Przepis na kołacz z serem krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, miska, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm

Podgrzej mleko do około 35 stopni Celsjusza i wymieszaj je z drożdżami 2 łyżkami cukru i mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do miski z mąką na ciasto dodaj wyrośnięty zaczyn, 1 jajko, cukier i cukier wanilinowy.

Zagnieć ciasto.

Gdy ciasto będzie jednolite stopniowo dodawaj masło i cały czas wyrabiaj.

Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

Twaróg zmiksuj z cukrem, budyniem i jakami.

Składniki na kruszonkę (masło, mąka, cukier) rozetrzyj w palcach.

Wyrośnięte ciasto zagnieć i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na kolejne 30 minut, w ciepłe miejsce.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Na wyrośnięte ciasto wyłóż twaróg i posyp kruszonkę.

Piecz w 180 C, przez 45 minut.

Kołacz z serem na drewnianej desce do krojenia.
kołacz z serem
Koszt przygotowania dania
22.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
374 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
86

Kołacz z serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kołaczu z serem

Kołacz z serem to pyszny, tradycyjny placek z ciasta drożdżowego, który pieczony był od święta, szczególnie z okazji wesela. Taki odświętny wypiek przygotowywany był z najlepszych składników i bogato zdobiony. Oczywiście ze względu na czasochłonne przygotowanie takich ozdób możesz je pominąć, a kołacz drożdżowy z serem przygotować ze słodką posypką. W ten sposób przygotujesz go dużo szybciej. Kołacz może być w kształcie koła lub kwadratu/prostokąta. My przygotujemy tę prostokątną wersję, czyli kołacz śląski. Jest on najprostszy i przepyszny, dzięki nadzieniu z sera.

Jak zrobić dobry kołacz z serem?

Podstawą kołacza jest pulchne ciasto drożdżowe, które robi się z mąki, drożdży, mleka, masła, cukru, jajka i cukru wanilinowego, dla dodatkowego aromatu. Jak każde ciasto drożdżowe, tak też przepis na kołacza z serem, zaczynamy od zaczynu z drożdży, ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki. Mleko powinno mieć temperaturę około 30 stopni Celsjusza, aby drożdże miały najlepsze warunki do wzrostu. Gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy go do miski z mąką, cukrem waniliowym i jajkiem. Z tych składników wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. Następnie dodajemy kawałki masła, najlepiej o temperaturze pokojowej, i dalej zagniatamy ciasto. Po dokładnym połączeniu ciasta z masłem odstawiamy je na 30 minut, pod przykryciem, w ciepłe miejsce. W tym czasie możesz posmarować blaszkę do pieczenia masłem, aby ciasto się nie przykleiło. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy i rozwałkowujemy na placek wielkości blachy do pieczenia. Ciasto wkładamy do blachy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce. Teraz możemy zabrać się za masę serową. Składa się ona z mielonego twarogu, jajek, cukru i budyniu śmietankowego. Całość dokładnie miksujemy i wykładamy na wyrośnięte ciasto. Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę. Po wierzchu posypujemy kołacz kruszonką i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza. Takie ciasto pieczemy około 45-60 minut. Po upieczeniu zostawiamy go jeszcze na 10 minut, w ciepłym piekarniku, a potem można się już zajadać. Ten sprawdzony przepis znajdziesz powyżej.

Wartości odżywcze kołacza z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(137g)
Energia (kalorie)
273.34 kcal
374.47 kcal
Białko
9.07 g
12.42 g
Brak danych dla: cukier, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Węglowodany w kołaczu z serem

Na 100g
Na porcję
(137g)
Węglowodany
35.62 g
48.81 g
Węglowodany przyswajalne
35.51 g
48.65 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(137g)
Tłuszcz
10.81 g
14.81 g
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
7.33 g
10.04 g
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kołacz z serem

Na 100g
Na porcję
(137g)
Ryboflawina
0.26 mg
0.36 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kołacz z serem

Na 100g
Na porcję
(137g)
Sód
111.38 mg
152.60 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Potas
104.93 mg
143.75 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
50.16 mg
68.72 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor
115.30 mg
157.96 mg
Brak danych dla: cukier, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.91 mg
2.61 mg
Brak danych dla: mleko 2%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.65 mg
0.89 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.11 mg
Brak danych dla: mleko 2%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kołacza z serem 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kołaczu z serem

Lista alergenów dla kołacza z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania kołacza z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
620 g
500 g do ciasta i 120 do kruszonki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.86
Za 620 g
Masło
200 g
100 g do ciasta i 100 g do kruszonki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
190 g
50 g do ciasta, 70 g do twarogu i 70 g do kruszonki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 190 g
Drożdże suche
8 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
1.71
Za 8 g
Twaróg sernikowy
500 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Jajko
4 szt.
1 do ciasta i 3 do sera
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Liczba porcji:
Koszt składników
37.60
Jak oceniasz przepis na kołacz z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób