Deser z niczego, czyli kultowe słodkości PRL. Przy numerze 6 łezka kręci się w oku

Słodkie wspomnienia PRL-u.
Desery w czasach PRL przygotowywano z produktów na kartki, fot. Marcin Łazarczyk
ikona podziel się
Opublikowano: 30.01.2024 r., 15:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Okres PRL-u, czyli Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej wymagał szczególnej oszczędności spowodowanej również trudnościami w zdobyciu podstawowych produktów, jak na przykład cukier. Nic więc dziwnego, że powstało wówczas wiele kultowych do tej pory deserów, które łączyły w sobie tanie i łatwo dostępne produkty, a mimo to były niezwykle smaczne i uświetniały spokojne niedziele i rodzinne spotkania. Poznaj 6 cenionych i wspominanych do tej pory deserów z tamtych lat.

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy to jeden z prostszych deserów. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko herbatników, kakao, masła, mleka w proszku, masła, czekolady i cukru. Takie połączenie smaków to prawdziwe niebo w gębie.

Kogel mogel

Czy da się wyczarować słodki, pyszny deser z dwóch składników? Oczywiście! A najlepszym tego przykładem jest kogel-mogel, który był idealnym szybkim podwieczorkiem. Aby go przygotować, wystarczyło tylko jajko i cukier, które razem trzeba było utrzeć, choćby w kubku. Pyszny, kremowy i słodki – czy może być coś lepszego?

Biszkopt z galaretką

Miękkie puszyste ciasto w towarzystwie pysznej, owocowej galaretki? To oczywiście biszkopt z truskawkami i galaretką. To ciasto króluje na stołach do tej pory. Obecnie jest wzbogacane o warstwę z serków, które dodają mu dodatkowego smaku. Jednak warto wrócić do korzeni i spróbować pierwszej wersji tego przepysznego ciasta.

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Biszkopt z truskawkami i galaretką to doskonała propozycja na letnie ciasto. Biszkopt z truskawkami jest orzeźwiający i idealny do wykorzystania truskawek w sezonie.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
150 g
Biszkopt z truskawkami i galaretką

Lista składników do przygotowania biszkoptu z truskawkami i galaretką

  • Mąka pszenna typ 500 150 g (1 szklanka)
  • Mąka ziemniaczana 150 g (1 szklanka)
  • Jajko 6 szt.
  • Cukier 200 g
  • galaretka 75 g
  • Truskawki 500 g

Przygotowanie biszkoptu z truskawkami i galaretką krok po kroku

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i ubij aż masa będzie błyszcząca.

Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj delikatnie szpatułką silikonową. Przesiej mąkę ziemniaczaną i wymieszaj do połączenia składników.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę na biszkopt.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Wystudź w piekarniku z otwartymi drzwiami.

Gdy biszkopt wystygnie, wykrój środek zostawiając rant o grubości 2 cm, a następnie wydrąż środek tak, aby powstało miejsce na truskawki i galaretkę.

Truskawki wyszypułkuj i pokrój w połówki. Połówki truskawek wyłóż na spodzie ciasta.

Galaretkę rozpuść w 500 ml wrzącej wody. Wymieszaj dokładnie, aż się rozpuści i gdy wystygnie, wstaw do lodówki, aby lekko stężała.

Lekko stężałą galaretkę przelej na ciasto.

Gotowe ciasto schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.

Placek salceson

Ciasto salceson to kolejny przepyszny wypiek, który był często przygotowywany w dawnych latach. Swoją nazwę zawdzięcza temu, że po przekrojeniu wygląda dość podobnie do salcesonu wieprzowego. Jednak poza tym, nic więcej ich nie łączy. To ciasto swój wyjątkowy smak zawdzięcza połączeniu kakao i jabłek.

Murzynek

Gospodynie z Ameryki mają swoje brownie. Polki za to mogą pochwalić się przepysznym murzynkiem. To mocno czekoladowe, pulchne ciasto idealnie pasowało na deser do kawy lub na przyjęcia. Jest szybkie w przygotowaniu i potrzebuje tylko pięciu składników – jajek, mąki, masła, kakao i cukru. Aż ślinka cieknie na sam widok!

Ciastka z maszynki

Mieliśmy już ciasta i deser w szklance, więc pora na coś absolutnie najmniejszego w zestawieniu, ale tylko pod względem wielkości. Bo kruche ciasteczka z maszynki absolutnie królowały w tamtych czasach! Były idealne do herbaty czy kawy i spokojnie dało się je przygotować na zapas. Pytanie tylko, jak długo taki zapas wytrzymywał. Bo ich smak raczej nie pozwalał im długo poleżeć!

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto