Opublikowano: 24.03.2024 r., 13:00
|
Autor:
Paulina Lipińska
Chrzan to bardzo ważny element święconki. Symbolizuje siłę i krzepę. Ma za zadanie przynieść nam zdrowie, a wiadomo, że jest ono ogromnie ważne. Dodatkowo wzmacnia działanie i walory smakowe pozostałych potraw w koszyczku. Z czym podać chrzan? Mamy dla ciebie super opcje na święta wielkanocne.
Zupa to pierwszy gorący posiłek, który podaje się na Wielkanoc. W niektórych regionach jest to barszcz biały, gdzie indziej żurek, a inni jedzą zupę chrzanową. Ją podaje się z jajkiem i białą kiełbasą. Jest pyszna, aromatyczna i każdy ją kocha. Przygotowanie jej także jest proste, a poza tym nie zawiera zbyt wielu składników.
Jaką zupę tradycyjnie u ciebie podaje się na święta? Może są jeszcze inne, o których niektórzy nie słyszeli?
To, że jajka i chrzan idealnie ze sobą współgrają, wiedzą wszyscy. Chrzan z jajkiem to rodzaj sałatki, która jest idealną przystawką na święta Wielkanocne. Kilka składników, kilka chwil i wszystko jest gotowe.
Pamiętaj, by jajka były odpowiednio ugotowane. Tylko wtedy całość będzie bardzo dobra. Jajko lepiej się pokroi i wszystko będzie się dobrze "trzymało". Chrzan z jajkiem pasuje najlepiej do mięs oraz do pieczywa.
Ten delikatny, chrzanowy sos majonezowy robi się w kilka chwil. Jajka otulone tym sosem smakują najlepiej na świecie. Jeszcze jak posypiesz je szczypiorkiem i rzeżuchą... No to każdy gość obecny na świętach w Wielkanoc chętnie po nie sięgnie.
Zrób jajka w sosie chrzanowo-majonezowym, bo one pasują na każdą okazję, ale najlepiej właśnie w okresie naszych wiosennych świąt. Podaj do nich świeże pieczywo, różne mięsa i masz gwarancję udanego imprezowego menu.
Soczyste, miękkie mięso i pyszny, delikatny sos. Takie danie na obiad w Wielką Niedzielę zapewni niezwykłe doznania wśród rodziny i znajomych. Poleca się do nich kaszę gryczaną oraz ogórka kiszonego - a może masz inną propozycję na dodatki do mięsa w sosie?
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym ze śmietanką robi się w bardzo łatwy sposób i nie są zbyt wymagającym daniem. Jednakże smakują wyśmienicie i każdy, kto ich spróbuje, będzie chciał więcej.
Ćwikła jak najbardziej świetnie pasuje na święta Wielkanocne. Podaj ją jako dodatek do potraw - łączy się znakomicie z wieloma produktami. Ćwikła to taki dodatek, który robi się z buraczka i chrzanu. Jest banalna w zrobieniu, a smakuje super.
Ćwikłę najlepiej je się z mięsem - to idealne połączenie. Można zjeść ją wraz z pieczywem i wędliną, jako pyszna kanapka. Również fajnie pasuje do jajek. Dodaje ona lekkiej ostrości twojemu jedzeniu.