Przepis na ciasto salceson z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
soda, cynamon, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka

Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne oraz pokrój na mniejsze kawałki.

Jajka ubij z cukrem na gładką i puszystą masę. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon połącz. Mieszankę dodawaj stopniowo do miski z jajkami i dalej miksuj na małych obrotach. Na koniec małym strumieniem wlej olej. Mieszaj całość za pomocą miksera do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Na koniec dodaj wcześniej przygotowane jabłka i wymieszaj składniki szpatułką.

Ciasto przelej do blaszki. Piecz w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.

Często zadawane pytania

Ciasto salceson z jabłkami na talerzu
Ciasto salceson z jabłkami
Koszt przygotowania dania
7.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
221 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
84

Ciasto salceson z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście salceson z jabłkami

Pyszne ciasto salceson z jabłkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem jabłek jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a dobre składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciastka możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto salceson z jabłkami? Przygotowanie go jest proste. Na początku jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na drobną kostkę. Do miski dodajemy jajka oraz cukier. Składniki za pomocą miksera ubijamy na gładką i puszystą masę. Następnie mąkę pszenną, sodę, kakao, cynamon i proszek do pieczenia łączymy i stopniowo dodajemy do miski z jajkami, dalej miksując całość na małych obrotach. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy olej i dalej mieszamy za pomocą miksera do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Do gotowej masy dorzucamy wcześniej przygotowane jabłka. Mieszamy składniki szpatułką. Ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przepis na ciasto salceson z jabłkami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jabłek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Owoc jest przede wszystkim bogactwem błonnika odpowiadającego za regulację pracy jelit, dzięki czemu jest doskonałą osłoną przed zaparciami, a nawet chroni nas przed rakiem jelita grubego. Błonnik ma także wpływ na poziom cholesterolu we krwi, co powoduje zmniejszenie się ryzyka miażdżycy, a w przyszłości zawału serca. Jabłka mają również niski indeks glikemiczny, dlatego są bezpieczne dla cukrzyków. Ciasto z jabłkami można również przygotować tak, aby było bezpieczne dla diabetyka. Wystarczy zamieniać cukier na słodzik np. erytrytol oraz mąkę pszenną na taką o niskim indeksie glikemicznym.

Placek z dodatkiem jabłek odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze ciasta salceson z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
221.14 kcal
221.14 kcal
Białko
4.61 g
4.61 g

Węglowodany w cieście salceson z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
32.40 g
32.40 g
Węglowodany przyswajalne
30.36 g
30.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.04 g
2.04 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
8.35 g
8.35 g
Tłuszcze nasycone
1.50 g
1.50 g
Tłuszcze nienasycone
6.85 g
6.85 g
Cholesterol
70.55 mg
70.55 mg

Witaminy w przepisie na ciasto salceson z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
31.64 µg (mcg)
31.64 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.28 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
30.34 µg (mcg)
30.34 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.56 mg
1.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
50.84 µg (mcg)
50.84 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
10.78 µg (mcg)
10.78 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto salceson z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
28.67 mg
28.67 mg
Potas
118.35 mg
118.35 mg
Wapń
18.52 mg
18.52 mg
Fosfor
72.84 mg
72.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.48 mg
16.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.21 mg
2.21 mg
Cynk
0.51 mg
0.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta salceson z jabłkami 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście salceson z jabłkami

Lista alergenów dla ciasta salceson z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta salceson z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Olej rzepakowy
70 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Kakao 16% (proszek)
20 g
4 łyżeczki
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Jabłko
500 g
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Koszt składników
24.30
Jak oceniasz przepis na ciasto salceson z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób