróżnia je fakt, że mięso po ugotowaniu mieli się w maszynce do mięsa, a nie dodaje w większych kawałkach. Spotkać można to danie również pod nazwą auszpik lub galart. Taka przekąska na zimno świetnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację.

Wartości odżywcze zylcu

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny zylcu 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zylcu

Lista alergenów dla zylcu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na zylc nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • kości wieprzowe, liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania zylcu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1000 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
24.29
Za 1000 g
Kości wieprzowe
1000 g
Nóżki wieprzowe
270 g
1 sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
8.10
Za 270 g
Marchewka
50 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Pietruszka
50 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Jak oceniasz przepis na zylc
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób