Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym krok po kroku
- Polędwiczki wieprzowe 300 g
- Kasza gryczana 100 g
- Olej rzepakowy 5 ml
- Śmietanka kremowa 30% 125 g
- Chrzan 30 g
- Ogórki kiszone 250 g
Kaszę gryczaną ugotuj tak jak jest to opisane na opakowaniu.
Rozgrzej olej na patelni.
Polędwiczkę pokrój w cienkie plasterki i lekko rozbij pięściami. Posyp odrobiną soli, pieprzu. Kotleciki podsmaż na oleju przez około 10 minut na niewielkiej mocy panika i pod przykryciem.
Po 10 minutach dodaj bulion i gotuj całość około 40 minut aż mięso stanie się miękkie. W razie potrzeby można dodawać bulion lub wodę.
Po tym czasie na patelnię dodaj śmietankę oraz chrzan. Dodaj też sól i pieprz do smaku. Wymieszaj składniki do połączenia. Gotuj wszystko około 10 minut aż sos zgęstnieje.
Podawaj kaszę z mięsem, sosem i ogórkami. Posyp danie natką pietruszki i świeżą papryczką chilli.
Często zadawane pytania
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Polędwica w sosie chrzanowym
-
Polędwica wieprzowa duszona
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym
-
Polędwiczki wieprzowe

(liczba kalorii)
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym - cechy przepisu
Więcej o polędwiczkach wieprzowych w sosie śmietanowo-chrzanowym
Bardzo smaczne eskalopki w sosie śmietanowym z chrzanem podane z kaszą gryczaną oraz ogórkiem kiszonym to świetny pomysł na wykorzystanie polędwiczek wieprzowych.
Pyszna potrawa, która jest zdrowa i może być określona mianem dietetycznej. Danie, które ma delikatny smak jest fajnie podkręcony ostrością chrzanu. Dzięki temu potrawa w śmietanie z chrzanem jest wyrazista w smaku. Pyszne eskalopki należy cienko stłuc rękami, by zrobić w miarę cienkie kotleciki (na grubość maksymalnie 2 centymetrów). Jako dodatki pasuje tutaj kasza gryczana i kiszony ogórek.
Wartości odżywcze polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-chrzanowym
Energia i białka
(400g)
Węglowodany w polędwiczkach wieprzowych w sosie śmietanowo-chrzanowym
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy w przepisie na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym
(400g)
Składniki mineralne w przepisie na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w polędwiczkach wieprzowych w sosie śmietanowo-chrzanowym
Lista alergenów dla polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-chrzanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%